“Λύρες Λαλούν”: Μελωδικό σεργιάνι στην παράδοση από τον Σύλλογο Μουσικοφίλων «Πέτρος ο Πελοποννήσιος»

Πολιτισμός
  • Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε η αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης.

«Λύρες Λαλούν» στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πάρκου, το βράδυ της Δευτέρας (17/06). Ένα πολυποίκιλο μουσικό πρόγραμμα με οργανικούς σκοπούς, τραγούδια, καθώς και νεότερες συνθέσεις με επίκεντρο λύρες της Πόλης, της Θράκης, του Πόντου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων παρουσίασε ο Σύλλογος Μουσικοφίλων Πιερίας «Πέτρος ο Πελοποννήσιος», σε συνδιοργάνωση με την αντιδημαρχία Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης.

Τα θερμά συγχαρητήρια του Δημάρχου Ι. Ντούμου για «την βραδιά με τα ακριβά ακούσματα του τόπου μας» μετέφερε – στο περιθώριο της εκδήλωσης – προς τον πρόεδρο Νίκο Κουνατίδη, τα μέλη του Δ.Σ, καθώς και όλους τους συντελεστές  η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελίνα Διαμαντοπούλου.

Με «όχημα» την ορχήστρα του Συλλόγου αποτελούμενη από μαθητές των οργάνων (βιολί, κανονάκι, πολίτικο λαούτο, πολίτικη λύρα, παραδοσιακά κρουστά)  και τις χορωδίες αποδόθηκαν τα μοναδικά ηχοχρώματα της κάθε λύρας:  Από τους Ταταυλιανούς χορούς της Πόλης, τις δοξαριές της Θρακιώτικης, τους ρυθμούς της Ποντιακής λύρας έως τα ακούσματα της Κρήτης και της Καρπάθου, καθώς και στο πανέμορφο «Όνειρο της Υοκάστης» του Ross Daly.

Συμμετείχαν με τις λύρες τους:

Παντελής Αγκιστριώτης (Πόλης και Κρήτης)

Βασίλης Μαυρομουστακίδης (Πόντου)

Πανορμίτης Μπούμπας (Δωδεκαννήσων)

Σαλονικιά Τσαντσάνη (Θράκης)

Μουσική επιμέλεια: Νίκος Κουνατίδης

Το δικό τους χορευτικό τόνο και στίγμα έδωσαν οι Χοροστάτες Κατερίνης.