Τ.Ε. Πιερίας του ΚΚΕ| Περιοδεία κλιμακίου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης και στην Διεύθυνση Δασών Πιερίας (Βίντεο – φωτό)

Περιβάλλον Πολιτική

Περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης και στην Διεύθυνση Δασών Πιερίας, πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εξελίχθηκε η φωτιά στα Πιέρια Όρη τις προηγούμενες μέρες.

Από τις συναντήσεις αναδείχθηκε ότι ο διαχωρισμός της πρόληψης από την πυρόσβεση οδήγησε σε καταστροφικές συνέπειες, όλα αυτά τα χρόνια. Χρόνο με το χρόνο αφαιρούνται αρμοδιότητες από τα δασαρχεία, στερεύουν από προσωπικό και μέσα, αν και η ίδια η εμπειρία επιβεβαιώνει τον σημαντικό
τους ρόλο καθώς γνωρίζουν την κατάσταση στο δάσος, τα μονοπάτια, κ.α..

Η φωτιά στα Πιέρια Όρη, που έκαιγε σε μεγάλο υψόμετρο, πέρασε από 2500 στρέμματα αλλά καθώς ήταν έρπουσα, έκαψε περίπου 250 στρέμματα δασικής έκτασης. Η δασική υπηρεσία Πιερίας είχε παρουσία στη φωτιά και συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και στην ενίσχυση του έργου της ΠΥ.

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, αυτό που αναδείχθηκε ως πρόβλημα είναι κυρίως τα μέσα που είναι περιορισμένα και απαρχαιωμένα.

Και στις δύο υπηρεσίες τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης μέσα από την δασοπροστασία.

Σε δήλωσή του μετά το τέλος της περιοδείας, ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Γραμματέας της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ ανέφερε ότι «από την πείρα της Πιερίας προκύπτει ότι εδώ και τώρα πρέπει να αλλάξει το δόγμα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Θα πρέπει να ενταθεί το κομμάτι της πρόληψης και να
συνδυαστεί με αυτό της κατάσβεσης για να υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα. Όμως για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και μέσα τόσο η δασική όσο και η πυροσβεστική υπηρεσία».

Σημείωσε ακόμα, ότι αποδεικνύεται πως για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και για τους προκατόχους της, «δεν είναι σε προτεραιότητα η προστασία του περιβάλλοντος της περιουσίας και της ζωής του λαού».

Και τόνισε ότι «το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του μπαίνουν μπροστά ώστε να αλλάξουν οι προτεραιότητες και στο προσκήνιο να βρεθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού».