Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών ζητά από τον ΥπΑΑΤ ο Φ.Μπαραλιάκος

Αγροτικά Πολιτική

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη αναδεικνύει το ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών της Πιερίας για την καταστροφή στις καλλιέργειες όπως σε ροδάκινα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα, βερίκοκα κ.α. από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις , ο Βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος. 

 Στο επιστολικό του κείμενο ο Βουλευτής Πιερίας υπογραμμίζει πως η  θεομηνία που έπληξε στις αρχές του Μαρτίου το νομό Πιερίας υπήρξε πρωτοφανής. 

Η ισχυρή βροχόπτωση και η έντονη χαλαζόπτωση κατά περιοχές άφησαν το αποτύπωμά τους, που τώρα αρχίζει να γίνεται φανερό, σε πλήθος καλλιεργειών στο νομό.   

Μέσα στις καλλιέργειες που επλήγησαν με σφοδρότητα ανήκουν αυτές που αφορούν σε πρώιμες ποικιλίες από ροδάκινα, βερύκοκα, αμύγδαλα, δαμάσκηνα κ.α. τα οποία βρισκόταν σε πλήρη ανθοφορία.

 Είναι καταγεγραμμένες πλείστες περιπτώσεις παραγωγών που είδαν τα δέντρα τους να έχουν καταστραφεί είτε ολοσχερώς είτε σε μεγάλο βαθμό αλλά και να παρουσιάζουν ακαρπία λόγω της αλλαγής του κλίματος. 

Ως εκ τούτου προοιωνίζεται χαμηλή συγκομιδή παραγωγής που θα φέρει τους αγρότες σε δεινή οικονομική θέση λόγω σημαντικής απώλειας εισοδήματος.

 Με την επιστολή του ο κ. Μπαραλιάκος αιτείται να εξετασθεί η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των παραγωγών της Πιερίας που οι καλλιέργειες τους έχουν υποστεί ολική ή εκτεταμένη καταστροφή. 

 Τέτοιου είδους ζημίες, μετά από ισχυρή βροχόπτωση, δεν καλύπτονται πάντα από τον ΕΛΓΑ με συνέπεια οι παραγωγοί να αδυνατούν να αποζημιωθούν από τον μηχανισμό των γεωργικών ασφαλίσεων. 

 Επιπλέον ο Βουλευτής Πιερίας τονίζει και την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου δράσεων και πρωτοβουλιών προκειμένου να λειτουργεί ένας μηχανισμός άμεσων αποζημιώσεων σε παραγωγούς που θα πλήττονται από τα συνεχή, δυστυχώς, ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής.