Πρόταση Φ. Μπαραλιάκου προς τον υπουργό Παιδείας: Από την 1η Δημοτικού το αθλητικό voucher

Πολιτική

Μετά την συνάντηση του με τον Αναπληρωτή Υπ.Παιδείας και Αθλητισμού κ. Ι.Βρούτση ο Βουλευτής Πιερίας Φ.Μπαραλιάκος απέστειλε την πρότασή του για την παροχή κινήτρων για εγγραφή ανηλίκων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (από την 1η Δημοτικού), μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας (voucher), σε αθλητικές ακαδημίες και στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στο επιστολικό του κείμενο ο κ. Μπαραλιάκος υπογραμμίζει πως αφορμή της κατατεθείσας πρότασής του, αποτέλεσε η παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής και της εκστρατείας ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού.

Τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας και δη απίστευτης αγριότητας επανέρχονται με ένταση στο προσκήνιο σε καθημερινή πλέον βάση. Η παραβατική συμπεριφορά των παιδιών αρχίζει να εμφανίζεται στην προεφηβεία και, σε περίπτωση μη έγκαιρης παρέμβασης ή αποτυχίας αυτής, δύναται να εξελιχθεί σε επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά. Αντίδοτο στη ραγδαία άνοδο της βίας μεταξύ ανηλίκων, τονίζει σε σημείο της επιστολής ο Βουλευτής Πιερίας, μπορεί να αποτελέσει η αθλητική παιδεία και η συμμετοχή των νέων σε αθλητικά σωματεία.

Σημειώνει, εξάλλου, πως η περαιτέρω προώθηση του αθλητισμού για την ανάπτυξη των παιδιών και αυριανών πολιτών, αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια ανθεκτική και εύρωστη κοινωνία.

Το παιδί που αθλείται οδηγείται στη διαμόρφωση μιας πληρέστερης προσωπικότητας με αληθινές αξίες και ανώτερους στόχους που ελαχιστοποιεί την πιθανότητα να λοξοδρομήσει σε σκοτεινές ατραπούς βίας και παραβατικότητας είτε στα γήπεδα είτε στα σχολεία ή οπουδήποτε αλλού.

Επιπροσθέτως ο κ. Μπαραλιάκος επισημαίνει πως η ολοκλήρωση της εγγραφής των αθλητικών σωματείων στην διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓ Αθλητισμού, με τίτλο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση» αποτελεί την βασική προϋπόθεση για την πρόταση που καταθέτει.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπαραλιάκος προτείνει να ενταχθεί στον γενικότερο κυβερνητικό προγραμματισμό για την καταπολέμηση της βίας ανηλίκων, η παροχή κινήτρων εγγραφής των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (από την πρώτη Δημοτικού και έπειτα δλδ) μέσω ψηφιακής προπληρωμένης κάρτας (voucher), σε αθλητικά σωματεία στο άθλημα της επιλογής τους, με την κάλυψη μέρους της μηνιαίας συνδρομής.

Στην κατακλείδα του επιστολικού εγγράφου του ο Βουλευτής Πιερίας καλεί τον Υπουργό Παιδείας να συνεξετάσει την επιλογή του voucher, η οποία δύναται να αποτελέσει ένα κομμάτι του παζλ της λύσης του πολυδιάστατου φαινομένου της βίας μεταξύ των ανηλίκων ενισχύοντας τα αθλητικά σωματεία, τις  κυψέλες κοινωνικοποίησης και αρμολόγησης της κοινωνικής συνοχής.