Την ίδρυση γραφείου ΕΛΓΑ στην  Πιερία έθεσε ο Φ. Μπαραλιάκος στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Α. Λυκουρέντζο

Αγροτικά Πολιτική

Προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Αλέξανδρο Λυκουρέντζο πραγματοποίησε ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος.

Στο πλαίσιο  αυτής ο Βουλευτής Πιερίας κατέθεσε πρόταση στον Πρόεδρο του Οργανισμού για εξέταση ίδρυσης γραφείου του ΕΛΓΑ στην Πιερία, με έδρα την Κατερίνη. 

Ο κ. Μπαραλιάκος επεσήμανε πως η Πιερία, κατέχει προνομιούχα θέση στην αγροτική οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ολόκληρης της χώρας.  

Τόσο οι παραδοσιακές όσο και οι νέες δυναμικές καλλιέργειες της Πιερίας συνθέτουν έναν εξαιρετικά ενεργητικό καλλιεργητικό χάρτη του Νομού που παράλληλα με την δραστηριοποίηση σημαντικών  αγροτικών συνεταιρισμών, κοινοπραξιών και επιχειρήσεων αγροτικής δραστηριότητας, με αντικείμενο την παραγωγή, συσκευασία και εμπορία αγροτικών προϊόντων φανερώνουν την αναγκαιότητα του αιτήματος. 

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της διαφοροποίησης των κλιματολογικών συνθηκών έχουν αυξηθεί οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο του νομού μας.

Ως εκ τούτων προκύπτει η αναγκαιότητα ίδρυσης γραφείου του ΕΛΓΑ στην πρωτεύουσα του νομού, την Κατερίνη, όπως άλλωστε έθεσε και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ Ηλίας Γκρίνιας στην τελευταία συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, προς όφελος των αγροτών του νομού, αφού οι έλεγχοι και οι αυτοψίες θα γίνονται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, θα βελτιστοποιηθεί η εξυπηρέτηση των καλλιεργητών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι υφίστανται συχνά καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες στις συναλλαγές τους με τον ΕΛΓΑ.

Πέραν της ίδρυσης του γραφείου του ΕΛΓΑ ο Βουλευτής Πιερίας επανέφερε το αίτημά του για την από αέρος χαλαζική προστασία της καλλιεργούμενης πεδινής έκτασης της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δίου-Ολύμπου όπου και αναμένει εξελίξεις. 

Στη συζήτηση, εξάλλου, έγινε λόγος και για την επιτάχυνση έκδοσης των πορισμάτων του ΕΛΓΑ ώστε να περιορίζεται και ο χρονικός ορίζοντας πληρωμής των οικονομικών ενισχύσεων προς τους αγροτοπαραγωγούς.

Τέλος, τέθηκαν επί τάπητος τόσο ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ, για τον οποίο ο Βουλευτής Πιερίας ζήτησε τη συμπερίληψη σε αυτόν των νέων ασθενειών που προέκυψαν από την κλιματική αλλαγή  ενώ συζητήθηκε και η νέα ΚΑΠ. 

Από την πλευρά του ο κ. Λυκουρέντζος  δεσμεύθηκε για την εξέταση των αιτημάτων και τη συνέχιση της στενής συνεργασίας με τον Βουλευτή Πιερίας ώστε να επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις.