Δήμος Κατερίνης: Υποχρεωτικός έως τις 30 Απριλίου ο καθαρισμός ιδιωτικών οικοπέδων 

Κοινωνία Περιβάλλον
  • Ανακοίνωση του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας

Οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ, έως τις 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου (01/05 έως 31/10/2024), να προβούν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.  Επίσης, σε συντήρηση αυτών, σε όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ο καθαρισμός του οικοπέδου είναι αναγκαίος, καθώς προστατεύει την κατοικία ή το οικόπεδό σας από την πρόκληση ή εξάπλωση πυρκαγιάς λόγω ύπαρξης ξερών χόρτων ή σκουπιδιών.

Ο     Καθαρισμός     Περιλαμβάνει:

α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3 μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα ξερά κλαδιά.

β. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.

γ. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των άνω χώρων.

δ. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ.

Παρακαλούμε τους δημότες να ακολουθούν τις παραπάνω υποδείξεις, προκειμένου να διασφαλίσουμε την περιοχή μας από την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών.

Ας εργαστούμε όλοι υπεύθυνα και συντονισμένα ευχόμενοι να έχουμε ένα ήσυχο και χωρίς πυρκαγιές καλοκαίρι!