Στη Βουλή φέρνει την ενίσχυση των καστανοπαραγωγών ο Βουλευτής Φ.Μπαραλιάκος με κοινοβουλευτική αναφορά

Αγροτικά Πολιτική

Κοινοβουλευτική αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ.Αυγενάκη κατέθεσε ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος αιτούμενος την εξέταση καταβολής αποζημίωσης και παροχής οικονομικής στήριξης προς τους καστανοπαραγωγούς της Σκοτίνας και του Νέου Παντελεήμονα.

Στο κείμενο της αναφοράς ο κ.Μπαραλιάκος επισημαίνει πως σε πρόσφατη συνάντησή του με τους καστανοκαλλιεργητές των περιοχών της Σκοτίνας και του Νέου Παντελεήμονα ενημερώθηκε για την απογοητευτική συγκομιδή καστάνων για το 2023 λόγω έξαρσης της ασθένειας της «φαιάς σήψης».

Η εν λόγω ασθένεια εμφανίστηκε το 2018 στις καστανοπαραγωγικές περιοχές της Πιερίας και έκτοτε επηρεάζει τις καλλιέργειες κάθε χρονιάς αλλά τα φετινά ποσοστά προσβολής αγγίζουν το 60% της παραγωγής, παρά τις παρεμβάσεις φυτοπροστασίας που εφαρμόσθηκαν.

Λαμβάνοντας υπόψιν και το γεγονός πως η ακαρπία, επιβεβαιωμένη από τους ελέγχους του ΕΛΓΑ, έφτασε στο 50% σε πολλές περιπτώσεις, καθίσταται κατανοητή η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι καστανοπαραγωγοί, που στηρίζουν το 95% του ετήσιου εισοδήματός τους στην παραγωγή κάστανου. 

Συν τοις άλλοις, προσθέτει ο Βουλευτής Πιερίας στην αναφορά του, οι καστανοκαλλιέργειες έχουν πληγεί και από την σφήκα της καστανιάς μολονότι με ίδια έξοδα οι παραγωγοί επιχείρησαν να την καταπολεμήσουν με την εξαπόλυση ωφέλιμου εντόμου.

Ως εκ τούτων ο κ. Μπαραλιάκος αιτείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να εξετάσει και να μεριμνήσει για την οικονομική ενίσχυση των καστανοπαραγωγών για την καλλιεργητική χρονιά του 2023, για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος της επιλεξιμότητας των καστανοτεμαχίων, για την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και τη συμπερίληψη σε αυτόν των καταστροφών από την κλιματική αλλαγή και για την διάθεση ωφέλιμων εντόμων στα καστανοπερίβολα της Σκοτίνας και του Νέου Παντελεήμονα.