Φώντας Μπαραλιάκος στο Νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών: Δίνουμε λύσεις έγκαιρα και αποτελεσματικά με φρόνημα και ρεαλισμό»

Οικονομία Πολιτική

Με ομιλία του στο  ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα για το 2023 ο Βουλευτής Πιερίας, κ. Φώντας Μπαραλιάκος. 

Ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής του πως ο νέος Προϋπολογισμός και το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής επιβεβαιώνουν την πολυσχιδή και ακάματη νομοθετική πρωτοβουλία της Ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει φέρει προς ψήφιση στη Βουλή σειρά σπουδαίων νομοθετημάτων.  

Τα νομοθετήματα αυτά όχι μόνο υλοποιούν τον προγραμματικό λόγο της Νέας Δημοκρατίας στο ακέραιο, αλλά συγκροτούν ένα μεταρρυθμιστικό πλέγμα, που συγκρούεται με χρόνιες στρεβλώσεις, ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του μέλλοντος, αντιστέκεται σε διεθνείς κλυδωνισμούς και εισαγόμενες κρίσεις και υπεραποδίδει ώστε να θωρακίζει τη μεσαία τάξη και να αγκαλιάζει τους αληθινά ευάλωτους συμπολίτες μας.

Τέτοιο νομοθέτημα συνιστά και το νομοσχέδιο, καθώς απλώνει τη νομοθετική του ακτίνα σε εύρος ζητημάτων όπως οι τροποποιήσεις νόμων για αναπτυξιακά προγράμματα, μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού και ενίσχυσης των νοσοκομείων, θέματα αποζημιώσεων προσωπικού σωμάτων ασφαλείας, ρυθμίσεις θεμάτων ΟΤΑ, θέματα τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και θέματα μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για εργασία και χορήγησης άδειας διαμονής επενδυτή.

Ειδικά για την μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για εργασία , ο Βουλευτής Πιερίας τόνισε πως βρίσκουν διέξοδο χιλιάδες αγρότες μας, οι οποίοι εναγωνίως προσπαθούν να βρουν εργατικά χέρια για την καλλιέργεια, φροντίδα και συγκομιδή της παραγωγής τους. Και τη σπουδαιότητα αυτής της ρύθμισης την χαιρετίζει ο αγροτικός κόσμος της Πιερίας με θέρμη.

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο κ. Μπαραλιάκος αναφέρθηκε σε ειδικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου όπως την παράταση του καλαθιού για τα νοικοκυριά μέχρι 30 Ιουνίου 2024, την διατήρηση του μέγιστου ύψους αναπροσαρμογής των εμπορικών μισθώσεων στο 3% και για το έτος 2024, τη χρονική παράταση σε προθεσμίες επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους του 2004, του 2011 και του 2016.

Υπογράμμισε, εξάλλου, την διευκρίνιση ότι οι αυξήσεις των 70 ευρώ που επέρχονται στον δημόσιο τομέα από 1.1.2024 δεν συμψηφίζονται με κανενός είδους προσωπική διαφορά και το γεγονός ότι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας προβλέπεται αποζημίωση αντίστοιχη  με το υπόλοιπο προσωπικό του Δημοσίου για τις μετακινήσεις και τις διανυκτερεύσεις εκτός έδρας. Ενώ, δίδεται  αύξηση κατά 230 εκατομμύρια ευρώ του ποσού που αφορά στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής Πιερίας δήλωσε πως είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους τα θεμέλια της Ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρά και στέρεα. Η Ελληνική οικονομία πατάει γερά στα πόδια της. Κι αυτό είναι επίτευγμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. «Μετά από τόσες τοποθετήσεις συναδέλφων της αντιπολίτευσης δεν ακούσαμε μια κοστολογημένη πρόταση. Θέλουμε προτάσεις με τεκμηρίωση για το εξεύρεση των χρημάτων και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Όταν θα είστε σε θέση να το κάνετε αυτό, να είστε βέβαιοι ότι τότε, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο θα ακούσει με προσοχή τις προτάσεις σας αλλά θα τις αξιολογήσει προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.»