Δήμος Πύδνας Κολινδρού: Αποποιήθηκε την εκλογή του ο Ανέστης Μανώλας – Τι λέει για τον διαχειριστικό έλεγχο στο δήμο και την “Δημοσιονομική διόρθωση”

Κοινωνία Πολιτική

Αγαπητοί συνδημότες

Πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 είχα υποσχεθεί “Όλα στο φως”. Τηρώντας στο ακέραιο τις προεκλογικές μου υποσχέσεις, όταν μετά την εκλογή μου στη θέση του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού διεπίστωσα ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής είχαν συμβεί κάποια “περίεργα πράγματα”, υπέβαλα τα στοιχεία τα οποία είχα βρει στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές και παράλληλα ζήτησα να πραγματοποιηθεί στο δήμο μας έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος. Τονίζω ότι υπέβαλα στοιχεία χωρίς να αναφέρω οποιοδήποτε όνομα.

Για ορισμένα από τα θέματα που ανέφερα στις ελεγκτικές Αρχές, μετά τη διενέργεια σχετικών ελέγχων, πριν λίγους μήνες εκδόθηκε Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κατερίνης σύμφωνα με το οποίο οι ενδείξεις που προέκυψαν σε βάρος κάποιων κατηγορουμένων είναι επαρκείς και κατ΄ επέκταση ικανές να στηρίξουν δημόσια τη σε βάρος τους κατηγορία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να παραπεμφθούν ενώπιον του ακροατηρίου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Μετά τη διενέργεια του εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου που είχαμε ζητήσει, πριν λίγες ημέρες μας εστάλη από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού Μεθοδολογίας και Επιβολής Κυρώσεων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έγγραφο επιβολής “Δημοσιονομικής διόρθωσης”. Σύμφωνα μ´αυτό το έγγραφο, λόγω των ατασθαλιών που διαπιστώθηκαν κατά την πραγματοποίηση του εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου, επιβάλλεται στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού “Δημοσιονομική διόρθωση” 315.082 ευρώ.

Δηλαδή, για ατασθαλίες που ανευρέθησαν στο δήμο μας μετά από διαχειριστικό έλεγχο που εμείς ζητήσαμε να γίνει, καλείται να πληρώσει ο δήμος, παρ´ότι τα στοιχεία της “Έκθεσης αποτελεσμάτων διαχειριστικού ελέγχου” είναι κάποια από αυτά που στοιχειοθετούν τις κατηγορίες με τις οποίες γίνονται οι παραπομπές του προαναφερθέντος Βουλεύματος.

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι κακώς υπέβαλα στις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές τα στοιχεία για τα “περίεργα πράγματα” που είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια της θητείας της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, καθώς και ότι δεν έπρεπε να ζητήσω την πραγματοποίηση εκτάκτου διαχειριστικού ελέγχου. Διαφωνώ απολύτως με αυτή την άποψη. Έως τώρα, για την ανάληψη υποχρεώσεων/καθηκόντων έχω ορκιστεί τρεις (3) φορές. Τον πρώτο μου όρκο έδωσα ως πρωτοετής Εύελπις. Τον δεύτερο, με την αποφοίτησή μου από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως νεαρός Ανθυπίλαρχος (Ανθυπολοχαγός). Τρίτη φορά ορκίσθηκα πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού. Αυτό που έκανα ως Εύελπις και ως Αξιωματικός, το ίδιο έκανα και ως Δήμαρχος: Τήρησα και τίμησα τον όρκο μου. Πιστεύω ότι εφ´όσον βρήκα στοιχεία τα οποία θεώρησα “περίεργα” όφειλα να τα στείλω για να τα κρίνουν οι αρμόδιοι. Αν γύριζα το χρόνο πίσω, πάλι το ίδιο θα έκανα. Γιατί πρέπει να διδάσκουμε στα παιδιά μας εντιμότηταηθική, αξιοπρέπεια και ότι πρέπει να τηρούμε τις υποσχέσεις μας.

Αγαπητοί συνδημότες,

Για όλα τα προαναφερθέντα και επειδή θεωρώ ότι η επιβολή της “Δημοσιονομικής διόρθωσης” είναι απολύτως άδικη για το δήμο μας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχω ήδη αποποιηθεί την εκλογή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος του δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Δεν παραιτούμαι άμεσα από τη θέση του Δημάρχου, δεδομένου ότι η θητεία μου λήγει την 31-12-2023 και δεν επιθυμώ να δημιουργήσω διαδικαστικά προβλήματα στο δήμο μας.

Πολλές ευχές για ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και καλή τύχη 

Αναστάσιος Δ. Μανώλας

Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού