Σπύρος Κουλκουδίνας: Να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των υγειονομικών που απασχολούνται στις δομές δημόσιας υγείας με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ

Πολιτική Υγεία

Την θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση των υγειονομικών που απασχολούνται στις δομές δημόσιας υγείας με το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας.

Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων που , εδώ και 6 χρόνια, απασχολούνται στα νοσοκομεία και τις δομές δημόσιας υγείας μέσω προγράμματος της ΔΥΠΑ ( πρώην ΟΑΕΔ).

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας ζητά να αποκατασταθεί η άνιση αντιμετώπιση που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι αφού δεν τους αναγνωρίζονται στοιχεία που αναγνωρίζονται για όλο το υπόλοιπο προσωπικό στη μισθοδοσία, όπως η ύπαρξη μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, επίδομα τέκνου ή επίδομα παραμεθορίου για όσους υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές.

Ταυτόχρονα η  εξαετής θητεία τους στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές δημόσιας υγείας, μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ, δεν προσμετράται στη μοριοδότηση στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ.

Ο κ.Κουλκουδίνας τονίζει ότι η Πολιτεία οφείλει να εξετάσει τη δυνατότητα μισθολογικής και θεσμικής αναβάθμισης των υγειονομικών που απασχολούνται εδώ και χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές δημόσιας υγείας μέσω του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Σπύρου Κουλκουδίνα προς τον Υπουργό Υγείας

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ  Θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση των υγειονομικών που απασχολούνται στις δομές δημόσιας υγείας με το πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε με το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ απασχολείται ένας μεγάλος αριθμός υγειονομικών (πλην των ιατρικών ειδικοτήτων) στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές δημόσιας υγείας της χώρας.

Απασχολούνται εδώ και 6 χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων τους, γεγονός που επιβλήθηκε από την πανδημία αλλά και τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Παρατηρείται όμως ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των εργαζομένων αποχωρεί και υποβάλλει παραίτηση.

Η αιτία βρίσκεται στο ότι παραμένουν μισθολογικά στάσιμοι ενώ δεν τους αναγνωρίζονται στοιχεία που αναγνωρίζονται για όλο το υπόλοιπο προσωπικό στη μισθοδοσία, όπως η ύπαρξη μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών , επίδομα τέκνου ή επίδομα παραμεθορίου για όσους υπηρετούν σε ακριτικές περιοχές.

Επιπρόσθετα η εξαετής θητεία τους στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές δημόσιας υγείας , μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ, δεν προσμετράται στη μοριοδότηση στις προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ.

Είναι σαφές ότι το Υπουργείο οφείλει να εξετάσει τη δυνατότητα μισθολογικής και θεσμικής αναβάθμισης των υγειονομικών που απασχολούνται εδώ και χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές δημόσιας υγείας μέσω του προγράμματος της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Kατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1.Προτίθεται να εξετάσει τη μισθολογική και θεσμική αναβάθμιση των υγειονομικών που απασχολούνται στις δομές δημόσιας υγείας μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΕ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπυρίδων  Κουλκουδίνας

Βουλευτής Πιερίας