Σπύρος Κουλκουδίνας : ‘’ Μπαίνουν κανόνες για τα funds- Ανέπαφες συναλλαγές χωρίς προμήθειες και χρεώσεις από τις τράπεζες’’

Οικονομία Πολιτική

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας αναδεικνύοντας:

-Την ανάγκη επιβολής κανόνων στα funds και στους servicers που έχουν αγοράσει δάνεια πολιτών.

-Τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού και της προστασίας των αδύναμων πολιτών που έχουν οφειλές.

-Την καθιέρωση ανέπαφων συναλλαγών στο λιανικό εμπόριο χωρίς προμήθειες και χρεώσεις για τις τράπεζες ( ένα ζήτημα για το οποίο πρόσφατα ο Βουλευτής Πιερίας είχε καταθέσει πρόταση)

Ο κ.Κουλκουδίνας επισήμανε ότι δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο κανόνων , υποχρεώσεων αλλά κυρίως ένα νέο συγκεκριμένο πρότυπο συμπεριφοράς απέναντι στους δανειολήπτες.

Οι εταιρείες που έχουν αγοράσει τα δάνεια των πολιτών υποχρεούνται να ενημερώνουν σε προσωπικό επίπεδο τους δανειολήπτες  για το ύψος της οφειλής, το ιστορικό των πληρωμών, τις δόσεις και  το επιτόκιο της ρύθμισης , μέσα από μια ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα πρέπει να λειτουργήσει  έως τις 31 Μαρτίου 2024. Μέχρι τότε οι εταιρείες θα πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως το δανειολήπτη.

Παράλληλα προβλέπεται η απαγόρευση παρενόχλησης, καταναγκασμού ή αθέμιτης επιρροής κατά την επικοινωνία του servicer με τον δανειολήπτη αλλά και ο σεβασμός και η προστασία στα προσωπικά του δεδομένα και στην προσωπική του ζωή.

Ο Βουλευτής Πιερίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να ανάγκη να διευρυνθεί η περίμετρος προστασίας για τους αδύναμους οφειλέτες και δανειολήπτες στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, τονίζοντας ότι στο εξής,  η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών που προκύπτει από  αλγόριθμο, γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από τις Τράπεζες, τους servicers και το Δημόσιο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορεί μια τράπεζα ή ένα fund να αγνοεί και να απορρίπτει  τις προτάσεις του εξωδικαστικού και να αρνείται την ένταξη στις ρυθμίσεις ενός δανειολήπτη.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα  με τις υψηλές χρεώσεις και προμήθειες των τραπεζών για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αφορούν κυρίως το λιανικό εμπόριο, τις συναλλαγές μικρών ποσών των επαγγελματιών, που λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εγκατάσταση POS.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Κουλκουδίνας είχε καταθέσει πρόταση για την επέκταση των ανέπαφων συναλλαγών μέσω του συστήματος IRIS , με τις οποίες μεταφέρονται αμέσως τα χρήματα στο λογαριασμό του επαγγελματία χωρίς χρεώσεις και προμήθειες από τράπεζα.

Με διάταξη του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών αυτό γίνεται πράξη.

Ολόκληρη η ομιλία μου στο σύνδεσμο: