Σπύρος Κουλκουδίνας: “Υπάρχει λύση για να μειωθούν ή να εξαλειφθούν οι υψηλές χρεώσεις για τις συναλλαγές με POS”

Οικονομία Πολιτική

Το ζήτημα των υπέρογκων τραπεζικών χρεώσεων στις συναλλαγές με POS, που συρρικνώνουν το εισόδημα και το περιθώριο κέρδους επαγγελματικών ομάδων όπως οι περιπτερούχοι, αναδεικνύει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο Βουλευτής Πιερίας κ.Σπύρος Κουλκουδίνας.

Τονίζει ότι από τη στιγμή που γίνεται μια προσπάθεια για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών , πρέπει να γίνει μια αντίστοιχη προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των προμηθειών των τραπεζών για τις συναλλαγές με χρήση POS , προκειμένου να μην είναι ασύμφορες για επαγγελματίες στο χώρο της λιανικής και με μικρό τζίρο , όπως είναι οι περιπτερούχοι.

Αναφέρει μάλιστα ότι ειδικά για τα περίπτερα , επιβάλλεται τιμή πώλησης για την πλειοψηφία των ειδών που εμπορεύονται, γεγονός που περιορίζει το κέρδος τους ενώ με τις αυξημένες προμήθειες από τις συναλλαγές με POS , το κέρδος αυτό θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Ο Σπύρος Κουλκουδίνας επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό 2015/715 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ανώτατο ύψος της διατραπεζικής συναλλαγής με χρωστικές ή πιστωτικές κάρτες καθορίζεται σε 0,2% και 0,3%.

Εν τούτοις όμως στην τελική τιμή υπεισέρχονται και άλλες χρεώσεις που περιλαμβάνουν προμήθειες τεχνολογικού παρόχου, το περιθώριο κέρδους του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, τα επιχειρηματικά κριτήρια των τραπεζών αλλά και οι προμήθειες των σχημάτων καρτών.

Ο Βουλευτής Πιερίας καταθέτει δύο προτάσεις:

1ον) Την ανάληψη πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση για τη τη μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών των τραπεζών για συναλλαγές με POS

2ον) Την  επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS για τη διενέργεια στιγμιαίων πληρωμών χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό του δικαιούχου μέσω κινητού , tablet ή του υπολογιστή του καταναλωτή και κυρίως χωρίς κόστος τραπεζικής χρέωσης ή προμήθειας που να επιβαρύνει τον επαγγελματία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ.Κουλκουδίνα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ ‘’ Υπέρογκες χρεώσεις στις συναλλαγές με POS’’

Κύριε Υπουργέ

Η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να ενισχύσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, συνδέεται με την υποχρεωτικότητα της εγκατάστασης POS σε περίπτερα αλλά και σε άλλους κλάδους.

Ανασχετικός παράγοντας όμως είναι οι υψηλές προμήθειες των τραπεζών για τις συναλλαγές με POS.

Σύμφωνα με τον κανονισμό 2015/715 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ανώτατο ύψος της διατραπεζικής συναλλαγής με χρωστικές ή πιστωτικές κάρτες καθορίζεται σε 0,2% και 0,3%.

Εν τούτοις όμως στην τελική τιμή υπεισέρχονται και άλλες χρεώσεις που περιλαμβάνουν προμήθειες τεχνολογικού παρόχου, το περιθώριο κέρδους του παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, τα επιχειρηματικά κριτήρια των τραπεζών αλλά και οι προμήθειες των σχημάτων καρτών.

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται , οι χρεώσεις και οι προμήθειες εκτοξεύονται σε μια τέτοια περίπτωση.

Τη στιγμή που γίνεται μια προσπάθεια για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών , πρέπει να γίνει μια αντίστοιχη προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των προμηθειών των τραπεζών για τις συναλλαγές με χρήση POS , προκειμένου να μην είναι ασύμφορες για επαγγελματίες στο χώρο της λιανικής και με μικρό τζίρο , όπως είναι οι περιπτερούχοι.

Ειδικά για τα περίπτερα , επισημαίνεται ότι τους επιβάλλεται τιμή πώλησης για την πλειοψηφία των ειδών που εμπορεύονται, γεγονός που περιορίζει το κέρδος τους ενώ με τις αυξημένες προμήθειες από τις συναλλαγές με POS , το κέρδος αυτό θα συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο.

Εναλλακτικά θα μπορούσε επίσης η κυβέρνηση να προωθήσει την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS που εγγυάται την διενέργεια στιγμιαίων πληρωμών χωρίς κάρτα, με απευθείας μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό του δικαιούχου μέσω κινητού, tablet ή του υπολογιστή του πελάτη καταναλωτή και κυρίως χωρίς κόστος τραπεζικής χρέωσης ή προμήθειας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Παράλληλα με την μέτρο της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης POS για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, προτίθεται να αναλάβει παράλληλη πρωτοβουλία για τη μείωση των χρεώσεων και των προμηθειών των τραπεζών για συναλλαγές με POS;

2. Προτίθεται να προωθήσει την επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών IRIS με απευθείας μεταφορά χρημάτων στο λογαριασμό του δικαιούχου μέσω κινητού , tablet ή του υπολογιστή του καταναλωτή και κυρίως χωρίς κόστος τραπεζικής χρέωσης ή προμήθειας για να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες;