Ράχη Πιερίας: Πλήθος φίλων της παράδοσης & του πολιτισμού στα “Πάτρια”

Πολιτισμός

«ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΝΗΜΗ»: Μία πραγματικότητα που δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε

Με επιστημονική ημερίδα, συναυλία δημοτικού τραγουδιού, μουσική βραδιά και μεγάλη ανταπόκριση μελών -φίλων, έκλεισε το Σαββατοκύριακοη αυλαίατων καθιερωμένων ετήσιων εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Ράχης  “Τα Πάτρια”, που φέτος αφιερώθηκαν στη «Σμύρνη της καρδιάς και της ιστορίας μας». Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώθηκαν από τον Δήμο Κατερίνης και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Με πρόεδρο της επιστημονικής ημερίδας, τον Λουκά Καρακούση, ομιλητές την Τώνια Βουλγαράκη, καθηγήτρια και τον Μέλιο Πίτσια, δάσκαλο, η θεματολογία το πρωί της Κυριακής, επικεντρώθηκε στο αφιέρωμα των ΛΣΤ’ Πατρίων: «ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΝΗΜΗ». Στη διάρκεια των ομιλιών έγινε αναφορά σε μνήμες των Μικρασιατών προσφύγων, που μέσα από αφηγήσεις, από τη λογοτεχνία κ.α ντοκουμέντα πέρασαν και στις επόμενες γενιές, καθώς και στα αίτια της μικρασιατικής καταστροφής (πολιτικά, στρατιωτικά, διεθνή κ.α). Όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε: «η Σμύρνη, η Μ.Ασία είναι η πραγματικότητα που δεν πρέπει ποτέ να χάσουμε. Δεν πεθαίνει ότι αγαπάμε. Και την Σμύρνη, την Μ.Ασία την αγαπήσαμε. Δεν ήταν μόνο πόλεις και χωριά. Ήταν πρωτίστως πνεύμα και άνθρωποι».

Κατά την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων τελέστηκε αγιασμός για τη θεμελίωση της αίθουσας θεάτρου του Συλλόγου «μία ιδιαίτερη στιγμή για μας, καθώς η αίθουσα, η οποία ανεγείρεται δίπλα από το Πνευματικό μας Κέντρο, ήταν ένα όραμα για τον τόπο μας, που πλέον γίνεται πράξη» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Ντούρος.

Μουσικό πρόγραμμα

Το ψυχαγωγικό – μουσικό σκηνικό των ΛΣΤ’ Πατρίων, ήταν και φέτος ιδιαίτερα μελωδικό και επικεντρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, σε ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ: « Η ομορφιά της Σμύρνης», με την συμμετοχή των Κυριάκου Γκουβέντα (βιολί), Βασίλη Σμάνη (λαούτο -τραγούδι), Βασίλη Κασούρα (ούτι -τραγούδι), Βαγγέλη Πασχαλίδη (σαντούρι). Επιπλέον, με το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ : «ΝΑΪΑΔΕΣ» Μαρία Κυριακού (μπαγιάν), Μαριάννα Παπακωστοπούλου (σαντούρι), Ελισάβετ Πατρίκη (τραγούδι), Μαίρη Πετανίτη (κιθάρα-μπεντίρ-νταραμπούκα). Προηγήθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ένα μοναδικό ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, από το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Εφέσου «Ο ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ», ενώ χτες το βράδυ, στον επίλογο των Πατρίων, ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ με τους: Ντίνο Ντούρο  (κλαρίνο), Αντώνη Θανουρή (τραγούδι),  Νίκο Μπίνια (κρουστά), Σάκη Καστανάρα (λαούτο),  Γιάννη Κουσουλάκη (βιολί), Βασίλη Κατσαμάγκα (Γκάϊντα) και παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από τον πολιτιστικό Σύλλογο Ράχης «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ» και την Πνευματική Κίνηση Λεπτοκαρυάς. Τέλος, στη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε  και προβολή της ταινίας : «Σμύρνη μου αγαπημένη».

Εορτή του Αγίου Λουκά

Επιπλέον, το θρησκευτικό μέρος των εκδηλώσεων – επ’ ευκαιρία της εορτής του πολιούχου Αγίου Ευαγγελιστή Λουκά περιλάμβανε το απόγευμα της Τρίτης 17 Οκτωβρίου, τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.Γεωργίου, στον Ι. Ν.  Αγίου Λουκά Ράχης, ενώ το πρωί της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου όρθρο και πανηγυρική Θ. Λειτουργία. Αμέσως μετά ομιλία από τον π. Ευάγγελο Παπανικολάου, με θέμα: «Τα επιδέλοιπα  του Αγίου Όρους -Πρόσφυγες Αγιορείτες».

Παρουσίες

Τα φετινά Πάτρια τίμησαν με την παρουσία τους: εκπρόσωπος της Υφυπουργού Ανάπτυξης, Άννας Μάνη – Παπαδημητρίου, οι Βουλευτές Πιερίας: Ξενοφών Μπαραλιάκος, Κομνηνός Δελβερούδης, εκπρόσωπος του Βουλευτή Σπύρου Κουλκουδίνα, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο  Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, Γεώργιος Μακρής κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων.