Προεόρτια Αρχιερατική Αγρυπνία  στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή νέων 

Κοινωνία

Με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών και γενικότερα νέων τελέστηκε και φέτος η καθιερωμένη πλέον Αγρυπνία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, μέσα στο πλαίσιο των προεόρτιων εκδηλώσεων για τον εορτασμό της μνήμης του Πολιούχου Αγίου. 

Η προεόρτια Αγρυπνία τελέστηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, βράδυ. 

Με την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Καθηγητής Λειτουργικής, τον οποίο πλαισίωσαν ιερείς και διάκονοι. 

Κατά την Αγρυπνία, μαζί με την Ιερά Εικόνα Παναγίας Κορώνης, που φυλάσσεται στην ομώνυμη Ιερά Μονή της Καρδίτσας, τέθηκαν σε προσκύνηση και τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου. 

Τον θ. λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. π. Μιχαήλ Σαντοριναίος, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και Πνευματικός Υπεύθυνος της Χριστιανικής Φοιτητικής Δράσης Θεσσαλονίκης.  
Κατά την Αγρυπνία έψαλαν πολυμελείς χοροί φοιτητών–μελών του Συλλόγου «Φιλαθωνίτες», υπό τη διεύθυνση του Μουσικοδιδασκάλου Δημητρίου Μανούση και φοιτητριών–μελών του Βυζαντινού Χορού «Αγία Ανυσία», υπό τη διεύθυνση της Μουσικολόγου Μαρίας Αλεξάνδρου, Καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. 

Κατά τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία διακόνησαν Αναγνώστες και Ιερόπαιδες, που φοιτούν σε διάφορα Πανεπιστημιακά Τμήματα. 

Μεταξύ του εκκλησιάσματος, συμμετείχαν πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες μέλη Νεανικών Συνάξεων Ενοριών και Χριστιανικών Αδελφοτήτων, οικότροφοι Χριστιανικών Φοιτητικών Οικοτροφείων. Επίσης, συμμετείχαν και πολλοί άλλοι νέοι που κατοικούν ή εργάζονται στη Θεσσαλονίκη. 

Πριν την απόλυση της Αγρυπνίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος τόνισε ότι η τέλεση της Φοιτητικής Αγρυπνίας αποτέλεσε και εφέτος μια ευλογημένη ευκαιρία, ώστε οι νέοι που συμμετείχαν:    

  • να ενισχύσουν την εν Χριστώ κοινωνία στο πλαίσιο του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, 
  • να προσευχηθούν ενώπιον των ιερών λειψάνων του Αγίου Δημητρίου, μάλιστα με την ευκαιρία έναρξης των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, 
  • να ανανεώσουν τις μνήμες από προηγούμενες συνάξεις, 
  • να υποδεχθούν πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες ή νέα μέλη στη λειτουργική αυτή Σύναξη. 

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους, επικαλέστηκε τη Χάρη του Θεού διά πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου της Κορώνης και του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου και έδωσε τις ευχές του για την επερχόμενη πανήγυρη του Ιερού Ναού. 

Ο Μητροπολίτης Κίτρους δεν παρέλειψε, τέλος, να στείλει τον σεβασμό όλων προς τον Γέροντα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, εκζητώντας την πατρική ευχή και ευλογία του. 

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος εξέφρασε τις προσωπικές ευχές του καθώς και όλων των μετόχων της λειτουργικής αυτής συνάξεως στον Παναγιώτατο νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, ευχόμενος πολυετή, καρποφόρα και άλυπη ποιμαντορία.  

Τη λειτουργική τάξη επιμελήθηκε ο δραστήριος και φιλόκαλλος Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Πολιούχου, Αρχιμ. Δαμασκηνός Πέτικας, συμπαραστατούμενος από τους ευλαβεστάτους Εφημερίους Πρωτοπρ. Γεώργιο Θεοδωρή και Πρωτοπρ. Νικόλαο Χαμαμτζόγλου.