Κώστας Κουκοδήμος: Επενδύω στον άνθρωπο, οι αντίπαλοί μου στη λάσπη    

Social & Local Πολιτική

“Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Να εμπιστευτούν  την ΕΚΚΙΝΗΣΗ για το Δήμο Κατερίνης και να απορρίψουν ακόμη μια φορά  την «τοξικότητα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pieriasocial.gr και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού. Ο κ. Κουκοδήμος μιλά για τα έργα που έχουν γίνει, τις χρηματοδοτήσεις, αλλά και για την στόχευση της νέας πενταετίας, το διώροφο υπόγειο πάρκινγκ στάθμευσης στην πλατεία Μακεδονίας, την έναρξη των έργων στα 199 στρέμματα των πρώην στρατοπέδων που παραχωρήθηκαν, τη μετατροπή του παλαιού Εργοστασίου της Μόρνας και του Εργοστασίου Εμποτισμού στο Σ. Σταθμό. Αναφέρεται στα χτυπήματα “κάτω από τη μέση”, στην τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου και υπογραμμίζει πως τόσο ο ίδιος όσο και η ΕΚΚΙΝΗΣΗ δεν θα ακολουθήσουν εκείνους που επιλέγουν αυτήν την τακτική. “Την απάντηση θα την δώσουν οι δημότες και θα είναι «εκκωφαντική»”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κατερίνης.

Η συνέντευξη

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των έργων αλλά και των προσπαθειών σας, που δώσατε έμφαση και γιατί; Είστε ικανοποιημένος με όσα καταφέρατε; Υπήρξαν δυσκολίες και ποιες;

Σύντομος ο απολογισμός δεν θα μπορούσε να είναι, διότι από το Σεπτέμβριο του 2019 έγινε ένα πολύ σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα. Θα σας έλεγα, ότι είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από την εξασφάλιση κονδυλίωντα έργα μας και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις μας. Ο Δήμος Κατερίνης, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία είναι ο δεύτερος Δήμος στην Ελλάδα σε χρηματοδοτήσεις έργων. Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα υπήρξε πολύ δουλειά από τους συνεργάτες μου και από τις υπηρεσίες του δήμου. Δεν αρκεί να θες, πρέπει να τεκμηριώνεις την πρότασή σου και να υποβάλεις τη σχετική μελέτη. Και σ’ αυτόν τον τομέα έγινε πολύ και ουσιαστική δουλειά.

Από την πρώτη μέρα θέσαμε ως στόχο να μειώσουμε  τις ανισότητες ακόμη και σε βασικές υποδομές μεταξύ της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων. Είναι μια προσπάθεια την οποία δεν εγκαταλείπουμε. Σας αναφέρω ενδεικτικά, ότι ο Κορινός επί πολλά χρόνια είχε πρόβλημα με την ύδρευση. Για τις προηγούμενες διοικήσεις δεν ήταν προτεραιότητα το νερό σε μια από τις τουριστικές περιοχές του Δήμου μας. Αντίθετα για εμάς το ζήτημα της ύδρευσης του Κορινού δεν ήταν απλά μια προεκλογική υπόσχεση, αλλά μια υποχρέωση. Εκπονήσαμε μελέτη, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση, συμβασιοποιήσαμε το έργο και πλέον εκτελείται. Αντιστοίχως, το ίδιο ενδιαφέρον δείξαμε για όλες τις κοινότητες, ιεραρχώντας τις ανάγκες τους.

Πολύ σημαντικό θεωρώ το Κοινωνικό Ιατρείο. Το συγκεκριμένο έργο σηματοδοτεί το ενδιαφέρον μας και την αποτελεσματικότητά μας στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Σχεδιάστηκε από το μηδέν, στελεχώθηκε με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και πλέον λειτουργεί εξυπηρετώντας συμπολίτες μας οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, εργαστήκαμε για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος. Τα 5 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση 17 κοινόχρηστων χώρων και πλατειών, θα αλλάξουν την εικόνα σε πολλές γειτονιές της πόλης. Είναι το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει ξεκινήσει στο Δήμο. Σ αυτό θα προσθέσω την εξασφάλιση χρηματοδότησης με 600.000 ευρώ για την ανάπλαση της εισόδου της πόλης, της οδού Θεσσαλονίκης. Παράλληλα για την πόλη της Κατερίνης, προχωρήσαμε στην κατασκευή 11 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης, ενώ είναι σε εξέλιξη το έργο της αντικατάστασης αγωγών αμιάντου. Ακόμη και οι εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις που γίνονται έχουν βάση την κοινή λογική, μια λογική που απουσίαζε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Ήταν πολιτική μας απόφαση να δώσουμε προτεραιότητα στην ασφαλτόστρωση δρόμων όπου έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής (ύδρευσης, δικτύων τηλεφωνίας κλπ). Το «ράβε – ξήλωνε» έχει τελειώσει για την πόλη.

Με σίγουρα βήματα, με σχέδιο και κυρίως ξέροντας πού θέλουμε να πάμε την πόλη, πορευόμαστε σε όλους τους τομείς. Στον τουρισμό παράδειγμα, πρώτα επικεντρώσαμε στις υποδομές, βελτιώσαμε το αστικό περιβάλλον και κατόπιν θεσπίσαμε διοργανώσεις που προσελκύουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η προβλήτα στην Παραλία επί πολλά χρόνια ήταν «αποκρουστική» και για εμάς που ζούμε σ αυτόν τον τόπο και για τους επισκέπτες. Τα εγκαταλελειμμένα παραπήγματα, σε δημοτικές εκτάσεις, λειτουργούσαν αρνητικά για το τουριστικό μας προϊόν. Η δική μας λογική λέει ότι πρώτα διορθώνουμε το σπίτι μας και ύστερα προσκαλούμε τους επισκέπτες. Και ξέρετε, από την ανάδειξη και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, ο Δήμος μας βγαίνει ωφελημένος. Το ενδιαφέρον για νέες επενδύσεις ειδικά στον τομέα του τουρισμού είναι μεγάλο, κάτι που σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και προσέλκυση επιπλέον επισκεπτών.

Σε ότι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, θα σας πω ότι για μένα κάθε δυσκολία, είναι μια πρόκληση που έχω μάθει να ξεπερνάω. Όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, αλλά είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Είμαστε προετοιμασμένοι για τα δύσκολα και τα αναπάντεχα, διότι πιστεύουμε στις δυνατότητες μας, αλλά και στις δυνατότητες των συνδημοτών μας. Ακόμη κι εκεί που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν «αστοχίες», έχουμε το θάρρος να παρέμβουμε διορθωτικά.

Ποια είναι η στόχευση για την επόμενη πενταετία, εάν ο κόσμος σας τιμήσει με την ψήφο του; Σε ποιους τομείς θα δώσετε ιδιαίτερο βάρος;

Στο τέλος της επόμενης πενταετίας ο Δήμος μας δεν θα έχει καμία σχέση με αυτόν που ήταν πριν 4 χρόνια, αρκεί να συνεχίσουμε την πορεία με σίγουρα και σταθερά βήματα. Η ολοκλήρωση των έργων που έχουμε δρομολογήσει και η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ο βασικός στόχος. Δεν αφήσαμε και ούτε θα αφήσουμε να πάει χαμένη καμιά ευκαιρία.

Αν θέλετε, προσωπικά, ο δικός μου μεγάλος στόχος είναι η κατασκευή του διώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Μακεδονίας, ώστε μαζί με άλλες πρωτοβουλίες να γίνει μια μεγάλη τομή στο κυκλοφοριακό της πόλης. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη των έργων στα 199 στρέμματα των πρώην στρατοπέδων που μάς παραχωρήθηκαν, μαζί με την μετατροπή του παλαιού Εργοστασίου της Μόρνας και του Εργοστασίου Εμποτισμού στο Σ. Σταθμό, σε χώρους πολιτισμού και εκπαίδευσης, είναι επίσης ένα τεράστιο στοίχημα. Πρόκειται για τέσσερα εμβληματικά έργα, τα οποία θα αλλάξουν εντυπωσιακά τον Δήμο μας.

Αποτελείτε ένα πολιτικό και αθλητικό κεφάλαιο για τον δήμο Κατερίνης και την Πιερία γενικότερα. Ως Ολυμπιονίκης και ως πολιτικός με μακρά και πετυχημένη πορεία. Έχετε δεχθεί χτυπήματα «κάτω από τη μέση»; Πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη να κρατάτε το τιμόνι του Δήμου Κατερίνης; Υπήρξαν στιγμές που σας στεναχώρησαν ή σας προβλημάτισαν;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή να εκπροσωπεί τη χώρα του σε μεγάλες διοργανώσεις. Είναι απίστευτο το συναίσθημα όταν βλέπεις έναν ολόκληρο λαό να νιώθει περήφανος για τις επιτυχίες σου. Είναι συναισθήματα που μόνο ο αθλητισμός προκαλεί και νιώθω ευλογημένος που κι εγώ προκάλεσα τέτοια συναισθήματα στους συμπολίτες μου. Όσο για την πετυχημένη πορεία στην πολιτική,  αυτή κρίθηκε πολλές φορές από τους συμπολίτες μου και τους ευχαριστώ.

Προφανώς και έχω δεχθεί χτυπήματα κάτω από τη μέση, σ’αυτή την προεκλογική περίοδο δέχθηκα πολύ λάσπη και προφανώς θα δεχθώ και άλλα. Με ενοχλούν, αλλά κανένα χτύπημα δεν είναι αρκετό για να με βγάλει εκτός στόχου. Τα λόγια στην κερκίδα είναι εύκολα, αλλά η αξία του καθενός και οι δυνατότητές του φαίνονται στο… γήπεδο, για να χρησιμοποιήσω μια αθλητική ορολογία. Μοναδική μου ευθύνη και ως δήμαρχος και ως βουλευτής παλαιότερα, ήταν να μην διαψεύδω τις προσδοκίες των συμπολιτών μου.  Αυτή ειναι η μεγάλη μας διαφορά. Επενδύω στον άνθρωπο, οι αντίπαλοί μου στη λάσπη.   

Σε ότι αφορά τις στενάχωρες στιγμές, θα σας πω ότι ήταν πολλές. Όμως δεν μένω εκεί, διότι οι καλές είναι πολύ περισσότερες και αυτές τελικά έχουν αξία. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί από το συναίσθημα που σου προκαλεί η επίλυση ενός μικρού ή μεγάλου προβλήματος του Δήμου. Όποιος πιστεύει ότι θα ασχοληθεί με την πολιτική ή την αυτοδιοίκηση και θα βρει έναν δρόμο σπαρμένο με ρόδα, είναι τουλάχιστον ανίδεος και προτιμότερο να μείνει στο σπίτι του.

Αρκετοί συμπολίτες μας λένε πως ένα χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η τοξικότητα. Τι πιστεύετε;

Είναι η πρώτη φορά –και έχω υπάρξει πολλές υποψήφιος- που υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσει εξολοκληρου η τοξικότητα αντί της αντιπαράθεσης θέσεων και προγραμμάτων. Είναι περισσότεροι σε σχέση με άλλες προεκλογικές περιόδους εκείνοι που επιλέγουν την «τοξικότητα». Για όλα όμως υπάρχει εξήγηση. Ο καθένας επιλέγει να πολιτευτεί όπως μπορεί και σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Το ζήτημα είναι ότι δεν έχουν αντιληφθεί κάποιοι πως η τοξικότητα δεν σε «πάει μακριά» και ούτε αποτελεί προσόν. Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ κι εγώ προσωπικά δεν έχω καμιά διάθεση να ακολουθήσω εκείνους που επιλέγουν αυτήν την τακτική, διότι πολύ απλά δεν βοηθά το Δήμο. Την απάντηση θα την δώσουν οι δημότες και θα είναι «εκκωφαντική».

Ποιο είναι το μήνυμα σας στους δημότες του Δήμου Κατερίνης; 

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Να εμπιστευτούν  την ΕΚΚΙΝΗΣΗ για το Δήμο Κατερίνης και να απορρίψουν ακόμη μια φορά  την «τοξικότητα».   Δεν φοβάμαι τη σύγκριση. Αντίθετα την επιδιώκω. Είμαι πεπεισμένος ότι η 9η Οκτωβρίου θα βρει μια Κατερίνη ενωμένη και αποφασισμένη να συνεχίσει να διεκδικεί και να χαράσει τα μελλοντικά βήματά της με σιγουριά και ρεαλισμό.