Ταξιάρχης Κατσαμάγκας: “Γνώμονας είναι το καλό του πολίτη, η ευημερία του δήμου. Όχι το προσωπικό συμφέρον”

Social & Local Πολιτική

“Συνετά, με γνώμονα τη μνήμη και τη λογική, ψηφίζουμε ανθρώπους άφθαρτους, ικανούς. Ανθρώπους που θέλουν να δουν επιτέλους αυτόν τον δήμο να ευημερεί, να ακμάζει και έχουν διάθεση να το κάνουν πραγματικότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Κατερίνης κ. Ταξιάρχης Κατσαμάγκας, με τον συνδυασμό “Δήμος Πρότυπο”. Σε συνέντευξη του στο Pieriasocial.gr και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού, ο κ. Κατσαμάγκας μιλά για τις “σκληρές” αναρτήσεις του στα social media, υπογραμμίζοντας ότι “βαραίνει” το κλίμα όσο πλησιάζουμε στην 8η Οκτωβρίου και μιλά για τους τρόπους ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης, τις προοπτικές και τα προβλήματα.

Η συνέντευξη

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές. Πόσο έχει αλλάξει το προεκλογικό κλίμα ; Έχουμε δει «σκληρές» αναρτήσεις σας, για τις εκλογές και τους υποψηφίους.

Έχουνε μείνει 3 εβδομάδες μέχρι την 8η Οκτωβρίου…και όσο πλησιάζουμε προς τα εκεί βαραίνει το προεκλογικό κλίμα . Παρατηρείται το φαινόμενο του αθέμητου ανταγωνισμού, με συχνές αναφορές σε παρατυπίες, διαστρεβλωμένα και παραποιημένα γεγονότα, ακόμη πολύ συχνά εκατέρωθεν λεκτικές επιθέσεις που όχι σπάνια να φτάνουν σε επίπεδο πεζοδρομίου. Έτσι όμως χάνεται η ουσία, χάνεται ο στόχος που έχουμε θέσει. Απώτερος εννοείται στόχος μας είναι το καλό για την Κατερίνη, τα περίχωρά της και τους πολίτες της. Ναι εκνευρίζομαι, θυμώνω όταν βλέπω να παραγκωνίζεται ο στόχος. Όλοι οι υποψήφιοι, όλων των παρατάξεων θα πάρουν την εντολή του κόσμου να βελτιώσουν τα κακώς κείμενα, να κάνουν αλλαγές που θα ομορφύνουν και θα διευκολύνουν την καθημερινότητα τους.

Άρα χρειάζονται υψηλοί στόχοι , χρειάζεται όραμα, νέες πρωτοποριακές ιδέες και απόψεις. Γνώμονας είναι το καλό του πολίτη, η ευημερία του δήμου. Όχι το προσωπικό συμφέρον . Η υποψηφιότητα και τελικά ,εφόσον ο υποψήφιος εκλεγεί, η δράση και το έργο του, είναι πράξεις εθελοντισμού και αγάπης για τον τόπο του. Κα Μιχωλού το επάγγελμά μου, καταναλώνει πάρα πολύ χρόνο και σχεδόν δεν μου αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια για προσωπική ζωή. Έτσι λοιπόν αν δεν αγαπούσα τον τόπο μου σίγουρα δεν θα επιχειρούσα μια τέτοια συμμετοχή στα κοινά γιατί σίγουρα θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τον ήδη περιορισμένο  χρόνο  με την οικογένεια μου.

 Όμως το στοίχημα με τον εαυτό μου είναι να θέσω τις γνώσεις μου, την εμπειρία μου στη διάθεση των πολιτών και με την εντολή τους να χτίσουμε μια Κατερίνη καλύτερη, ανθρώπινη και για τον κόσμο αλλά ταυτόχρονα θα είναι παρακαταθήκη και για τα δικά μου παιδιά.

Τι πιστεύετε ότι χρειάζεται ο δήμος Κατερίνης; Ποια είναι κατά την άποψη σας τα βασικότερα προβλήματα;

Ο δήμος μας έχει πολλές ανάγκες, οι οποίες πηγάζουν από τις απίστευτες αλλά αναξιοποίητες δυνατότητες που έχει σε κάθε επίπεδο. Ο τουρισμός για παράδειγμα  είναι το μεγάλο μας και μαγικό όπλο για όσους μπορούν να αναλογιστούν πόσο μπορούμε να τον επεκτείνουμε. Είναι τρομακτική πηγή εσόδων και  θέσεων εργασίας. Η περιοχή μας έχει τη δυνατότητα να δέχεται τουρίστες 12 μήνες το χρόνο . Άπειρες καλοκαιρινές δράσεις και ομορφιές σε έναν νομό όπου το μήκος ακτών του ξεπερνάει τα 100 χιλιόμετρα  και που όμως είναι σε μικρό βαθμό αξιοποιημένα. Άπειρες επίσης χειμερινές δράσεις και ομορφιές στα  δυο πανέμορφα βουνά μας , τα Πιέρια όρη και φυσικά τον παγκοσμίως γνωστό Όλυμπο. Οι περαιτέρω δυνατότητες στον τομέα του τουρισμού είναι απλά θηριώδεις. Είναι πολύ λίγα αυτά που εκμεταλλευόμαστε μέχρι στιγμής .

 Θα το λέω ξανά και ξανά, όταν πάμε να χτίσουμε κάτι πρέπει να έχουμε παράδειγμα κάποιον καλύτερο από μας, κάποιον που έχει πετύχει στον τομέα του και να προσπαθήσουμε να τον μιμηθούμε . Έχουμε πολλοί επισκεφτεί τουριστικές περιοχές του εξωτερικού με πολύ λιγότερες ομορφιές και όμως εντυπωσιαστήκαμε με την οργάνωση τους. Μπορούμε κι εμείς …έχουμε την βάση και πάνω στις ομορφιές μας μπορούμε να χτίσουμε υποδομές και το βασικότερο να τις διαφημίσουμε.

Βεβαίως δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Οι  γεωργικές και κτηνοτροφικές δυνατότητες αυτού του τόπου είναι επίσης μεγαλειώδεις. Εύφορα εδάφη με πολλά νερά, αλλά χωρίς υποδομές. Με αγρότες να μην μπορούν να φτάσουν εύκολα στα χωράφια τους, να μην μπορούν εύκολα να τα ποτίσουν, με κτηνοτρόφους που παλεύουν μόνοι τους να κάνουν την δουλειά τους.

Προβλήματα υπάρχουν και στην καθημερινότητα μας, με κακούς δρόμους, χωρίς σωστή σήμανση , απουσία σωστών πεζοδρομίων, απουσία πάρκινγκ, κακοτεχνίες και προχειρότητες.

Κα Μιχωλού δεν μπορώ να κατατάξω τα προβλήματα του τόπου μας με βάση τη σπουδαιότητά τους. Κάθε πολίτης χρειάζεται σε κάτι τη βοήθεια και την παρουσία του δήμου και για τον πολίτη αυτό το κάτι είναι το πιο σημαντικό . Ξεκινώντας από αυτό και με σημαία μας ότι όλοι οι πολίτες είναι το ίδιο την άλλη μέρα αυτής των εκλογών, χωρίς κακίες και εκδικητικές τάσεις ανεξάρτητα τι ψήφισαν, καταλήγω στο ότι όλα τα προβλήματα είναι ίσης βαρύτητας !!! Σ όλα πρέπει να σκύψουμε και με ευλάβεια να τα λύσουμε !!!

Ποιο τομέα θα θέλατε να υπηρετήσετε εάν ο κόσμος σας τιμήσει με την ψήφο του;

Σαφώς ως γιατρός υπάρχουν πολλοί τομείς σχετικοί με τη δουλειά μου. Ο δήμος μπορεί να έχει πολλές δράσεις .

Στήριξη, οργάνωση και ουσιαστική βοήθεια των νοσοκομείων και κέντρων υγείας καθώς και στήριξη και του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Η Τρίτη ηλικία. Οι γηραιοί και κουρασμένοι από τη ζωή άνθρωποι χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα. Καθημερινότητα με δραστηριότητες και ταξίδια . Ιατρική περίθαλψη και βοήθεια στο σπίτι  (συνταγογράφηση φαρμάκων, είδη πρώτης ανάγκης , ψυχολογική στήριξη).

Άνοια …Γνωρίζοντας πόσο οδυνηρή είναι για τους πάσχοντες αλλά και για τους οικείους τους η άνοια, πόσο εξουθενωτική ψυχικά και σωματικά μπορεί να γίνει η φροντίδα τους, κάνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων κέντρων. Γίνεται ύψιστης σημασίας κάθε προσπάθεια που καταβάλλεται προς την κατεύθυνση της θεραπευτικής φροντίδας των ατόμων με άνοια, καθώς και της εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης των φροντιστών αυτών των ατόμων

Ο θεσμός της οικογένειας στο δήμο!!!!! Θα πρέπει να δημιουργηθεί Κέντρο Στήριξης Οικογένειας με σκοπό την υποστήριξη και ενίσχυση των μελών της οικογένειας ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται επαρκώς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Συμβουλευτική ζεύγους (κρίση στο ζευγάρι, διαζύγιο), καθοδήγηση σε ζητήματα διαχείρισης των παιδιών, ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης σε ενήλικα μέλη οικογενειών, για θέματα που προκύπτουν στο οικογενειακό περιβάλλον, πχ από τις συνέπειες της πανδημίας στην οικογένεια, ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης για το πένθος στην οικογένεια, διασύνδεση και συνεργασία με άλλες δομές του Δήμου και με μη κυβερνητικούς οργανισμούς, παραπομπή σε υπηρεσίες και σε άλλες εξειδικευμένες δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, δημοσίευση και διάδοση πληροφοριακού υλικού για οικογενειακά ζητήματα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου και των κοινωνικών δικτύων του.

Κέντρο στήριξης γυναίκας και παιδιών θύματα κακοποίησης . Ενημέρωση, ψυχολογική στήριξη, ακόμη και βοήθεια για επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι γνώσεις μου οι ιδέες μου μπορούν και θα επεκταθούν και πέρα της ιατρικής …συμβουλευτικά και ουσιαστικά. Αυτό είναι κάτι όμως που θα το αποφασίσει ο κ Ντούμος  με την ανάληψη των καθηκόντων του ως δήμαρχος. Άλλωστε  ένα από τα βασικά του ταλέντα είναι το να βάζει το σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση.

Ποιο είναι το όραμα σας για το δήμο Κατερίνης;

Θεωρώ τον εαυτό μου ρομαντικό άνθρωπο, με όραμα που πηγάζει από την αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Βλέπω έναν τόπο με πολλές δυνατότητες, που με δουλειά, προσπάθεια και μεράκι μπορεί να τις εκμεταλλευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Πιερία, η Κατερίνη μας και τα περίχωρά του, είναι τόπος ευλογημένος, πανέμορφος, μαγικός. Αυτή τη μαγεία του πρέπει να αναδείξουμε, να αξιοποιήσουμε, να προβάλουμε! Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώσουν σε ένα υγιές περιβάλλον, ασφαλές, όμορφο, ήρεμο! Πραγματικά αφού μπορούν και το πετυχαίνουν τόσες ευρωπαϊκές πόλεις, μπορούμε κι εμείς.  Δουλειά , υπευθυνότητα , διαφάνεια και πάνω απ’ όλα μεράκι …και θα γίνει ο δήμος ΠΡΟΤΥΠΟ που όλοι ονειρευόμαστε.

Ποιο είναι το μήνυμα σας στους δημότες;

Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω μέχρι την ημέρα των εκλογών. Ο κάθε πολίτης διαθέτει δύναμη. Η ψήφος του είναι η δύναμη του. Μ αυτήν θα καθορίσει αν θα υπάρξουν άνθρωποι ικανοί με θέληση και όραμα  να καλυτερέψουν τον τόπο τούτο. Γι’ αυτό ψηφίζουμε ΟΛΟΙ , δίνουμε το μήνυμά μας , καταθέτουμε τη βούληση μας.

 Περνάμε μια περίοδο έντονης πολιτικής φθοράς και κατάπτωσης. Άνθρωποι που τους εμπιστευτήκαμε μας πρόδωσαν. Η αποχή μας ενισχύει την διατήρησή τους στο πολιτικό  προσκήνιο του τόπου. Καιρός να τους αλλάξουμε. Μην αφήσουμε την απογοήτευση που νοιώθουμε να μας καταβάλει και να μας απομακρύνει από την κάλπη στις 8 Οκτώβρη. Συνετά, με γνώμονα τη μνήμη και τη λογική, ψηφίζουμε ανθρώπους άφθαρτους, ικανούς. Ανθρώπους που θέλουν να δουν επιτέλους αυτόν τον δήμο να ευημερεί, να ακμάζει και έχουν διάθεση να το κάνουν πραγματικότητα.

Για έναν δήμο που όλοι ανεξαιρέτως οι δημότες χρήζουν ίσης μεταχείρισης και αντιμετώπισης.

Για ένα δήμο δίκαιο , προσιτό όπου οι δημότες του θα απολαμβάνουν τα οφέλη των προσπαθειών τους.

Για έναν δήμο ΠΡΟΤΥΠΟ.