Γιάννης Ντούμος: «Έχω μάθει να βγαίνω μπροστά, αυτό έκανα και τώρα. Και νομίζω αξίζει τον κόπο»!

Πολιτική

Συνέντευξη Γιάννη Ντούμου στη «Μακεδονία της Κυριακής»

Το όνομα ενός επιτυχημένου επιχειρηματία με διεθνείς δραστηριότητες, εδώ και έναν χρόνο βγήκε με έντονο τρόπο στην τοπική δημοσιότητα, αλλά όχι μόνο, προκαλώντας ανάμικτα συναισθήματα. Προκάλεσε μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη σε πολλούς απλούς ανθρώπους, προκάλεσε όμως και μια μεγάλη αναστάτωση στο αυτοδιοικητικό κατεστημένο της Κατερίνης.

Πρόκειται για τον επιχειρηματία, Γιάννη Ντούμο, που παραμέρισε το επιχειρείν για να γίνει υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης. Πρόκειται για το πιο πολυσυζητημένο όνομα σε τοπικό επίπεδο, εδώ και αρκετές δεκαετίες ενώ, μετά τις εκλογές, αναμένεται το όνομά του να συζητιέται πολύ πιο έντονα σε πανελλαδικό επίπεδο.

Είναι αλήθεια ότι η απρόσμενη κάθοδός του στις Δημοτικές Εκλογές προκάλεσε πολύ μεγάλη αναστάτωση στο σύστημα διοίκησης της Κατερίνης, ταυτόχρονα όμως γέννησε και τη μεγάλη ελπίδα μιας σημαντικής μερίδας πολιτών ότι με εκείνον ως Δήμαρχο μπορεί να αλλάξει η ποιότητα ζωής τους.

Ο Γιάννης Ντούμος, σε συνέντευξη που έδωσε στη «Μακεδονία της Κυριακής», δίνει απαντήσεις για το επιχειρηματικό του ξεκίνημα, για την πρώτη του αποτυχία στο επιχειρείν, για την επιμονή του στην επιχειρηματική προσπάθεια, για την επιτυχία που ακολούθησε αλλά και για την τόλμη του να βγει μπροστά και να διεκδικήσει τη θέση του Δημάρχου Κατερίνης με στόχο να προσφέρει στον τόπο του.

Περισσότερα για όλα αυτά μπορεί κάποιος να διαβάσει στη συνέντευξη του Υποψηφίου Δημάρχου Κατερίνης στην Έλενα Καραβασίλη και στη «Μακεδονία της Κυριακής».

Ποιος είναι ο Γιάννης Ντούμος που θέλει να γίνει δήμαρχος Κατερίνης

Συνέντευξη του επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Πρότυπο» στη «ΜτΚ»

 18/09/2023

Συνέντευξη στην Έλενα Καραβασίλη

Σπούδασε δάσκαλος αλλά τον κέρδισαν οι επιχειρήσεις καθώς δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο και στον τομέα των οπτικών ινών σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σημαντική επιτυχία όπως φανερώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα.

Ο λόγος για τον επιχειρηματία Γιάννη Ντούμο που αποφάσισε να διεκδικήσει την ψήφο των συνδημοτών του ως επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος Πρότυπο» στο δήμο Κατερίνης. Η απόφασή του πριν από 15 μήνες, τάραξε τη φιλήσυχη, κατά τα άλλα, κοινωνία της Κατερίνης, καθώς η υποψηφιότητά του δεν περιλαμβάνονται στις «αναμενόμενες».

Βασικός του αντίπαλός είναι ο «μπαρουτοκαπνισμένος» νυν δήμαρχος και πρώην βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος που εμφανιζόταν ως το απόλυτο φαβορί. Πλέον όμως το προεκλογικό σκηνικό στον κεντρικό δήμο της Πιερίας έχει αλλάξει.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Γιάννης Ντούμος ανακοίνωσε τον πολυπληθέστερο συνδυασμό (366 υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι) και μάλιστα αρκετές μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας στις 31 Αυγούστου.

Το βασικό ερώτημα που του απευθύνουν οι περισσότεροι, από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, είναι γιατί αποφάσισε να μπει σε μία τόσο απαιτητική διαδικασία, τόσο προεκλογική όσο και μετεκλογική. Αυτό ερώτημα αποφάσισα να θέσω πρώτο.

Κύριε Ντούμο, γιατί κάποιος παραμερίζει την εργώδη ενασχόληση με τις επιχειρήσεις για να γίνει δήμαρχος και να ακούει τα παράπονα των συνδημοτών του;

Κίνητρό μου σε ό,τι κάνω είναι η δημιουργία. Έτσι και τώρα. Νιώθω μέσα μου την ανάγκη να προσφέρω στον τόπο μου. Και αυτό που σας λέω δεν έχει ίχνος ρομαντισμού. Αντίθετα η απόφασή μου προήλθε από τη θλιβερή διαπίστωση ότι παραμείναμε στάσιμοι ως δήμος σε πάρα πολλά θέματα. Προσωπικά δεν μπορούσα να μείνω με σταυρωμένα χέρια, βλέποντας ότι απουσιάζει η εναλλακτική πρόταση διοίκησης. Έχω μάθει να βγαίνω μπροστά, αυτό έκανα και τώρα. Και νομίζω αξίζει τον κόπο.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ποιο είναι το who is who του Γιάννη Ντούμου. Τι έχει κάνει και πώς;

Δε φοβάμαι τη δουλειά. Από εκεί ξεκινούν όλα. Από μικρό παιδί ήθελα να είμαι οικονομικά ανεξάρτητος γι’ αυτό και φρόντιζα να δουλεύω πάντα. Έχω δουλέψει ακόμα και φορτοεκφορτωτής στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Πάντα όμως είχα μέσα μου το επιχειρηματικό πνεύμα. Βέβαια ξεκίνησα αποτυγχάνοντας! Αρχικά προσπάθησα να συνεχίσω την οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών που διατηρούσε ο πατέρας μου. Η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε και έτσι, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, βρέθηκα οικονομικό μετανάστης στην Αλβανία, όπου δημιούργησα ένα νέο εμφιαλωτήριο και στη συνέχεια και δεύτερο. Αυτή ήταν μόνο η αρχή της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας καθώς οι ευκαιρίες εκείνη την εποχή ήταν πολλές. Έτσι στη συνέχεια μπήκα στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κινητή τηλεφωνία και η εταιρεία αναπτύχθηκε και συνεχίζει να αναπτύσσεται στην Ελλάδα και σε διάφορα μέρη του κόσμου. Γενικά τολμώ! Νομίζω ότι αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό μου.

Δραστηριοποιείστε τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Εφόσον εκλεγείτε πώς θα καταφέρετε να τα συνδυάσετε;

Δεν θα τα συνδυάσω. Θα αφιερωθώ αποκλειστικά στη διοίκηση του δήμου. Και θα σας το εξηγήσω. Καταρχάς, δεκαετίες τώρα διοικώ αποκεντρωτικά μία σειρά από επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Δίνω αρμοδιότητες και λειτουργώ επιτελικά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια ευτύχησα να δω τα παιδιά μου να μπαίνουν στη δουλειά. Αυτό μου έδωσε το χώρο και το χρόνο για να μπορώ να αφιερωθώ σε αυτή τη νέα πρόκληση που λέγεται δήμος Κατερίνης. Και θα το κάνω με την ψυχή μου και με όλες μου τις δυνάμεις.

Νιώθετε υποχρεωμένος να «βγείτε από τα νερά σας» κατά την προεκλογική περίοδο και να παίξετε με τους κανόνες της επικοινωνίας;

Αυτό μπορούν να το απαντήσουν όσοι με γνωρίζουν. Δε νομίζω ότι έχω επηρεαστεί. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι η υπερέκθεση εγκυμονεί κινδύνους, ειδικά στην εποχή των social media και της ζωντανής εικόνας. Όμως δεν προσπαθώ να παραστήσω κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαι. Και νομίζω ότι ο κόσμος μου το αναγνωρίζει.

Στο δήμο Κατερίνης ποιες είναι κατά την άποψή σας οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν από τη νέα διοίκηση;

Αρχικά θα πρέπει να ξανακερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας. Πρόκειται για την αυτονόητη εκτέλεση των καθηκόντων μίας διοίκησης που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής του δημότη και σέβεται το περιβάλλον.

Όταν αναφέρομαι στα αυτονόητα εννοώ: καθαρός δήμος απ’ ακρη σ’ άκρη, φιλικά πεζοδρόμια χωρίς διακρίσεις, δρόμοι χωρίς λακκούβες, ψηφιακές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση του δημότη με ένα κλικ, καθαρές και καλοσυντηρημένες παιδικές χαρές, σύγχρονοι χώροι άθλησης και πολιτισμού και γενικά όλα αυτά που διαμορφώνουν την εμπειρία ζωής του δημότη και του επισκέπτη στο δήμο Κατερίνης. Δηλαδή όλα αυτά που μας λείπουν.

Επιπλέον άμεσα θα στελεχωθεί ειδική ομάδα για την παρακολούθηση των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο δήμος Κατερίνης έχει θλιβερή εμπειρία από απεντάξεις κρίσιμων έργων την τελευταία τετραετία, όπως για παράδειγμα το έργο των ποδηλατόδρομων. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να ξαναγίνει. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στελέχωση ειδικής ομάδας που θα μεριμνά για την προετοιμασία, υποβολή και ένταξη δράσεων σε χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να περισώσει έργα τα οποία, ενώ είχαν εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις, τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκαν.

Πριν από μερικές ημέρες παρουσιάσατε το πρόγραμμά σας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ποιοι είναι οι κύριοι πυλώνες στους οποίους επικεντρώνεται;

Καταρχάς πρόκειται για ένα απόλυτα ρεαλιστικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε με βάση τον ανοικτό διάλογο που έχουμε ανοίξει με την κοινωνία. Είναι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης με φορείς, συλλογικότητες και φυσικά τους δημότες, μέσω της οποίας καταλήξαμε στην κατάρτιση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής πρότασης.

Δίνουμε έμφαση στις υποδομές τόσο στην πόλη, όσο και στα χωριά τα οποία δυστυχώς έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Επιδίωξή μας είναι να εκσυγχρονίσουμε και να ψηφιοποιήσουμε τις δημοτικές υπηρεσίες, να αναβαθμίσουμε το αστικό περιβάλλον, να βελτιώσουμε τις υφιστάμενες δημοτικές εγκαταστάσεις, να δημιουργήσουμε νέους χώρους άθλησης και πολιτισμού, να καινοτομήσουμε αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, να διευκολύνουμε τη ζωή των Ατόμων με Αναπηρία.

Επίσης θέλουμε τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Ο δήμος Κατερίνης διαθέτει βουνό και θάλασσα. Αλλά δεν αρκεί μόνο να το λέμε αλλά και να αναβαθμίζουμε με υποδομές το τουριστικό μας προϊόν.

Πρόκειται για έναν προγραμματισμό έργων που θα μεταμορφώσει το δήμο Κατερίνης απ’ άκρη σ’ άκρη. Βαρεθήκαμε να ακούμε δικαιολογίες από την απερχόμενη διοίκηση. Για όλα φταίει ο COVID σύμφωνα με αυτήν. Εγώ λέω ότι φταίει η ανικανότητα και η έλλειψη σχεδιασμού.

Επιτρέψτε μου να σταθώ σε κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό και αφορά τον τρόπο εκτέλεσης του σχεδιασμού μας. Η διοίκηση με δήμαρχο τον Γιάννη Ντούμο θα είναι μία διοίκηση που εκτελεί τα καθήκοντά της με εντιμότητα και διαφάνεια. Θα σεβαστούμε κάθε ευρώ του δημότη. Είναι κάτι που έχω ξεκαθαρίσει στους συνεργάτες μου, στους υποψηφίους του συνδυασμού μας, το τονίζω σε κάθε μου βήμα. Η διαχείριση των οικονομικών του δήμου θα στηρίζεται στη διαφάνεια, την υπευθυνότητα, τη λογοδοσία και την ειλικρίνεια. Το έχω πει και θα το ξαναπώ: Θα σεβαστούμε τα χρήματα των δημοτών όπως σεβόμαστε τη δική μας τσέπη.

*Δημοσιεύθηκε στη “ΜτΚ” στις 16-17.09.2023https://www.makthes.gr/poios-inai-o-giannis-ntoumos-poy-thelei-na-ghinei-dimarkhos-katerinis-665705