Κατερίνα Σαμαλή: “Κοινωνική Πολιτική είμαστε όλοι εμείς” – Συνέντευξη της υποψήφιας δημοτικής συμβούλου Δ. Κατερίνης με την “Εκκίνηση”

Social & Local Κοινωνία Πολιτική

“Κοινωνική Πολιτική είναι ο άνθρωπος. Είμαστε όλοι εμείς. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης κάθε ατόμου που βρίσκεται σε ανάγκη”, αναφέρει χαρακτηριστικά η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Δήμου Κατερίνης Κατερίνα Σαμαλή με τον συνδυασμό “Εκκίνηση” και τον Κώστα Κουκοδήμο. Συναντήσαμε την κα Σαμαλή για τις ανάγκες στις συνέντευξης στο Pieriasocial.gr, στο εκλογικό της γραφείο, όπου μας μίλησε για το έργο που επιτελείται στο Δήμο Κατερίνης στο δικό της τομέα ως Κοινωνική Επιστήμονας. Επεσήμανε την ανάγκη να μετέχουν στην πολιτική νέοι άνθρωποι καθώς διαθέτουν τεχνογνωσία, όρεξη, μεράκι και αγάπη για τον τόπο, και ζήτησε από τους δημότες να επιλέξουν επιλέξουν μια διοίκηση η οποία έχει όραμα, αξίες, φιλοσοφία, αρχές και αποστολή.

Η συνέντευξη

Γιατί αποφάσισες να είσαι υποψήφια δημοτική σύμβουλος; Γιατί με τον Κώστα Κουκοδήμο;

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Κατερίνη. Μια πόλη που αγαπώ, μια πόλη στην οποία μεγαλώνω με τον σύζυγό μου, τα δύο μας παιδιά. Εργάζομαι στον Δήμο Κατερίνης ως κοινωνική επιστήμονας και μπορώ να έχω μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για όσα αφορούν στον Δήμο, στη λειτουργία του και στις προοπτικές του. Νιώθω πιο έτοιμη από ποτέ, να ασχοληθώ ακόμα πιο ενεργά με την ανάπτυξη του τόπου μας. Τρέχουμε προς το μέλλον με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Και για τον λόγο αυτό πρέπει να αναλάβουμε και εμείς, η νέα γενιά ανθρώπων, την τοπική αυτοδιοίκηση, έχοντας πλάι μας την εμπειρία καταρτισμένων αυτοδιοικητικών αλλά και τον ρομαντισμό, την αισιοδοξία και την ακαδημαϊκή κατάρτιση των νέων ανθρώπων. Πολύ άμεσα θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε νέες καταστάσεις: την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη, τις απαιτήσεις μιας καινούριας γενιάς, τις απαιτήσεις των ανθρώπων που ζουν δίπλα μας και ελπίζουν σε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Επιπλέον, το γεγονός ότι πρέπει και οι γυναίκες να συμμετέχουν στα κοινά ακόμα πιο ενεργά. Ναι μεν ο νομοθέτης, μιλάει για 40% ποσόστωση φύλου στους υποψήφιους συνδυασμούς, δεν βλέπουμε ωστόσο αυτό να αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα της κάλπης. Όλα αυτά, και ταυτόχρονα, η ηγεσία του Κώστα Κουκοδήμου στον συνδυασμό «Εκκίνηση», με «έπεισαν» να συμμετέχω ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Δουλεύω με τον Κώστα Κουκοδήμο τα τελευταία 4 χρόνια, και η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει, είχε ως αποτέλεσμα να πετύχουμε πολλά και απτά αποτελέσματα στον τομέα που εκπροσωπώ, την κοινωνική πολιτική.

Εργάζεστε στον Δήμο Κατερίνης και έχετε αναλάβει ένα δύσκολο και ευαίσθητο φορτίο που αφορά κατά κύριο λόγο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Περιγράψτε το αντικείμενο σας.

Το αντικείμενο της εργασίας μας, δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε λίγες γραμμές γιατί Κοινωνική Πολιτική είναι ο άνθρωπος. Είμαστε όλοι εμείς. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης κάθε ατόμου που βρίσκεται σε ανάγκη. Η δουλειά μας δεν σταματά όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας μας. Πολλές φορές θα κληθούμε για παράδειγμα, να παραστούμε σε καταγγελία κακοποίησης ανηλίκου ή μιας γυναίκας, σε έναν ηλικιωμένο ο οποίος χρειάζεται τη στήριξή μας, δίπλα σε έναν άστεγο ο οποίος χρήζει φροντίδας, δίπλα σε ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και φροντίζουμε να αποκομίσουν όλα τα οφέλη της επιδοματικής πολιτικής του κράτους πρόνοιας και πλάι στους Ρομά που δουλεύουμε μαζί τους για την κοινωνική τους ένταξη. Ταυτόχρονα, πρέπει καθημερινά  να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε πολιτικές αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών μας στους βρεφονηπιακούς μας σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, στα Κέντρα Προστασίας και Φροντίδας Ηλικιωμένων. Καλούμαστε καθημερινά να γινόμαστε όχι απλοί αποδέκτες ενός κοινωνικού προβλήματος, αλλά και να δίνουμε λύσεις. Στόχος μας όχι απλά να μη μένει κανένας μόνος αλλά και να δημιουργούμε ενεργούς πολίτες και γι΄αυτό είμαι πολύ περήφανη για τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας.  Ενδεικτικά σας αναφέρω κάποια από τα ορατά αποτελέσματα κοινωνικής πολιτικής της τελευταίας τετραετίας:

  • Την απόκτηση λεωφορείου ΑμεΑ για την εξυπηρέτηση 50 παιδιών
  • Την τοποθέτηση seatracs
  • Την τοποθέτηση παιδικών οργάνων για ΑμεΑ σε παιδικές χαρές
  • Την αναβάθμιση των βρεφονηπιακών μας σταθμών
  • Τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου
  • Την έγκριση επιπλέον 1,5 εκατ. ευρώ για τη διανομή τροφίμων μέσα από το ΤΕΒΑ
  • Την εδραίωση καμπάνιας για την εξοικείωση μαθητών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με την αναπηρία
  • Την αναβάθμιση της δημοτικής βιβλιοθήκης, κάνοντάς την συμπεριληπτική και προσβάσιμη
  • Την τοποθέτηση «έξυπνων» φαναριών
  • Την αδειοδότηση των κοινωνικών μας δομών ώστε να εναρμονίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία
  • Την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κέντρου Κοινότητας, το οποίο εξυπηρετεί 5000 συνδημότες μας ετησίως, σε θέματα επιδοματικής πολιτικής και παροχή κοινωνικών υπηρεσιών
  • Τη στήριξη της τρίτης ηλικίας μέσω δράσεων ενδυνάμωσης τους.

Πριν από λίγο καιρό, και συγκεκριμένα λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε μαζί σας στην Πιερία, στο πλαίσιο των περιοδειών του. Τι συζητήσατε και τι του ζητήσατε;

Η συνάντηση αυτή προέκυψε λόγω της σκληρής δουλειάς που επιτελείται στον Δήμο μας.

Ο Πρωθυπουργός, κατά την προεκλογική επίσκεψή του στην Πιερία, ζήτησε, να συναντήσει οικογένειες Ρομά του Πέλεκα, τους οποίους συνόδεψα. Συζητήσαμε για την προσπάθεια που καταβάλουμε για την κοινωνική ένταξη των ευάλωτων συμπολιτών μας. Για τα αποτελέσματα που έχουμε στην  προώθηση των Ρομά στην απασχόληση, στη μείωση της μαθητικής διαρροής και στην ενδυνάμωση των γυναικών, η οποία επιτελείται και μέσω της ενίσχυσης της συμμετοχής τους στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας. Του ζητήσαμε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την προσπάθεια επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος. Όταν οι ανώτατοι θεσμοί του κράτους, βρίσκονται στο πλευρό των αδύναμων εμπράκτως, να είστε σίγουροι ότι προοδεύουμε. Η κοινωνία μας πηγαίνει μπροστά με την ορατότητα. Και φυσικά μας γεμίζει ευθύνη και διάθεση για ακόμη μεγαλύτερη προσφορά.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε στους δημότες;

Θέλω να ζητήσω από τους συνδημότες μου να επιλέξουν μια διοίκηση η οποία έχει όραμα, αξίες, φιλοσοφία, αρχές και αποστολή.

Περάσαμε μια αυτοδιοικητική τετραετία γεμάτη προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής κρίσης, και τα καταφέραμε υπέρ το δέον.

Ξέρετε, όταν το αποτέλεσμα – το έργο δίνει από μόνο του τις απαντήσεις που αναζητά κάποιος ο οποίος αναρωτιέται ποιον να επιλέξει για να τον εκπροσωπήσει, τότε μπορείς να είσαι περήφανος για όσα έχεις δώσει. Θεωρώ, ότι έχω αποδείξει τι  μπορώ να προσφέρω και πιστεύω ότι αν εκλεγώ δημοτική σύμβουλος θα έχω τη δυνατότητα να προσφέρω ακόμα περισσότερα.

 ‘Έχοντας την εμπειρία, τη γνώση, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική κατάρτιση αλλά και το σχέδιο, την επόμενη μέρα μαζί θα δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των  συμπολιτών μας.

Την επόμενη μέρα οραματίζομαι έναν σύγχρονο Δήμο, όπου θα έχει μία θέση για όλους και ο καθένας θα κρίνεται με βάση το κοινωνικό του αποτύπωμα.