Αλήθειες για ΔΕΗ – ΔΕΥΑ Κατερίνης και  προεκλογικό υποκριτικό ενδιαφέρον

Κοινωνία Πολιτική

Η προηγούμενη διοίκηση το 2019 χρωστούσε 7,5 εκ. στη ΔΕΗ.

Το 2021 ο Δήμαρχος Κουκοδήμος με την ικανότητα και τις ενέργειές του μηδένισε αυτό το χρέος, χωρίς να επιβαρυνθεί κανένας δημότης ούτε 1 ευρώ!!

Η ΔΕΥΑΚ επί Κουκοδήμου πλήρωνε τις τρέχουσες οφειλές στη ΔΕΗ.

Όμως η παγκόσμια ενεργειακή κρίση εκτίναξε τους λογαριασμούς.

Από τον Αύγουστο 2021 μέχρι και τον Δεκέμβριο 2022 προκύπτει στη Χαμηλή Τάση μεσοσταθμικά αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 150%, ενώ στη Μέση Τάση αύξηση 291%.

Το τεράστιο ενεργειακό κόστος έχει αναδειχθεί από την Ένωση των Δ.Ε.Υ.Α. (ΕΔΕΥΑ) από τον Πρόεδρό της Μαρινάκη Γιώργη (με Αντιπρόεδρο τον Μπουσνάκη Στέργιο) από τον Αύγουστο του 2021 στην κυβέρνηση και στα αρμόδια Υπουργεία.

Το ενεργειακό κόστος είναι δυσβάσταχτο και δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει καμία ΔΕΥΑ στην Ελλάδα.

Η γραμμή της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. προς τα μέλη της (και σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ) ήταν αναζήτηση συνολικής λύσης και η διεκδίκηση από το Υπ. Εσωτερικών χρηματοδότησης σε όλες τις ΔΕΥΑ, ανάλογα με τις ανάγκες και τα κόστη που έχουν και η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Κατερίνης συντάχθηκε στην «γραμμή» της ΕΔΕΥΑ. Επίσης κατέθεσε μελέτη για την χρηματοδότηση του έργου «Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου 998,76kw στην Κατερίνη».

Παρά την τεράστια επίτευξη της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για την έκτακτη επιχορήγηση για τα χρέη των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της ενεργειακής κρίσης από το Υπ. Εσωτερικών μέσω της ψήφισης της διάταξης αρ.30 ν.5013/2023 μέχρι στιγμής η διάταξη αυτή παραμένει ανενεργή.

Απόρροια όλων των δεδομένων η Δ.Ε.Η. αποστέλλει εξώδικες επιστολές όχλησης σε όλες τις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας (ύψους 110 εκ. μέχρι σήμερα). Ενδεικτικά:

ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου                                  20 εκ.

ΔΕΥΑ Βοϊου                                                    11,5 εκ.

ΔΙΑΔΕΥΑΔ Κέρκυρας                                    9,2 εκ.

ΔΕΥΑ Κοζάνης-                                              7,5 εκ.

ΔΕΥΑ Κομοτηνής                                           5,5 εκ.

ΔΕΥΑ Κατερίνης                                            4,08 εκ.

ΔΕΥΑ Τριφυλίας (~30.000 κάτοικοι)              3,0 εκ.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε διπλασιασμό του ποσοστού του ενεργειακού κόστους στο σύνολο του λειτουργικού κόστους (αποτελεί πλέον το 40%). Ως λύση φαντάζει η μετακύλιση του στους καταναλωτές. Παρόλα αυτά η ΔΕΥΑ Κατερίνης και οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας διαφυλάσσοντας τoν μη κερδοσκοπικό κοινωφελή τους χαρακτήρα επέλεξαν τον δύσκολο δρόμο και δεν επιβάρυναν τα ελληνικά σπιτικά με ακόμα ένα οικονομικό βραχνά μιας τεράστιας αύξησης στο νερό.

Οι πολίτες εμπιστεύονται τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ

Σας διαβεβαιώνουμε υπεύθυνα πως δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στην ομαλή πρόσβαση του καταναλωτικού κοινού της ΔΕΥΑ Κατερίνης τόσο στο πόσιμο νερό όσο και στην αποχέτευση.

Οι πολίτες γνωρίζουν καλά τις επιλογές της Διοίκησης της ΔΕΥΑΚ καθώς έχουν πρόσβαση και ενημέρωση, όπως γνωρίζουν και την υπερπροσπάθεια του υπάρχοντος προσωπικού, που παρά τη μείωση και την απαξίωση από την προηγούμενη Διοίκηση δίνει καθημερινά αγώνα λύνοντας προβλήματα για να μη λείψει από κανέναν το πολύτιμο νερό. Γι’ αυτό και μας εμπιστεύονται.