28 εισηγητές, με 19 πρότυπες ανακοινώσεις, στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης στις 25-27 Αυγούστου

Κοινωνία Πολιτισμός

– Ποιος  είναι ο αρχαιότερος οικισμός που εντοπίστηκε στα Πιέρια; Με ποιους επικοινωνούσαν οι κάτοικοί του; Ποια ήταν η καθημερινότητά τους;  

Τι είναι  το Παλάτιο; Που τοποθετείται στα Πιέρια; Ποιο ήταν το «Μεγαλοχώρι» των Πιερίων;

– Που βρήκαν καταφύγιο τα τμήματα των αγωνιστών μετά την αποτυχία της επανάστασης του 1878 σε Κολινδρό και Λιτόχωρο;

– Πως βρέθηκε ένα ολόκληρο τάγμα εθελοντών Κρητών στη Ρητίνη το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα απελευθέρωσης της Κατερίνης;

– Που, πότε και ποιος είπε ««Θα έρθει καιρός που μια γυναίκα θα διώχνει δέκα Τούρκους με τη ρόκα»

Η Οργανωτική Επιτροπή των Φορέων της Ρητίνης, η οποία  υλοποιεί τον σχεδιασμό και εκφράζει την δυναμική των συλλόγων του χωριού, εργάστηκε εδώ κι ένα χρόνο μεθοδικά για να καταφέρει την άρτια και επιστημονική οργάνωση του 1ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης το οποίο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 25-27 Αυγούστου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΠΙΕΡΙΔΕΣ ΜΟΥΣΕΣ» Ρητίνης (παλιό Δημοτικό Σχολείο Ρητίνης). 

Οι εικοσιοκτώ (28) εισηγητές, έγκριτοι επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, αρχαιολόγοι, με δέκα εννέα (19)  πρότυπες ανακοινώσεις προσθέτουν νέα «ερωτήματα, ψηφίδες και υλικό» στον ιστορικό χάρτη των Πιερίων και της Ρητίνης.   

Νέα ευρήματα, άγνωστα στοιχεία, αποτελέσματα ερευνών, αναδεικνύουν και διαμορφώνουν  μια νέα και ενδιαφέρουσα ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα για την περιοχή.

Την προσπάθεια αυτή υποστηρίζουν ως συνδιοργανωτές, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Δήμος Κατερίνης, ο ΟΠΠΑΠ Κατερίνης, το Επιμελητήριο Πιερίας και το Πανεπιστημιακό Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (logistics) με έδρα την Κατερίνη του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Διήμερο δημιουργικό αντάμωμα Ρητινιωτών

Παράλληλα με το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης, διοργανώνεται και το 1ο Αντάμωμα Ρητινιωτών το διήμερο 26 και 27 Αυγούστου 2023 με σκοπό την   ενεργοποίηση των Ρητινιωτών την σύσφιξη των σχέσεων και την μεταλαμπάδευση στους νεότερους της τοπικής ιστορίας και παράδοσης. 

Η Ρητίνη τιμά το Σύλλογο Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί»

Η διαχρονική προσπάθεια του προέδρου του Συλλόγου Κρητών «Οι Σταυραετοί» κυρίου Κωνσταντίνου Μανιουδάκη για την καταγραφή της παρουσίας και συμβολής της Κρήτης και των Κρητών στους μακρόχρονους αγώνες για την ελευθερία της Μακεδονίας και της Πιερίας, είναι γνωστή και απ όλους επαινετή.

Στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας της Ρητίνης θα ανακοινωθεί μια ακόμη σημαντική παρουσία Κρητών στην Πιερία κατά την απελευθέρωση της Κατερίνης και της Πιερίας.  

Με αφορμή αυτή την νέα ανακοίνωση σύνδεσης της Κρήτης με την Μακεδονία και την Πιερία, η Οργανωτική Επιτροπή Συλλογικών Φορέων της Ρητίνης προσκάλεσε ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ στις εκδηλώσεις του τριημέρου 25-27 Αυγούστου στη Ρητίνη, τον Σύλλογο Κρητών «Οι Σταυραετοί» και τον πρόεδρο κο Κων. Μανιουδάκη.

Εκτός από την τιμητική παρουσία στις εργασίες του Συνεδρίου, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου θα χορέψει τους μοναδικούς κρητικούς στο Αντάμωμα των Ρητινιωτών το βράδυ της Κυριακής 27 Αυγούστου 2023. Θα είναι μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εθελοντές Κρήτες που έσπευσαν να πολεμήσουν για την ελευθερία της Μακεδονίας και περπάτησαν ως απελευθερωτές στην ορεινή Πιερία.