52ο Φεστιβάλ Ολύμπου-χορός: Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός – «Η ανάσα του κόσμου» στο αρχαίο θέατρο Δίου

Πολιτισμός

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί από 5 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2023, το φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων με κεντρικό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη.

  Φέρει τη γενική ονομασία «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός».

  Το 52ο Φεστιβάλ Ολύμπου, εντάσσει στο πρόγραμμά του και φιλοξενεί το διήμερο 22 και 23 Αυγούστου 2023, στις 9:00 μ μ στο αρχαίο θέατρο Δίου, μία από τις εβδομήντα παραγωγές του θεσμού.

  Πρόκειται για την ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco (Ούρλιασμα Χορού), η οποία θα παρουσιάσει το νέο χορογραφικό έργο της Μαριέλας Νέστορα «Η ανάσα του κόσμου» – breathing in the breath of others – dreaming in the dream of others (αναπνέοντας την ανάσα των άλλων – ονειρεύομαι στο όνειρο των άλλων.)

Το χορογραφικό έργο

  Το νέο χορογραφικό́ έργο της Μαριέλας Νέστορα / YELP danceco. εστιάζει στην αναπνοή- ως τη βιωματική σχέση του σώματος με τον κόσμο.

  Σε έναν κλιματικά́ μεταβαλλόμενο κόσμο, τα φυτά είναι οι πιο σημαντικοί μας συν-κάτοικοι. Βρισκόμαστε σε μια σχέση καθολικής αμοιβαιότητας μαζί́ τους. Εισπνέουμε το οξυγόνο που εκπνέουν και εισπνέουν το διοξείδιο που εκπνέουμε. Πώς μπορούμε να ανακινήσουμε τις οικολογικές συγγένειες που καλλιεργούν τις έννοιες της φροντίδας και της αμοιβαιότητας;

  Τρεις χορευτές και τρεις μουσικοί συνυφαίνουν τη δημιουργία που αναδεικνύει την αναπνοή ως κόμβο βιολογικό, ψυχολογικό, υπαρξιακό και πνευματικό καθώς διερευνά τρόπους συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ διαφορετικών σωμάτων. «Η ανάσα του κόσμου» συντονίζεται χρονικά με τη δύση του ηλίου, ευαισθητοποιεί την εν συναίσθηση και υπογραμμίζει το μοναδικό της αντίληψης του κάθε θεατή.

Ο εφήμερος ‘οργανισμός’ της παράστασης γίνεται αντιληπτός, ως μέρος ενός άλλου- μεγαλύτερου  οικοσυστήματος και η «Η ανάσα του κόσμου» ενεργοποιείται ως εμπειρία αλλά και ως σύναξη διαφορετικών ειδών.                                        

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Χορογραφία: Μαριέλα Νέστορα

Συν-δημιουργία/ Ερμηνεία: Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής, Παγώνα Μπουλμπασάκου
Σχεδιασμός ήχου/ Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ανάργυρος Δενιόζος

& δύο μουσικοί επί σκηνής

Κοστούμια: Ελευθερία Αράπογλου-DIGITARIA
Φωτογραφίες: Μυρτώ́ Αποστολίδου
Σχεδιασμός αφίσας: Μαρία Έλενα Μύρκα

Εκτέλεση Παραγωγής: KART productions, Μαίρη Ξανθοπουλίδου, Αναστασία Καβαλλάρη

  Η είσοδος είναι ελεύθερη.