Αρχιερατικό Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου, στη γενέτειρα του, στο Καταφύγιο Κοζάνης

Κοινωνία

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, το Σάββατο 5 Αυγούστου τελέστηκε στο ορεινό και ιστορικό χωριό Καταφύγιο Κοζάνης Αρχιερατικό Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου, με την ευκαιρία συμπληρώσεως έξι μηνών από την προς Κύριον εκδημία του.

Προηγήθηκε Αρχιερατική Θ. Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου.

Δεδομένου ότι το χωριό κατοικείται μόνον το καλοκαίρι, πολλοί Καταφυγιώτες από την Κατερίνη, όπου κυρίως κατοικούν, αλλά και άλλες περιοχές προσήλθαν να προσευχηθούν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του επιφανούς συμπατριώτη τους. Παρέστησαν επίσης ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Εμμανουήλ Στεργίου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αθανάσιος Πούλιος, Πρόεδροι και Μέλη Συλλόγων Καταφυγιωτών Κατερίνης και Θεσσαλονίκης.

Με την ευκαιρία τελέσεως του Αρχιερατικού Μνημοσύνου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης απέστειλε εμπνευσμένο μήνυμα, το οποίο ο Μητροπολίτης Κίτρους ανέγνωσε στο εκκλησίασμα.

Να σημειωθεί ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης (Ζηζιούλας) καταγόταν από το Καταφύγιο Κοζάνης. Διακρίθηκε ως Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Καθηγητής Πανεπιστημίων, μέλος και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Αγαπούσε το χωριό του, το Καταφύγιο Κοζάνης ως τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Συνοικισμό «Καταφιώτικα» Κατερίνης, τον οποίο επισκεπτόταν τακτικά, προκειμένου να συναντήσει συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες συμμετέχοντας ενεργά σε οικογενειακά και κοινωνικά γεγονότα.