Πρωτοβουλία Μπαραλιάκου για την επαναλειτουργία του φυλακίου και την συντήρηση των ξύλινων κιοσκίων στον Όλυμπο

Περιβάλλον Πολιτική

Πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία του φυλακίου στον Όλυμπο και την συντήρηση των ξύλινων κιοσκίων ανέλαβε ο Βουλευτής Πιερίας, Φώντας Μπαραλιάκος με επιστολή του προς τον Προϊστάμενο Διεύθυνσης Δασών Πιερίας κ.Γ.Μαυρίδη. 

Το περιεχόμενο της επιστολής κοινοποιείται επίσης στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ.Σκυλακάκη, στον ΓΓ Δασών κ.Κ.Αραβώση, στην Αντιπεριφερείαρχη Πιερίας κα Σ.Μαυρίδου, στον Δήμαρχο του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ.Γερολιόλιο, στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και στον Φορέα Διαχείρισης Ολύμπου.

Στο επιστολικό του κείμενο ο κ. Μπαραλιάκος επισημαίνει πως το  επί σειρά ετών επανδρωμένο φυλάκιο στον κεντρικό δρόμο από το Λιτόχωρο προς τα Πριόνια, έχει εγκαταλειφθεί και τυπικά δεν λειτουργεί. 

Με το πέρασμα του χρόνου έχει υποστεί υλικές φθορές που συντείνουν αφενός στην απαξίωσή του ως τοπόσημου, στην αποποίηση του πολυποίκιλου ρόλου του στο εύρυθμο, εύτακτο και ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας του βουνού αλλά και στην αισθητική υποβάθμιση της περιοχής. 

Είναι πρόδηλο ότι η αναστολή λειτουργίας του οδηγεί και  στην έλλειψη ελέγχου και στην αύξηση των προβλημάτων που δημιουργούνται ως προς την τήρηση των κανόνων φύλαξης και ασφαλείας των χιλιάδων επισκεπτών του Ολύμπου.

Προς την κατεύθυνση αναβάθμισης και ανάδειξης του μυθικού μας βουνού, ο Βουλευτής Πιερίας υπογραμμίζει την ανάγκη επαναλειτουργίας του φυλακίου και ανάκτησης του πολυσήμαντου ρόλου του. 

Επιπροσθέτως ο Βουλευτής επισήμανε την ανάγκη συντήρησης και ανακατασκευής των ξύλινων κιοσκίων που βρίσκονται κατά μήκος του δρόμου προς το Μυθικό Βουνό που λόγω της χρήσης και της παρόδου του χρόνου δεν βρίσκονται στην πρέπουσα κατάσταση. Ιδιαίτερη μνεία κάνει για τις συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν και στις εγκαταστάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του ξωκλησιού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, σημείο με μεγάλη επισκεψιμότητα και κίνηση.  Ενδεχόμενα, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ίσως πρέπει σε αυτό το σημείο, αν το επιτρέπει το υφιστάμενο πλαίσιο, να πραγματοποιηθούν και επιπρόσθετες βασικές υποδομές όπως βρύσες, τουαλέτες και αποδυτήρια, μιας και αποτελεί την αφετηρία για μεγάλο αριθμό επισκεπτών για ανάβαση προς το καταφύγιο της Κορομηλιάς αλλά και προς τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του Ορλιά.

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του ο κ. Μπαραλιάκος δηλώνει πως θα σταθεί αρωγός για οποιαδήποτε συνεργασία σε κάθε επίπεδο, από κοινού με όλους τους συναρμόδιους φορείς, για να αξιοποιηθεί κάθε πτυχή που αφορά το σπουδαίο αυτό τοπόσημο της Πιερίας.