12η και 4η ΤΟΜΥ: Δυο εκδηλώσεις στις 13 και 19 Ιουλίου για το κολύμπι και τον καύσωνα

Κοινωνία Υγεία

“Κολυμπώ με ασφάλεια”
Οι Επισκέπτριες Υγείας της 12ης Τ.ΟΜ.Υ. Δήμου Κατερίνης διοργανώνουν ενημερωτική δράση με θέμα “Κολυμπώ με ασφάλεια”.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκτιμά ότι 450.000 θάνατοι ετησίως προκαλούνται εξαιτίας πνιγμού με τη χώρα μας να κατέχει τα τελευταία χρόνια μια θλιβερή πρωτιά. Κάθε χρόνο χάνονται στην Ελλάδα περίπου 350 – 400 άνθρωποι. Το 70% των πνιγμών συμβαίνει στη θάλασσα, 25% σε πισίνες και ένα 5% σε ποτάμια, λίμνες κ.λπ.. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.
Οι επαγγελματίες υγείας θα μοιράσουν ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο έχει ως σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας από ατυχήματα στο νερό. Έπειτα θα προβληθεί σε οθόνη ενημερωτικό υλικό που έχει ως στόχο την πληροφόρηση για την αποφυγή και τη σωστή αντιμετώπιση των ατυχημάτων στο νερό. Τέλος, θα ακολουθήσει επίδειξη ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης ) απο τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας.
Η ενημερωτική δράση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023 και ώρα 11:00 π.μ. – 12:30 μ.μ στην Πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης και την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 και ώρα 11:30 π.μ. – 13:00 μ.μ στο B’ ΚΑΠΗ Δήμου Κατερίνης σε συνεργασία με τους επαγγελματίες υγείας της 4ης Τ.ΟΜ.Υ. Δήμου Κατερίνης και με τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας.

Παραμένοντας υγιής κατά τον καύσωνα”

Το Ελληνικό καλοκαίρι έχει αρχίσει και τα θερμόμετρα αναμένεται να πάρουν φωτιά. Τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερα κύματα καύσωνα οδηγούν τον υδράργυρο σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 με 44 βαθμούς κελσίου. Θερμοκρασίες που διαταράσσουν τον ανθρώπινο οργανισμό και οδηγούν σε θερμική εξάντληση ή ακόμα και σε θερμοπληξία. Συμπτώματα όπως εφίδρωση, αδυναμία, ζάλη, ταχυπαλμία, ακόμα και ναυτία ή και εμετός είναι λίγα από αυτά που ταλαιπωρούν χιλιάδες συνανθρώπους μας καθημερινά, οι οποίοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες.
Πώς μπορώ να αναγνωρίσω τα σημάδια της θερμικής εξάντλησης; Τι είναι η θερμοπληξία και πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει για την ανθρώπινη ζωή; Ποιος κινδυνεύει περισσότερο και πώς μπορώ να προστατευτώ εγώ και οι γύρω μου;
Στις 13 Ιουλίου 9:30 π.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου και στις 19 Ιουλίου 10:00 π.μ. στο B’ ΚΑΠΗ Δήμου Κατερίνης, οι Επαγγελματίες Υγείας της 12ης της 4ης Τ.ΟΜ.Υ. Δήμου Κατερίνης και η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, θα δώσουν απαντήσεις σε όλα σας τα ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση του καύσωνα. Θα ακολουθήσει επίδειξη πρώτων βοηθειών καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.