Μαρία Τερζίδου:«Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας έχει θέσει υψηλούς στόχους, τους οποίους υλοποιούμε σταδιακά και μεθοδικά» – Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Κατερίνης, μιλά για τον Τουρισμό, τις δράσεις, τις διακρίσεις

Κοινωνία Τουρισμός

“Η δημιουργία της νέας Αντιδημαρχίας Τουρισμού το 2021 αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, εκείνη την κομβική απόφαση της Διοίκησης του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου που έδωσε κάθε προοπτική στην ανάπτυξη ουσιαστικών εργαλείων εντός του δήμου για να οικοδομηθεί, με μεθοδικότητα και σοβαρότητα, το παζλ της τουριστικής μας ταυτότητας”, αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη της στο Pieriasocial.gr. και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Κατερίνης, κα Μαρία Τερζίδου. Η κα Τερζίδου μιλά για τις δράσεις που υλοποιήθηκαν αλλά και για αυτές που προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, εξηγεί ποιοι είναι οι στόχοι που τέθηκαν και οι βάσεις πάνω στις οποίες κινείται το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του Δήμου. Ιδιαίτερη αναφορά στη συζήτηση μας γίνεται για τον προσβάσιμο τουρισμό, τις ενέργειες που έγιναν και φυσικά στη «χρυσή» βράβευση στα Tourism Awards του 2022.

Η συνέντευξη

Ποιος ειναι ο στρατηγικός σχεδιασμός που ακολουθήσατε για την  τουριστική προβολή από την αρχή έως σήμερα;

Η στρατηγική στην τουριστική προβολή ενός προορισμού δεν αποτελεί μία θεωρητική έννοια που ξεκινά και τελειώνει στο μυαλό του συγγραφέα της. Δεν είναι ένα απλό κείμενο αλλά μία πολυσύνθετη ενέργεια αξιολόγησης του προορισμού και μία εν τω βάθει ανάλυση της ταυτότητάς του  που στην ανάπτυξή της καταθέτει εμπεριστατωμένα τους λόγους για τους οποίους κάποιος πρέπει να επενδύσει τις προσπάθειές του σε μία συγκεκριμένη λίστα στοχεύσεων. Το 2020 για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Δήμος Κατερίνης απέκτησε επιστημονικό συνεργάτη – σύμβουλο τουριστικής στρατηγικής. Από τις πρώτες γραπτές εκθέσεις των ειδικών καταλάβαμε πως το παζλ της τουριστικής ταυτότητας της Κατερίνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής αποτελείται από κομμάτια με τεράστια αξία, τα οποία όμως ήταν διασκορπισμένα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία σαφής προοπτική ανάπτυξης στη σύγχρονη εποχή. Η δημιουργία της νέας Αντιδημαρχίας Τουρισμού το 2021 αποτέλεσε, μεταξύ άλλων, εκείνη την κομβική απόφαση της Διοίκησης του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου που έδωσε κάθε προοπτική στην ανάπτυξη ουσιαστικών εργαλείων εντός του δήμου για να οικοδομηθεί, με μεθοδικότητα και σοβαρότητα, το παζλ της τουριστικής μας ταυτότητας. Ο Δήμος Κατερίνης εδώ και τρία χρόνια καταθέτει στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού ετήσιο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης και λαμβάνει τις απαραίτητες εγκρίσεις. Το πρόγραμμά μας για το έτος 2023 αποτελεί την ώριμη εξέλιξη των προγραμμάτων των προηγούμενων ετών στο οποίο, πέρα από τη σύνθεση των αξιόλογων «θραυσμάτων» του παζλ που ονομάζουμε «ταυτότητα του τουριστικού προορισμού»,  καταγράφουμε με σαφήνεια αλλά και σιγουριά τα συμπεράσματα που μας οδηγούν στην αποτύπωση συγκεκριμένων στοχεύσεων και επενδύσεων στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Είναι πλέον σαφές πως ο τουριστικός στρατηγικός σχεδιασμός μας έχει θέσει υψηλούς στόχους, βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, τους οποίους υλοποιούμε σταδιακά και μεθοδικότητα.

Διοργανώσεις τουριστικής προβολής. Πόσο βοηθούν τους στόχους που τέθηκαν, και πόσο αναδεικνύουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της περιοχής;

Η διοργάνωση εκδηλώσεων με στόχο την τουριστική προβολή του Δήμου Κατερίνης αποτελεί μία ξεχωριστή κατηγορία δράσεων προβολής στο εγκεκριμένο πρόγραμμα. Οι δράσεις αυτές έχουν στόχο την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής και την ανάδειξη κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος αυτής. Σκοπό μας, η προώθηση της τουριστικής εικόνας της Κατερίνης ως προορισμού τεσσάρων εποχών, η ανάπτυξη και προβολή εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η βελτίωση της «τουριστικής φιλοξενίας» και μέσω αυτής η προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών και η διαμόρφωση ελκυστικών προτάσεων για την επαναληψιμότητα στην αναζήτηση του τουριστικού προορισμού από τους επισκέπτες. Το 2022, προσπαθώντας να εμβαθύνουμε στην τοπική γαστρονομία, η οποία αποτελεί ακαταμάχητο πλεονέκτημα της περιοχής μας λόγω της διευρυμένης ενασχόλησης των συμπολιτών μας αλλά και της πολιτιστικής μας παράδοσης, σχεδιάσαμε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους το οποίο υλοποιήθηκε με επιτυχία δύο φορές στα Πιέρια Όρη. Πέρα από την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, η διοργάνωση αυτών των φεστιβάλ απέδειξε την επιτυχία μας στις προσπάθειες επέκτασης της τουριστικής περιόδου στην Ορεινή Κατερίνη. Έτσι και φέτος προχωρούμε στη διοργάνωση του 3ου Γαστρονομικού Φεστιβάλ του Βουνού και του Δάσους, στις 15 και 16 Ιουλίου, καθώς έχει καταστεί θεσμός που τον αναζητούν τόσο οι παραγωγοί μας όσο και οι επισκέπτες του προορισμού. Φέτος αναδεικνύουμε την τοπική γαστρονομία, την ιστορική-πολιτιστική κληρονομιά, την φύση και τα προσκυνηματικά μας μνημεία στις διαδρομές της πανέμορφης πλαγιάς των Πιερίων από την Κάτω Μηλιά, στη Μεσαία και την Άνω Μηλιά.

Το φετινό νέο project της Αντιδημαρχίας Τουρισμού ήταν το Thèros 2023-EXPERIENCEKATERINI. Μία καλοκαιρινή πολυθεματική γιορτή που επεκτάθηκε με δράσεις σε όλο το παραλιακό μέτωπο και έδωσε άλλη πνοή στην περιοχή. Το Thèros αγκάλιασαν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι. Αυτό αποτελεί για εμάς το εχέγγυο πως πράγματι γεννήθηκε ένας θεσμός ακόμη, τον οποίο θα καλούμαστε κάθε χρόνο να βελτιώνουμε, να μεγαλώνουμε και να επιδιώκουμε να αποτελεί πόλο έλξης για όλο και περισσότερους επισκέπτες τα καλοκαίρια στην περιοχή.

Το όραμά μας εμπερικλείει και άλλες δράσεις καθώς όσα πραγματικά υλοποιήσαμε έως τώρα απέδειξαν ότι συνέβαλαν στην ανάδειξη της γνήσια ταυτότητας του τουριστικού προορισμού μας συμβάλλοντας θετικά στην αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στον προσβάσιμο τουρισμό. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς, σε συνάρτηση με την περεταίρω τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Κατερίνης; Λάβατε και μια «χρυσή» διάκριση για τις ενέργειες σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανάπτυξη του Προσβάσιμου Τουρισμού αποτέλεσε πρωταρχική προγραμματική δέσμευση σε συνδυασμό με κάθε προσπάθεια επένδυσης στη διευκόλυνση της πρόσβασης συνανθρώπων μας ΑμεΑ στον Δήμο Κατερίνης. Σαφώς και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, αλλά είναι σαφές πως ξεκινήσαμε και το μέλλον μόνο θετικές παρεμβάσεις μπορεί να έχει.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη του Προσβάσιμου Τουρισμού πετύχαμε περισσότερα από όσα εγώ θα ανέμενα το 2021. Αξιοποιήσαμε τον υπάρχων στόλο των Seatrac που διέθετε ο δήμος μας και του δώσαμε ψυχή. Για αυτό και διακριθήκαμε στα TourismAwardsτου 2022 με χρυσή βράβευση. Ενημερώσαμε την τοπική κοινωνία και συνεχίζουμε, σκύψαμε στα πραγματικά προβλήματα που είχε η πρόσβαση των ΑμεΑ στις διακεκριμένες με Γαλάζιες Σημαίες ακτές μας και καλλιεργώντας την ομαδικότητα δημιουργήσαμε μία εθελοντική ομάδα πολιτών για τα Seatrac που είναι εκεί για όλους τους επισκέπτες μας ΑμεΑ αλλά και όσους λόγω ηλικίας ή βραχυχρόνιου ειδικού θέματος αδυνατούν να κινηθούν άνετα στην αμμουδιά και να εισέλθουν στη θάλασσα. Ο Δήμος Κατερίνης έγινε γνωστός πανελληνίως για τις δράσεις του, η πληροφορία έχει ήδη φύγει εκτός των συνόρων της Ελλάδας και πλέον είμαστε στο σημείο που εμβαθύνουμε στο αντικείμενο προκειμένου να αναπτύξουμε ειδικότερες παραμέτρους αυτής της ειδικής μορφής Τουρισμού που βιβλιογραφικά έχει μεγάλη απόδοση στην τουριστική επισκεψιμότητα.