Κ.Κουτρούπας: Το μέλλον της χώρας απαιτεί να υπάρξει μια εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης για τους πολίτες, με προοδευτικό πρόσημο

Πολιτική

Στις εκλογές της 21ης Μαίου, το ΠΑΣΟΚ σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από κάθε άλλο κόμμα, αυξάνοντας κατά 40% το εκλογικό του ποσοστό.

Αδιαμφισβήτητα, όμως, η ΝΔ πέτυχε μια μεγάλη εκλογική νίκη. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έπεισε ότι έχει να προσφέρει μία πραγματική εναλλακτική πρόταση για τον τρόπο διακυβέρνησης του τόπου. Δεν έπεισε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε μία παντοδύναμη ΝΔ. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποτρέψουμε πάση θυσία. Το μέλλον της χώρας απαιτεί να υπάρξει μια εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης για τους πολίτες, με προοδευτικό πρόσημο, που θα ανακόψει αυτή την πορεία αλαζονείας της εξουσίας. Ένας προοδευτικός φορέας εξουσίας ο οποίος σταδιακά θα ρίξει τη δεξιά.

Είναι πλέον εμφανές και στον πιο ανυποψίαστο πολίτη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του λαϊκισμού και του αριστερισμού δεν μπορεί να επιτελέσει αυτόν τον ρόλο. Γιατί έχει καταστεί πλέον σαφές ότι είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας. Γιατί δεν μπορεί να εκφράσει τον μεσαίο χώρο.

Αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη μπορεί να το κάνει και μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τον πραγματικό ιδεολογικό και πολιτικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας και των συντηρητικών πολιτικών της.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς πολίτες, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα ψήφισαν στις εκλογές της 21ης Μαίου. Απευθύνουμε κάλεσμα και στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους μας που, υπό τον φόβο να μην επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν ΝΔ. Σας καλούμε όλους να επιστρέψετε στο ΠΑΣΟΚ, σας καλούμε να επιστρέψετε στην πατρική, δημοκρατική σας οικία.

Να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, ώστε το ΠΑΣΟΚ να επιτελέσει με αξιοπιστία τον ρόλο της αντιπολίτευσης και να ανοίξει ο δρόμος για να διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας. Γιατί σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι έχει το DNA της κυβερνησιμότητας μέσα του. Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει τις μεγάλες αγωνίες του λαού. Γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει προγραμματικές προτάσεις που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες και κυρίως, στους μη προνομιούχους.

Η Νέα Δημοκρατία, στα χρόνια της διακυβέρνησής της, έδειξε ξεκάθαρα το ιδεολογικό της πρόσημο. Με τις πολιτικές της απευθύνεται στους λίγους και ισχυρούς, εις βάρος της μεσαίας τάξης. Με τις πολιτικές της εξαθλίωσε τη Δημόσια Παιδεία και τη Δημόσια Υγεία και τώρα ξαφνικά εμφανίζεται ως προστάτης της Δημόσιας Υγείας. Υπόσχεται 15000 διορισμούς υγειονομικών, παραδεχόμενη στην ουσία ότι δεν ήταν στις προτεραιότητές της η ενίσχυσή του ΕΣΥ.

Παράλληλα, η κατάσταση στην οικονομία είναι επισφαλής και σίγουρα όχι αυτή που μας παρουσιάζει η ΝΔ. Το Δημόσιο χρέος έχει εκτοξευτεί στα 400.000.000.000 και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το έτος 2022 αυξήθηκε σε ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ, προσεγγίζοντας τα ποσοστά του 2009. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψην και την παραδοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι στο τέλος του 2023 τελειώνει η δημοσιονομική χαλάρωση λόγω της πανδημίας και κατ’επέκταση και οι πολιτικές των επιδομάτων, αντιλαμβανόμαστε ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ είναι ανεδαφικές.

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ υποβάλλουμε στον ελληνικό λαό τη δική μας πρόταση εξουσίας, με 12 προγραμματικές προτεραιότητες, για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες πολίτες. Το πρόγραμμά μας δεν έχει καμία σχέση με αυτό της ΝΔ. Η δική μας πρόταση είναι ρεαλιστική και προοδευτική. Μιλάμε για μία δίκαιη ισορροπία μεταξύ φόρων και κοινωνικών παροχών.

Στόχος μας για τις 25 Ιουνίου είναι να υπάρξει μία ισχυρή, προοδευτική, αξιόπιστη δύναμη που θα μπορεί πάνω της να ακουμπήσει ο ελληνικός λαός και ο προοδευτικός κόσμος. Στόχος μας να αυξήσουμε κι άλλο τα ποσοστά μας και ως κόμμα αξιόπιστο και ισχυρό να κάνουμε δομική αντιπολίτευση και να αποτελέσουμε ανάχωμα στο σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη, που παρά τις απευθείας αναθέσεις του με πελατειακό τρόπο, παρά τη γιγάντωση των ανισοτήτων, της έλλειψης του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, αναζητά αλαζονικά την παντοδυναμία του. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας και στον αγώνα μας αυτό σας θέλουμε δίπλα μας.