Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023: Μαρία Φαραντούρη, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Παντελής Θαλασσινός, βραδιές ποίησης και μουσικής – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Πολιτισμός

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Άννα Μυκωνίου.

Παρουσία καλλιτεχνών και συντελεστών των φετινών καλοκαιρινών παραστάσεων, ο κ. Τζιτζικώστας στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι “το Φεστιβάλ που δημιουργήσαμε με πολλή όρεξη και μεράκι το 2019 το αγκάλιασαν αμέσως οι συμπολίτες μας. Μας έφερε πιο κοντά σε ένα από τα σπουδαιότερα και πιο όμορφα ιστορικά μνημεία, το Επταπύργιο. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε μέσα στην πανδημία, έχει καθιερωθεί πλέον ως ο νέος σύγχρονος πολιτιστικός θεσμός του τόπου μας. Και για ακόμα μία χρονιά, για ακόμα ένα καλοκαίρι, το Φεστιβάλ Επταπυργίου ξεκινάει με αυθεντικές εμπειρίες τέχνης και πολιτισμού, προσφέροντας σε όλους τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες, ένα μοναδικό πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, όπως πάντα υψηλής ποιότητας και αισθητικής:
-Με παραγωγή όλων των εκδηλώσεων από το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Με δώδεκα παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 270 καλλιτέχνες και 40 τεχνικοί.
-Με σημαντικές συνεργασίες, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τους Δήμους Θεσσαλονίκης και Θέρμης, δημοτικά ωδεία και χορωδίες.
-Με δύο μεγάλες παραγωγές που τιμούν μεγάλους μας καλλιτέχνες, τη Μαρία Φαραντούρη και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη.
-Με βραδιές τζαζ, ποίησης, θεάτρου και μουσικής.
-Με προσιτό εισιτήριο όπως πάντα, γιατί ο πολιτισμός πρέπει να είναι προσιτός για όλους τους συμπολίτες μας”.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ο πολιτισμός είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: “Γι’ αυτό και είμαστε σταθερά δίπλα στους ανθρώπους του πολιτισμού. Ακούμε τις ιδέες τους, συνεργαζόμαστε στενά, υλοποιούμε τις προτάσεις τους. Και μαζί δημιουργούμε ένα ζωντανό και δυναμικό πολιτιστικό περιβάλλον, ένα πολιτιστικό περιβάλλον καινοτόμο, που υποστηρίζει όλες τις μορφές τέχνης, χωρίς αποκλεισμούς. Είμαστε πιστοί στη δέσμευσή μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι ο σύγχρονος θεσμός που ενώνει, κινητοποιεί και ενισχύει τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, με περισσότερες από 500 εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια, με 1.000 καλλιτέχνες εκ των οποίων το 90% ζει και εργάζεται στην Κεντρική Μακεδονία, με ελεύθερη είσοδο στο 80% των εκδηλώσεωνΕίμαστε πιστοί στη δέσμευσή μας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι ο θεσμικός και ουσιαστικός υποστηρικτής όλων των μεγάλων θεσμών και διοργανώσεων του τόπου μας, όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, όπως τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπως επίσης, η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Ολύμπου. Είμαστε πιστοί στη δέσμευσή μας να βάλουμε την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών παραγωγών, και ήδη έχουμε 140.000 ευρώ έσοδα, 100.000 διανυκτερεύσεις και 4.000 νέες θέσεις εργασίας, από τις παγκόσμιες κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίζονται στον τόπο μας. Ο πολιτισμός όμως, δεν είναι μόνο οικονομία. Αφορά κυρίως την ίδια την κοινωνία. Γιατί μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ερχόμαστε πιο κοντά, ενδυναμώνουμε τη συνοχή και τους δεσμούς μας, τιμούμε τις παραδόσεις μας, τις κοινές μας αξίες, την ιστορία μας. Και όπως δεσμευτήκαμε, συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, με συνολικά 127 έργα προστασίας και ανάδειξης των αρχαιολογικών μας χώρων και των μνημείων και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, όπως το νέο Μουσείο της Βεργίνας που πρόσφατα παραδώσαμε στους συμπολίτες μας, όπως ο Τύμβος Καστά και η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, που πριν το Πάσχα άνοιξαν για πρώτη φορά τις πύλες τους για τους επιστήμονες και ειδικά κοινά, όπως επίσης τα έργα στην Αρχαία Πέλλα, στο Δίον, στο Μουσείο Πετραλώνων, στο Άγιο Όρος”.

Ο κ. Τζιτζικώστας προσκάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις σημαντικές εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ Επταπυργίου και έστειλε το μήνυμα για την ενίσχυση του πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία: “Το Φεστιβάλ του Επταπυργίου, είναι ο νέος σύγχρονος θεσμός που δίνει ζωή, γεμίζει με εικόνες και νότες και εντάσσει στην καθημερινότητά μας ένα ακόμα σπουδαίο και ιστορικό μνημείο του τόπου μας, συνδέει την ιστορία με το σύγχρονο πολιτισμό και την τέχνη και προβάλλει σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, το γοητευτικό κομμάτι του πολιτισμικού και τουριστικού μας πλούτου. Θέλω να προσκαλέσω όλους τους συμπολίτες μας να ανηφορίσουν και αυτό το καλοκαίρι στην Άνω Πόλη, να ζήσουμε αξέχαστε στιγμές ποιοτικής ψυχαγωγίας. Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου προς όλους τους συμπολίτες μας και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις και τους καλλιτέχνες του τόπου μας, ότι θα συνεχίσουμε κάθε χρόνο να βάζουμε τον πήχη ψηλότερα, θα συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να σχεδιάζουμε πιο τολμηρά, σε πείσμα των δυσκολιών και των ανατροπών της εποχής. Γιατί μόνο ο πολιτισμός μπορεί να προσφέρει μια πραγματικά φωτεινή επανεκκίνηση στη ζωή μας. Ο πολιτισμός είναι ένας δρόμος συνύπαρξης, εξωστρέφειας και συνεργασίας που κάνει τη ζωή μας πιο όμορφη και πιο φωτεινή”.

Το Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 θα διαρκέσει από την 21η Ιουνίου 2023 έως και τη 19η Ιουλίου 2023 και τελεί υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θανάση Κολαλά. Το πρόγραμμα αποτελείται από έξι παραγωγέςδώδεκαπαραστάσεις,με 45 τεχνικούς και 250καλλιτέχνες.

Η κ. Μυκωνίου μεταξύ άλλων επισήμανε: Είναι πραγματικά γοητευτικό  το ότι με το Φεστιβάλ Επταπυργίου  δημιουργούνται μνήμες σε ένα τέτοιο χώρο, όπως το Επταπύργιο. Είναι σημαντικό που χρόνο με τον χρόνο το μνημείο γίνεται όλο και πιο οικείο στους Θεσσαλονικείς. Φέτος αυτό που διαφοροποιεί το Φεστιβάλ από τις προηγούμενες χρονιές είναι ότι ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός χτίστηκε με την σκέψη να κάνουμε άνοιγμα στα παιδιά από 5 έως 12 ετών αλλά και στους νέους ανθρώπους από 14 εως 25. Προσκαλούμε λοιπόν τα παιδιά και τους νέους μας μέσα από δύο παραγωγές- να γνωρίσουν το Φεστιβάλ Επταπυργίου και να δημιουργήσουν και αυτά μνήμες στην γοητευτική αυλή του.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

21-22-23 Ιουνίου:
“Σιωπή ο βασιλιάς ακούει”, μια μικρή όπερα για μικρούς και μεγάλους

28-29 Ιουνίου:
“Οδυσσέας Ελύτης – Με φως ελληνικό” της Άννας Μυκωνίου, Βραδιές ποίησης και μουσικής

3-4 Ιουλίου:
“Απόψε Jazzάρουμε” με Θοδωρή Μαραντίνη, Ευριδίκη και Μύρωνα Στρατή

7 Ιουλίου:
Κώστας Ματσίγκος – “Ρεσιτάλ κιθάρας με 8 φωνές”

11-12 Ιουλίου:
Μαρία Φαραντούρη – “60 χρόνια τραγουδώ”

18-19 Ιουλίου:
Δημήτρης Ζερβουδάκης – “Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη”

*Το αναλυτικό πρόγραμμα.

https://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35&pressid=25290