Αυτοψία στο Δίον και στη Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Πολιτισμός

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε αυτοψία στα έργα που υλοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και στη Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, στην Πιερία.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Δίου εντάσσεται στους μείζονες χώρους, στους οποίους το ΥΠΠΟΑ πραγματοποιεί έργα προστασίας από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Το έργο προστασίας από πλημμυρικά φαινόμενα, προϋπολογισμού 2.250.000 ευρώ, έχει ενταχθεί από το ΥΠΠΟΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο της βελτίωσης των υποδομών στο Αρχαίο Θέατρο, προϋπολογισμού 160.000 ευρώ, επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτελείται από την ΕΦΑ Πιερίας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας υλοποιεί το έργο της ανάδειξης του οικοδομικού τετραγώνου της αρχαίας αγοράς του Δίου, προϋπολογισμού 1.366.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-20. Παράλληλα, το ΥΠΠΟΑ εκπονεί μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου, προϋπολογισμού 1.320.000 ευρώ, ενώ από τον ΟΔΑΠ εκτελείται το έργο της επισκευής του κτηρίου της εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, του πωλητηρίου, του αναψυκτηρίου, των χώρων υγιεινής, με προϋπολογισμό 380.000 ευρώ.

Αυτοψία στο έργο της Αγοράς στο Δίον

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε, επίσης, τη Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω του 16ου αι., όπου η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ εκτελεί την αναστήλωση της δυτικής πτέρυγας κελλιών, καθώς και του κωδωνοστασίου και του ηγουμενείου, ύψους 1.000.000 ευρώ. Το έργο της αναστήλωσης θα συνεχιστεί και στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο.