Η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου δίπλα στους κτηνοτρόφους της Πιερίας

Αγροτικά Πολιτική

Με κτηνοτρόφους της Πιερίας συναντήθηκε η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με αφορμή την περίοδο του Πάσχα και την κυβερνητική κοροϊδία προς τους παραγωγούς, η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου συνομίλησε με κτηνοτρόφους και με παράγοντες του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ν. Πιερίας, ενημερώθηκε για τα προβλήματα του κλάδου και κατέθεσε προτάσεις για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής.

Βασικό πρόβλημα, όπως προέκυψε από τις συναντήσεις, είναι το κόστος παραγωγής. Η τεράστια αύξηση στις τιμές ζωοτροφών, εφοδίων, ενέργειας και καυσίμων, καλύπτει μόνο το κόστος και δεν αφήνει περιθώρια κέρδους στην τιμή γάλακτος και κρέατος. Αυτό  οδηγεί εκτός επαγγέλματος πολλούς κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς και τη μείωση ζωϊκού κεφαλαίου για τη χώρα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδιαφορεί και εμπαίζει τους παραγωγούς, ιδιαιτέρως ενόψει Πάσχα. Αφού ο Άδωνις Γεωργιάδης τους διαβεβαίωσε πως αρνί και κατσίκι δε θα συμπεριληφθούν στο “καλάθι του Πάσχα”, ξαφνικά τα ενέταξε χωρίς καμία διαβούλευση με τους κτηνοτρόφους και τις οργανώσεις  τους. Τα ενέταξε μάλιστα με μια τιμή που, όπως λένε οι ίδιοι οι παραγωγοί καλύπτει ίσα-ίσα τα έξοδα τους (8€ το κόστος παραγωγής και κάτω από 10€ τιμή πώλησης στο “καλάθι”). 

Οι κτηνοτρόφοι της Πιερίας αναρωτιούνται εύλογα αν ο κ. Γεωργιάδης γνωρίζει πόσο έχουν ανέβει τα κόστη της κτηνοτροφικής παραγωγής. Αν γνωρίζει τις δυσκολίες του κλάδου να ανταπεξέλθουν, γιατί τους φορτώνει το βάρος της ακρίβειας και δημιουργεί εχθρικό κλίμα προς τους Έλληνες κτηνοτρόφους; Γιατί φορτώνει το βάρος στο κρεοπωλείο της γειτονιάς που δεν έχει τη δυνατότητα να πουλήσει σε τιμές μεγάλων αλυσίδων Super Market;

Ο κ. Γεωργιάδης το έφτασε μάλιστα στο άλλο άκρο, λέγοντας πως κάποιοι έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν “αρνί Porsche” και άλλοι ελληνοποιημένο φθηνό .

Μετά το τέλος των συναντήσεων η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου δήλωσε: “Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για μένα προσωπικά η στήριξη της αγροτικής παραγωγής (γεωργίας και κτηνοτροφίας) είναι κεντρική προτεραιότητα. Η αγροτική παραγωγή αποτελεί για τη χώρα και την Πιερία μας βασικό πυλώνα ανάπτυξης, για αυτό και θα διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες δεν θα εγκαταλείψουν την εργασία τους και θα μπορούν να διαβιούν αξιοπρεπώς από αυτήν. Σε αυτήν την κατεύθυνση τα άμεσα μέτρα που θα εφαρμόσει η προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι:

  1. Επιδότηση-στήριξη στην αγορά ζωοτροφών, λιπασμάτων και άλλων εφοδίων,  για όσο διαρκεί η κρίση,
  2. Μη καταβολή Ενιαίου Φόρου Καυσίμων από τους αγρότες,
  3. Πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις.

Αυτά τα μέτρα μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα να ρίξουν το κόστος παραγωγής και να βάλουν ξανά την αγροτική παραγωγή σε τροχιά ανασυγκρότησης.”

Χαϊλατζίδου Θεοδοσία (Γνωσούλα)

υποψήφια βουλεύτρια  Πιερίας με το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ