Στα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών και στο αμαξοστάσιο του δήμου Δίου Ολύμπου περιόδευσε ο Τ.Βασιλακάκης

Κοινωνία

Στα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών και στο αμαξοστάσιο του δήμου Δίου Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας περιόδευσε την Παρασκευή 7 Απριλίου ο Τάσος Βασιλακάκης, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ στο γενικό συμβούλιο της  ΠΟΕ-ΟΤΑ, έπειτα από κάλεσμα της Επιτροπής Εργαζομένων του Δήμου, εν όψει και της απεργίας στις 10/4.

Μέσα από τη συζήτηση με τους διοικητικούς υπαλλήλους αναδείχτηκαν τα τραγικά αποτελέσματα της υποστελέχωσης όλων των υπηρεσιών του Δήμου λόγω της πετσοκομμένης χρηματοδότησης, γεγονός που οδηγεί σταδιακά στην απονέκρωση των υπηρεσιών με οτι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για το λαό της περιοχής.

Από την πλευρά τους οι εργάτες καθαριότητας και πρασίνου (όλων των εργασιακών σχέσεων) τονίσανε την ανάγκη να τους  χορηγηθούν άμεσα όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας, λέγοντας πως η υγεία και η ασφάλειά τους  δεν είναι δυνατόν να παίζεται στα ζάρια. Εκφράστηκε η ανησυχία των συναδέλφων για το πως καταφέρνουν και γυρνάνε σπίτι τους σώοι και αβλαβείς. Χρακτηριστικό παράδειγμα για το πως οι κυβερνήσεις αλλά και η ίδια η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει το ζήτημα της προστασίας της υγείας των εργαζομένων, είναι το γεγονός οτι δεν τους χορηγείται το γάλα για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών.

Συγκεκριμένα για το θέμα αυτό, ενημέρωσαν τον εκπρόσωπο της ΔΑΣ για τα αιτήματα αποζημίωσης που έχουν καταθέσει στο Δήμο χωρίς καμία ανταπόκριση

Η Επιτροπή Εργαζομένων του Δήμου, προχώρησε σε εκτενή ενημέρωση για τις κινήσεις που έχει κάνει στην κατεύθυνση διεκδίκησης σταθερής και μόνιμης δουλειάς για όλους καθώς επίσης και για την άκαρπη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο ο οποίος απέφυγε να εγγυηθεί ότι το θέμα τους θα μπει σε συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

  Ενημέρωσε επίσης ότι στο πλαίσιο των αιτημάτων της συμπεριλαμβάνεται πάντα και το ζήτημα της αποζημίωσης για τα γάλατα και τα ΜΑΠ για το οποίο ο Δήμαχος συμβούλεψε  να κινηθούν οι εργαζόμενοι νομικά πράγμα που συνεπάγεται ότι θα επωμιστούν οι ίδιοι το υψηλό δικαστικό κόστος και τη χρονοβόρα διαδικασία…

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ ενημέρωσε ότι πέρασε από όλες τις σχετικές υπηρεσίες του δήμου και έλαβε γνώση για τις διοικητικές πράξεις που έγιναν σχετικά με τις προμήθειες και το θέμα των αποζημιώσεων αλλά  και για την αρνητική γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας  και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους οτι θα μεταφέρει το ζήτημα στην Ομοσπονδία και η ΔΑΣ θα πιέσει με όλες της τις δυνάμεις και τα στοιχεία που έχει συγκεντρωσει ώστε να λυθεί το θέμα των αποζημιώσεων σε ευθυγράμμιση και με άλλους δήμους της χώρας που έχουν ήδη δώσει αποζημιώσεις.

Έπειτα ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις πολύμορφες παρεμβάσεις της ΔΑΣ και τις νικηφόρες μάχες στο επίπεδο της διεκδίκησης μόνιμης και σταθερή δουλειά χαιρετίζοντας τη συγκρότηση της επιτροπής εργαζομένων  και τις διεκδικητικές της πρωτοβουλίες και κάλεσε σε συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Κατέδειξε την αντεργατική νομοθεσία με αναφορά στο άρθρο 103 που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου και επεσήμανε οτι οι εργαζόμενοι και οι δήμοι οφείλουν να διεκδικούν πρώτα και κύρια την κατάργηση αυτού του άρθρου και να αναδεικνύουν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άσκησε  αυστηρή κριτική στις ηγεσίες εκείνων των Σωματείων και των Ομοσπονδιών που καλλιεργούν κλίμα συμβιβασμού και απάθειας ενημερώνοντας για τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων τόσο σε αυτά τα συλλογικά όργανα, όσό και σε δήμους αλλά και στο κοινοβούλιο. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις συλλογικές διαδικασίες και σε αλλαγή των συσχετισμών των δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το δικαίωμα στη δουλειά και στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Την αλληλεγγύη στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου εξέφρασε και η Στέλλα Νικολάου, πρόεδρος του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”, η οποία ανάμεσα σε άλλα τόνισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να πάρουνε την κατάσταση στα χέρια τους και να επιβάλλουν το δίκιο τους, πετώντας στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που όλο αυτό το διάστημα σφυρίζουν αδιάφορα για τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων.

Επιτροπή Εργαζομένων Δήμου Δίου-Ολύμπου