Δήμος Πρότυπο: 14 προτάσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων

Κοινωνία Πολιτική

Τα φροντίζουμε! Τα αγαπάμε! Μας Αγαπούν!

Διαφανής διαχείριση, σεβασμός των ζώων, επισκέψιμο κυνοκομείο

Στη δημοσιοποίηση 14 σημείων που αφορούν στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων προχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης Γιάννης Ντούμος, με αφορμή την 4η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων.

Οι 14 αυτοί άξονες ορίζουν ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί ο δημοτικός συνδυασμός ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματα που προκύπτουν από την πλημμελή και αποσπασματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο δήμο Κατερίνης.

Στο πλαίσιο της κατάρτισης του προγράμματος που αφορά στα αδέσποτα ο κ. Ντούμος από κοινού με τον πτυχιούχο εκπαιδευτή σκύλων, δημοτικό σύμβουλο και εκ νέου υποψήφιο Θωμά Αναστασιάδη  πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με δεκάδες μέλη φιλοζωικών σωματείων, άκουσαν τα προβλήματα και τις δικές τους προτάσεις προκειμένου να καταλήξουν σε μια συνολική αντιμετώπιση που θα στηρίζεται στη διαφανή διαχείριση, στο σεβασμό των ανυπεράσπιστων ζώων καθώς και στον παιδευτικό ρόλο που οφείλει να έχει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα ζώα ως τοπική κοινωνία.

Οι 14 προτάσεις του συνδυασμού ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ για την αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων:

1.      Περισυλλογή – στείρωση – τσιπάρισμα – φιλοξενία – υιοθεσία – ενημέρωση – εφαρμογή νομοθεσίας.

2.      Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων εντάσσεται στην Αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας. Εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

3.     Εφαρμογή «επιθετικού» προγράμματος στειρώσεων με στόχο ο δήμος Κατερίνης να ξεπερνά τις 300 ετησίως! Μηνιαία αναφορά – ενημέρωση για τον αριθμό των στειρώσεων

4.    Κανονισμός λειτουργίας του κυνοκομείου με βάση τα διεθνή πρότυπα. Το κυνοκομείο ανοίγει τις πόρτες του και γίνεται επισκέψιμο για κάθε δημότη.

5.      Συνεργασία με εθελοντές φιλόζωους που θα εγκρίνονται από την πενταμελή επιτροπή και θα μπορούν να φιλοξενούν τα ζώα που θα στειρώνονται ενώ σε επόμενη φάση θα προωθούν τις υιοθεσίες με την εποπτεία και την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης.

6.      Συνεργασία του Δήμου με τρεις ιδιώτες κτηνιάτρους. Εξειδικευμένο συνεργείο περισυλλογής με ημερήσια αναφορά αποτελεσμάτων.

7.      Δημιουργία επιπλέον τριών πάρκων σκύλων για την εκτόνωση και των οικόσιτων σκύλων.

8. Δημιουργία ιστοσελίδας του Δήμου Κατερίνης όπου θα αναρτάται κάθε αδέσποτο που ψάχνει κηδεμόνα. Κάθε σκύλος/γάτα που θα περισυλλέγεται, θα φωτογραφίζεται και θα ανεβαίνει στη σελίδα με την κάρτα υγείας του και την εξέλιξη της υιοθεσίας του.

9. Άμεση επέμβαση και έλεγχος σε περιοχές όπου αναπαράγονται αδέσποτα (π.χ. κτηνοτρόφοι) και στη συνέχεια στείρωση στους συμβεβλημένους, με το δήμο Κατερίνης, κτηνιάτρους.

10. Δημιουργία δωρεάν γραμμής επικοινωνίας για καταγγελίες κακοποίησης ζώων.

11. Διοργάνωση εκδηλώσεων «ΓΙΟΡΤΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ» – «ΗΜΕΡΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ»

12. Δωρεάν στειρώσεις και σήμανση σκύλων σε κηδεμόνες σκύλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

13. Διαρκής ενημέρωση των δημοτών για τα οφέλη της στείρωσης – της κείμενης νομοθεσίας.

14. Πρόγραμμα προώθησης σε υιοθεσία ή αναδοχή, των ασυλοποιημένων ζώων με πλήρη κάλυψη των εξόδων από τον Δήμο στις περιπτώσεις αναδοχής.