Κιτιξής Κωνσταντίνος : Αυξήσεις ψίχουλα που εξανεμίζονται από την ακρίβεια

Απόψεις Πολιτική

Η ακρίβεια δεν έχει τελειωμό. Καθημερινά οι πολίτες ζουν με το άγχος αν θα βγάλουν το μήνα με τις συνεχείς ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής.

Εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων που είχαμε το 2022, οι φετινές αυξήσεις εμφανίζονται να είναι μικρότερες. Ωστόσο, επειδή οι περσινές αυξήσεις προστίθενται στις φετινές, κάτι που διαπιστώνει και ο καταναλωτής στο ράφι των καταστημάτων τροφίμων, οι τιμές είναι όλο και υψηλότερες. 

Οι όποιες εξαγγελλόμενες αυξήσεις στο βασικό μισθό εξανεμίζονται αμέσως από τον πληθωρισμό.

Οι τιμές στην ενέργεια και στα καύσιμα είναι πολύ υψηλές και συμβάλουν με τη σειρά τους να αδειάζει το πορτοφόλι των καταναλωτών.

Δυστυχώς η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης δεν μας αφήνει περιθώρια να ελπίζουμε ότι κάτι θα αλλάξει στο προσεχές μέλλον.

Η φτωχοποίηση θα διευρύνεται συνεχώς.

Οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι είναι απεγνωσμένοι.

Όμως ακόμα και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται.

Καμιά μέριμνα, κανένα pass, κανένα καλάθι δεν εξισώνει τα όσα χάνουν εξαιτίας της αισχροκέρδειας και της ασυδοσίας που με κανένα μέτρο δεν περιορίζει η κυβέρνηση.

Το ίδιο ισχύει και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για άλλη μια φορά δεν περιλαμβάνουν κανένα μέτρο για  αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Είναι σαν να μην υπάρχουν. Έτσι και αυτοί βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται.

Εδώ λοιπόν βλέπουμε μια άνιση κατανομή των εισοδημάτων με τα φτωχότερα στρώματα λόγω της ακρίβειας να καταναλώνουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Προϊόντα δηλαδή των οποίων οι τιμές αυξάνονται με υπερδιπλάσιο ρυθμό από το μέσο πληθωρισμό.

 Ποια  είναι η λύση;

Μερικοί τρόποι που θα μετριάσουν την ακρίβεια είναι:

  • Διαρκείς αυστηροί έλεγχοι στις τιμές.
  • Ανακατανομή εισοδημάτων.
  • Μείωση της έμμεσης φορολογίας.
  • Μείωση του ΦΠΑ,
  • Στήριξη της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Αυτά όμως δεν μπορεί να τα κάνει η παρούσα κυβέρνηση καθώς είναι μέρος του προβλήματος. Χρειάζεται αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης της οικονομίας, της εργασίας και της φορολόγησης των υπερκερδών.

Αντ’ αυτού η διαχείριση της εξουσίας από την κυβέρνηση έχει φέρει ως αποτέλεσμα:

  • Ασυλλόγιστη διαχείριση της πανδημίας με αλλοπρόσαλλες αδιαφανείς επιλογές αντί της ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Χειραγώγηση Μέσων Ενημέρωσης μέσω κρατικών διαφημίσεων και έκτακτων επιδοτήσεων.
  • Υψηλότατο κόστος ζωής και δραματική εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, τόσο με την ασύδοτη λειτουργία ιδιωτικών συμφερόντων, όσο και με την χωρίς σχέδιο και με συνεχείς καθυστερήσεις μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.
  • Θεσμική εκτροπή στο θέμα των υποκλοπών.
  • Άθλια διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη.

Κωνσταντίνος  Κιτιξής

Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

 του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής