Τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δίου-Ολύμπου για την ιδιωτικοποίηση του νερού

Κοινωνία Πολιτική

Αυτές τις μέρες συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον τίτλο «μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής κ.λ.π».

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΡΑΑΕΥ θα έχει την αρμοδιότητα για την «αναδιοργάνωση του τομέα της παροχής υπηρεσιών ύδατος” όπως λένε, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις ΔΕΥΑ με “καταμερισμό του γεωγραφικού πεδίου άσκησης των αρμοδιοτήτων τους λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής”. Αυτό, για παράδειγμα στην Πιερία μπορεί να σημαίνει συγχωνεύσεις και μια ΔΕΥΑ σε όλο τον νομό. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ΔΕΥΑ έχουν τεράστια προβλήματα και χρέη, για να επιτευχθούν οι σχεδιασμοί για την εκχώρηση  τους σε ιδιώτες.

Με το νομοσχέδιο αυτό,  δίνεται η αρμοδιότητα στη ΡΑΑΕΥ να καθορίζει και να ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, να τις πιστοποιεί, να αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, να τους επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα. Επίσης, επιβάλλονται αυξημένες υποχρεώσεις σε ασφυκτικές προθεσμίες παρά το γεγονός ότι όλες οι ΔΕΥΑ είναι πλήρως αποδυναμωμένες από προσωπικό. Η κυβέρνηση προωθεί  την «απελευθέρωση» και του νερού κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, που οδήγησαν σε ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια στους λογαριασμούς, των σιδηροδρόμων, που οδήγησαν στην «εγκληματική» τραγωδία των Τεμπών, καθώς και άλλων υποδομών.

Να θυμηθούμε ότι η σκυταλοδρομία της ιδιωτικοποίησης των νερών, μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε από το 1992 με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, την μετατροπή των ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ σε ΑΕ και την είσοδό τους στον «ναό» του τζόγου, το Χρηματιστήριο, επί ΠΑΣΟΚ το 1999 και το 2001 και συνεχίστηκε με όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις ενισχύοντας τον εμπορευματικό χαρακτήρα στην ύδρευση και στην αποχέτευση, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο για το Νερό, 60/2000, που πρακτικά δεν αφήνει περιθώρια κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής και στην οποία «πατάει» το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, την ψήφισαν όλα τα Κόμματα που υποκλίνονται στην ΕΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν τρέφει αυταπάτες. Μετά την ιδιωτικοποίηση του νερού ακολουθεί και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ. Άλλωστε, οι ΔΕΥΑ  λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χρεώνονται με αστικό τιμολόγιο για τις ενεργειακές τους ανάγκες, τα τιμολόγια τους επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24% και άλλα χαράτσια, ενώ στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους μεταβιβάζεται στα λαϊκά στρώματα μέσω των λογαριασμών. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια  έχουν διευρυνθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το μόνιμο προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα την ελλιπή επίβλεψη και συντήρηση των δικτύων και υποδομών, οι υπηρεσίες συστηματικά απαξιώνονται, με τελικό σκοπό ολοένα και περισσότεροι τομείς να παραδίδονται σε εργολάβους.

Με το νομοσχέδιο και την παραπέρα εμπορευματοποίηση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί για τα λαϊκά στρώματα, που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα πιο ακριβά το νερό σε βάρος της ποιότητας του, θα επιδεινωθούν παραπέρα οι εργασιακές σχέσεις, ενώ ακόμα πιο  δυσβάστακτο θα γίνει το κόστος άρδευσης και για  τους βιοπαλαιστές αγρότες που σήμερα δίνουν αγώνα επιβίωσης για να κρατηθούν στα χωράφια τους.

Για εμάς το νερό δεν είναι εμπόρευμα για να τεθεί υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, είναι βασική λαϊκή ανάγκη και πρέπει να εξασφαλίζεται απρόσκοπτα για όλο το λαό.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου. Είναι απαραίτητο να δυναμώσει η πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου, στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΔΟΛ και των ΔΕΥΑ όλης της χώρας, ενάντια στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση των νερών που προωθεί η κυβέρνηση.Πολλές φορές έχουμε αναδειξει και εναντιώθει στην εμπορευματοποίηση του νερού, πολύ πριν από αυτή την εξέλιξη που ήταν προδιαγεγραμμένη. Διεκδικούμε:

  • Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου .
  • Φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό.
  • Άμεση μείωση των τιμολογίων της ΔΕΥΑΔΟΛ.
  • Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων . Να εγκριθούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις αυξημένες ανάγκες  για ασφαλή ύδρευση και αποχέτευση.
  • Άμεση υλοποιήση όλων των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος  με χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης για να συνδεθούν όλες οι κατοικίες  σε ολόκληρη την επικράτεις του Δήμου Δίου-Ολύμπου και να μη στηρίζεται η ύδρευσή τους σε ιδιωτικές γεωτρήσεις.
  • Άμεση σύνδεση όλων των χωριών με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμμάτων Νότιας Πιερίας.  
  • Άμεση επιδότηση της ΔΕΥΑΔΟΛ από το κράτος για την κάλυψη του συνόλου του ενεργειακού κόστους.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου