Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού – Ενημερωτικές συναντήσεις της βουλεύτριας Πιερίας Ε. Σκούφα, του συντονιστή της Νομαρχιακής Κ.Χατζηιωαννίδη και στελεχών, με τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ της Πιερίας

Κοινωνία Πολιτική

Σε ενημερωτικές συσκέψεις σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ και στην ουσία δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού όπως το νερό, συμμετείχαν η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, ο συντονιστής της Ν.Ε Χατζηιωαννίδης Κώστας, ο αναπληρωτής συντονιστής και πρώην μέλος του προεδρείου της ΔΕΥΑΔΟΛ Αριστείδης Ρεμπατσιός και ο συντονιστής της ΟΜ Νότιας Πιερίας Κώστας Χασιώτης. Στο πλαίσιο των συσκέψεων ενημέρωσαν για την θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και πληροφορήθηκαν λεπτομερειακά τις απόψεις διοικήσεων και εργαζομένων των ΔΕΥΑ της Πιερίας σε σχέση με τη δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση.

Συγκεκριμένα την Τρίτη 14/3 επισκέφτηκαν τα γραφεία της ΔΕΥΑΚ και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και δημοτικό σύμβουλο κ. Αστέριο Μπουσνάκη, τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων κ. Φάνη Αναγνωστόπουλο και υπηρεσιακούς υπαλλήλους της επιχείρησης και την Τετάρτη 15/3 την έδρα της ΔΕΥΑΔΟΛ και συνομίλησαν με τον Πρόεδρο και δημοτικό σύμβουλο κ.Σαμαρά Κώστα, τον Αντιδήμαρχο Δίου-Ολύμπου κ. Καραλή Γιώργο, το Γενικό Διευθυντή κ. Χρήστογλου Ιωάννη και εργαζόμενους .

Κατά την διάρκεια και των δύο συσκέψεων καταγράφηκαν τα κοινά προβλήματα που ταλανίζουν τις ΔΕΥΑ αλλά κυρίως η ξεκάθαρα αρνητική θέση των στελεχών και εργαζομένων στις ΔΕΥΑ για την προωθούμενη, μέσω της ένταξης σε Ρυθμιστική Αρχή, ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι το νερό. Οι φορείς συντάχθηκαν απόλυτα με τις ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ, της ΕΔΕΥΑ και των σωματείων εργαζομένων στις επιχειρήσεις, που εναντιώνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και ζητούν την άμεση απόσυρσή του.

Ακόμη συζητήθηκε η έλλειψη προσωπικού που κάθε χρόνο γίνεται εντονότερη, η παντελής απουσία οικονομικής στήριξης από την κυβέρνηση ώστε οι ΔΕΥΑ να αντέξουν την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους χωρίς να την μετακυλήσουν στους καταναλωτές, αλλά και η παράλληλη άρνηση της πολιτείας να εγκρίνει τις προτάσεις που έχουν καταθέσει για την δημιουργία ΑΠΕ με ολοκληρωμένες μελέτες και φακέλλους ώστε να μειωθεί το πολύ μεγάλο ενεργειακό κόστος.

Όπως οι φορείς τόνισαν, οι ΔΕΥΑ είναι ανοικτές και υπόκεινται ούτως ή άλλως σε δημόσιο – κρατικό έλεγχο, το έργο που προσφέρουν είναι ανταποδοτικό και κοινωνικό, οι λιγοστοί σε αριθμό εργαζόμενοι βρίσκονται σε 24ωρη βάση δίπλα στον πολίτη.

Τέλος η κ. Σκούφα και ο κ. Χατζηιωαννίδης ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες στις συσκέψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους, είναι ξεκάθαρα και απόλυτα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, και ζητά την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Ακόμη η κ. Σκούφα δήλωσε ότι από το βήμα της βουλής θα μεταφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και η ίδια αλλά και ολόκληρη η Αξιωματική Αντιπολίτευση τους πολίτες της χώρας για τα καταστροφικά αποτελέσματα που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση του νερού, κάτι άλλωστε που το βιώνουν ήδη στην τσέπη τους οι πολίτες με τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας μετά την ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.