H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού στη βόρεια Ευρώπη και τα Βαλκάνια

Τουρισμός

Σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης και των Βαλκανίων συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το περασμένο χρονικό διάστημα συνεχίζοντας τη στοχευμένη προσπάθειά της για την προβολή και την ανάδειξη της περιοχής.

          Πιο συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στη διεθνή τουριστική έκθεση “FERIE FOR ALLE 2023”, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 στο Χέρνινγκ της Δανίας, με στόχο την ενίσχυση της θέσης της στη σκανδιναβική τουριστική αγορά.

          Ο πολιτιστικός πλούτος, ο ήλιος και η θάλασσα, το ιδιαίτερο φυσικό και γεωγραφικό ανάγλυφο και η εξαιρετική γαστρονομία της Κεντρικής Μακεδονίας κέντρισαν το ενδιαφέρον των Δανών οι οποίοι προσανατολίζονται σε αυθεντικές εμπειρίες και τείνουν ολοένα και περισσότερο να απομακρύνονται από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Το περίπτερο της ΠΚΜ επισκέφτηκε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Δανία ενώ η επισκεψιμότητα της διοργάνωσης ξεπέρασε τους 55 χιλιάδες επισκέπτες.

          Ταυτόχρονα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε  και στη διεθνή έκθεση τουρισμού Targul de Turism (TTR) 2023”, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και αποτελεί μία από τις κορυφαίες  διεθνείς εκθέσεις τουρισμού των Βαλκανίων.

          Στο πλαίσιο της ‘TTR 2023”, φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού της Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενήθηκαν στο διπλό stand της Περιφέρειας και πραγματοποίησαν επαγγελματικές συναντήσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, επιδιώκοντας μελλοντικές συνεργασίες με εκπροσώπους τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων της Ρουμανίας. Οι Ρουμάνοι επισκέπτες του περιπτέρου της ΠΚΜ ενημερώθηκαν από τα στελέχη της Περιφέρειας σχετικά με τον τουριστικό πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία ως δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακάλυψη νέων εμπειριών και στον προγραμματισμό των ταξιδιών κάθε εποχή του χρόνου. Πέραν των κλασικών προτιμήσεων των Ρουμάνων για παραθέριση στις παραλίες της Κεντρικής Μακεδονίας, τα ειδικά ενδιαφέροντά τους, κυρίως των νέων, εστιάστηκαν στον πολιτιστικό και περιηγητικό τουρισμό. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης,  οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 20.000 ενώ η βόρεια Ελλάδα ήταν από τους πρώτες αναζητήσεις στο αντίστοιχο hashtag #TTR2023.

          Επίσης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε στη διεθνή έκθεση τουρισμού “TRAVEL-UTAZAS BUDAPEST 2023” που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

          Η Ελλάδα είναι δημοφιλής καλοκαιρινός προορισμός για τους Ούγγρους, καθώς το 2022 επισκέφθηκαν περίπου 280.000 τουρίστες από την Ουγγαρία οργανωμένα τη χώρα μας, ενώ στο σύνολο επισκέφτηκαν την Ελλάδα πάνω από 400.000 τουρίστες.  Κατά τη διάρκεια της έκθεσης “TRAVEL-UTAZAS BUDAPEST 2023”, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100 εκθέτες από όλον τον κόσμο, διαπιστώθηκε μεγάλη αναγνωρισιμότητα της Χαλκιδικής και της Πιερίας από πολλούς επισκέπτες, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν ξανά τις όμορφες ακτές τους, καθώς οι Ούγγροι τουρίστες αναζητούν κυρίως το μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» για τις διακοπές τους. Μεγάλο ενδιαφέρον οι επισκέπτες της έκθεσης έδειξαν και για τη Θεσσαλονίκη, η οποία τους συστήθηκε ως μία ζεστή και φιλόξενη πόλη όπου μπορούν να πραγματοποιήσουν ποικίλες δραστηριότητες, ενώ έντονο ήταν και το ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την ιστορία της Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι οι Ούγγροι τουρίστες προτιμούν τον οδικό τουρισμό με αυτοκίνητα αλλά και μηχανές, είναι λάτρεις του κάμπινγκ και πραγματοποιούν οικογενειακές διακοπές, αλλά και διακοπές σε ζευγάρια ή μεμονωμένα, κυρίως τους υψηλούς μήνες Ιούνιο-Αύγουστο, για περισσότερες από 4 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο, ενώ ξοδεύουν περίπου 600€ ανά ταξίδι. Ταξιδεύουν, όμως, και αεροπορικώς στην Κεντρική Μακεδονία και σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι υπάρχουν απευθείας πτήσεις Βουδαπέστη-Θεσσαλονίκη.

          Τέλος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε και στη διεθνή έκθεση τουρισμού “INTERNATIONAL FAIR OF TOURISM (IFT) 2023” που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2023 στο Βελιγράδι της Σερβίας.

          Η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί αγαπημένο τουριστικό προορισμό και για τους  Σέρβους, οι οποίοι σταθερά είναι από τους σημαντικότερους οδικούς επισκέπτες της περιοχής. Για μια ακόμη φορά, το ενδιαφέρον των Σέρβων, που επισκέφθηκαν το stand της ΠΚΜ και επικοινώνησαν με τους εκπροσώπους των φορέων και των επαγγελματιών τουρισμού κατά τη διάρκεια της “IFT 2023”, επικεντρώθηκε κυρίως στις παράκτιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, τις οποίες γνωρίζουν καλά και συνεχίζουν να τις επισκέπτονται. Οι Σέρβοι τουρίστες ταυτόχρονα εξερευνούν νέους προορισμούς αλλά και τόπους ιδιαίτερου θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

             Σε δηλώσεις του σχετικά με την παρουσία της ΠΚΜ στις παραπάνω       εκθέσεις ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος    σημείωσε ότι «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επιμένει στην      προσέγγιση νέων αγορών-στόχων της Ευρώπης με επισκέπτες που         ενδιαφέρονται να συνδυάσουν πολλές μορφές τουρισμού και διαθέτουν υψηλό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια των πολυήμερων διακοπών τους, αλλά συνεχίζει την προβολή της και στην αγορά των Βαλκανίων, που αποτελεί μία σταθερά για την Κεντρική Μακεδονία και μία δυναμική αγορά για προσέλευση τουριστών 365 μέρες τον χρόνο, στοχεύοντας τόσο στην αναβάθμιση των επισκεπτών της περιοχής μας όσο και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενδυνάμωση του οδικού τουρισμού».

Στη διεθνή έκθεση τουρισμού  “ITB 2023”, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2023 στο Βερολίνο,  συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συνεχούς και στοχευμένης  προσπάθειας προώθησης του τουριστικού της προϊόντος.

      Στη φετινή διοργάνωση “ITB” παρουσιάστηκαν όλες οι προσφερόμενες θεματικές μορφές τουρισμού, μέσα από τις προγραμματισμένες συναντήσεις (B2B) με επιλεγμένους τουριστικούς πράκτορες και tour operators της γερμανικής αγοράς.           Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην “ITB 2023” φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι πολλών τουριστικών γραφείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της συνεργασίας των τουριστικών πρακτόρων και των αεροπορικών εταιρειών με τις ξενοδοχειακές μονάδες της ΠΚΜ, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  των Δήμων της Π.Ε. Πιερίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και άλλων τουριστικών φορέων συναντήθηκαν με στελέχη της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας “Jet2Holidays”. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγουμένων συναντήσεων και σημείωσε απόλυτη επιτυχία, καθώς οριστικοποιήθηκε το πλάνο των απαραίτητων ενεργειών για την ενεργοποίηση της συνεργασίας.                                                               Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ  Αλέξανδρος Θάνος τόνισε:  «Στην έκθεση ΙΤΒ της Γερμανίας διαπιστώθηκε το σταθερό αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον της γερμανικής αγοράς για την περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όχι μόνο λόγω των γεωγραφικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της, αλλά και λόγω της πολυμορφίας των αναβαθμισμένων προσφερόμενων υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις του τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, προς όφελος της οικονομίας της περιοχής».