Κ.Κουτρούπας, από Κολινδρό και Σφενδάμη: “Η καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους της κοινωνίας και η ανάδειξη των προβλημάτων τους αποτελεί προτεραιότητα για μένα”

Αγροτικά Κοινωνία Πολιτική

Η καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους της κοινωνίας και η ανάδειξη των προβλημάτων τους αποτελεί προτεραιότητα για μένα.

Συνεχίζοντας τις επαφές μου με τους αγρότες, τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα, συναντήθηκα με την ομάδα παραγωγών καπνού στον Κολινδρό και ενημερώθηκα για τα συσσωρευμένα προβλήματά τους. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να επιλέξει την ουσιαστική στήριξη των καπνοπαραγωγών για τη διατήρηση της καπνοκαλλιέργειας, με τις πολιτικές της, οδήγησε στην πλήρη απαξίωσή της. Τα βασικότερα προβλήματα των καπνοπαραγωγών είναι το αυξημένο κόστος παραγωγής και καλλιέργειας, το μειωμένο ενδιαφέρον των εμπόρων και οι χαμηλές τιμές τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα εξεύρεσης εργατών γης, η νέα ΚΑΠ, που δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη, καθώς επίσης και το τεράστιο πρόβλημα άρδευσης που ταλανίζει τη Βόρεια Πιερία. Όλα τα παραπάνω, οδηγούν ολοένα και περισσότερους καπνοπαραγωγούς να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια.

Επίσης, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο και το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σφενδάμης (που εδρεύει στο Αιγίνιο) και ενημερώθηκα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το βαμβάκι, τον καπνό και τα φρούτα.

Πρόκειται για έναν συνεταιρισμό που αριθμεί 100 μέλη, αλλά έχει πάνω από 580 συνεργαζόμενους παραγωγούς και αγωνίζεται για να βοηθήσει τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας.

Πολλά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν, πολλά και τα θέματα που συζητήσαμε στα πλαίσια ενός γόνιμου και δημιουργικού διαλόγου. Μου περιέγραψαν τη δύσκολη οικονομική θέση, που έχουν περιέλθει με τις χαμηλές τιμές που πούλησαν τα προϊόντα τους και την αύξηση του κόστους παραγωγής. Οι αγρότες ζητούν να ενταχθούν στη διαδικασία αποζημιώσεων, μέσω de minimis για τις καλλιέργειές τους, να λάβουν αποζημίωση λόγω καταστροφής των καλλιεργειών τους από τα αγριογούρουνα, να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης για φωτοβολταϊκά και ΑΠΕ, ώστε να ελαφρυνθούν από το διαρκώς αυξανόμενο λειτουργικό κόστος. Ακόμη, συμφωνήσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής. Ακόμη, αναφερθήκαμε και πάλι διεξοδικά στο χρόνιο πρόβλημα της άρδευσης που ταλανίζει τον αγροτικό πληθυσμό της Βόρειας Πιερίας, καθώς η έλλειψη βασικών υποδομών στον τομέα αυτό καθιστά μη παραγωγική την καλλιεργήσιμη γη.

Δεσμεύτηκα προσωπικά ότι θα είμαι δίπλα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους, δίπλα στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, θα αναδεικνύω τα προβλήματά τους και θα διεκδικώ λύσεις για τα δίκαια αιτήματά τους.