Ένα μουσείο “γεννήθηκε” στο δήμο Κατερίνης – Τα εγκαίνια του εκθετηρίου του Μαστόδοντα στη Νεοκαισάρεια (video+φωτο)

Κοινωνία Πολιτισμός

Τα εγκαίνια του εκθετηρίου, (μόνιμη Παλαιοντολογική Έκθεση) στη Νεοκαισάρεια πραγματοποιήθηκαν το βράδι του Σαββάτου από τον Όμιλο Φίλων της Φύσης και του Ανθρώπου “Μαστόδοντας – Νεοκαισάρεια με συνδιοργανωτή τον δήμο Κατερίνης και με την υποστήριξη του Μουσείου Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας, Παλαιοανθρωπολογίας του Α.Π.Θ.

Μετά τον αγιασμό ακολούθησαν τα εγκαίνια και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ομίλου Σάββας Τσεντίδης καλωσόρισε τον κόσμο και τους ευχαρίστησε για την υποστήριξη τους. Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νεοκαισάρειας Γιάννης Τεκτονίδης, ενώ στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κατερίνης συνεχάρη όλους όσους εργάστηκαν και τόνισε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες προκειμένου η έκθεση να τεθεί υπό την αιγίδα του δήμου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από την καθηγήτρια παλαιοντολογίας Ευαγγελία Τσουκαλά, του  προέδρου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ  Σπύρου Παυλίδη , του διευθυντή του τομέα Γεωλογίας του ΑΠΘ Αλέξανδρου Χατζηπέτρου.

Ο κ. Νικόλαος Σ. Ξενίδης ήταν ο άνθρωπος ο οποίος ανακάλυψε τα πρώτα ευρήματα του Μαστόδοντα τον Μάρτιο του 2014 και τα παρέδωσε στους αρμόδιους ειδικούς επιστήμονες παλαιοντολόγους του Α.Π.Θ. και συγκεκριμένα στην επιστημονική ομάδα της παλαιοντολόγου Δρ Ευαγγελίας Τσουκαλά. Από και μετά ακολούθησε ένας μεγάλος δρόμος προκειμένου να φτάσουν στο σημείο της Έκθεσης, ενός μουσείου που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους, Πιεριείς και μη να γνωρίσουν μοναδικά ευρήματα και ιστορία εκατομμυρίων ετών πριν.