Ολύμπια εν Δίω |Το συμπόσιο του μεγάλου Αλεξάνδρου στα ορφικά νάματα

Πολιτισμός

  Με την ευκαιρία της λήξης της Διεθνούς Νεανικής Συνάντησης Αρχαίου Δράματος, Μουσικής και Αθλητισμού «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ», οι διοργανωτές ως ένδειξη ευχαριστιών και τιμής στους συνδιοργανωτές, χορηγούς και υποστηρικτές, αναβίωσαν το Συμπόσιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή Ορφικά Νάματα (σημερινό Αγιονέρι) του αρχαιολογικού χώρου του Δίου.

  Το συμπόσιο υλοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου 2022, κατά το πρότυπο των αρχαίων Μακεδόνων και πραγματώθηκε σε ανάμνηση του αντίστοιχου που παρέθεσε ο Στρατηλάτης το 334 π.χ. πριν τη μεγάλη του εκστρατεία στην Ασία, με την παρουσία εκπροσώπων των Ελληνικών πόλεων.

  Εφαρμόζοντας απόλυτα το εθιμικό και επειδή οι Μακεδόνες εστιάζονταν χωρίς μαχαιροπήρουνα, αλλά με ξύλινα κοχλάρια), όλοι οι προσκεκλημένοι έπλεναν τα χέρια τους πριν εισέλθουν στο τραπέζι του συμποσίου.

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΙΝΤΑΣ

  Υποδεχόμενος και καλωσορίζοντας τους συνδαιτυμόνες, ο πρόεδρος των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» καθηγητής πανεπιστημίου, Δρ Αθανάσιος Μπίντας, στον χαιρετισμό του, στάθηκε επεξηγηματικά στο περίγραμμα των Μακεδονικών Συμποσίων με τα τέσσερα στάδια των εδεσμάτων, το Πρόποτον με οίνο και μέλι, το Πρόδρορπον των τυριών-σαλατικών, το Δόρπον το κυρίως πιάτο με ψητό κατσίκι και αρνί και το Επίδορπο των σταφυλιών.

  Μετά τις ευχαριστίες, σκιαγράφησε το θεσμό των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» τον οποίο πρωτοδημιούργησε  ο Αλέξανδρος ο Α’ και τον οποίο αναβιώνει αιώνες μετά, η Διεθνής Νεανική Δράση με κατευθυντήρια αναφορά την επιμόρφωση μέσω των δρώμενων.

  Καταλήγοντας, ανέγνωσε από την προσωπική του μελέτη κείμενο του Λουκιανού, το 170 μ.χ. στο οποίο  ο ιστορικός της εποχής, συγκρίνοντας το Δίον και τα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» με αντίστοιχες του Ελληνικού κορμού, υπογραμμίζει το μεγαλείο της ιερής πόλης των Μακεδόνων.

Η ΜΥΡΑΝΤΑ ΠΑΠΠΑ

 Στο ρόλο του συντονισμού της όλης δράσης, η εκπαιδευτικός, Μυράντα Παππά. Χαρακτηρίστηκε και δικαίως ως η ψυχή της διοργάνωσης. Επιγραμματικά είπε: «Ο βασιλιάς Αρχέλαος καλώντας τον Ευριπίδη, ως καλλιτεχνικό διευθυντή, καταξίωσε και ανέδειξε περισσότερο τα «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ». Το ίδιο προσπαθούμε και εμείς καλώντας μαθητές από σχολεία της χώρας μας και του εξωτερικού. Οι παραστάσεις διαρκούν εννέα ημέρες, προς τιμή των ισάριθμων Πιερίδων Μουσών.

  Φέτος πεντακόσιες μαθήτριες και μαθητές, μεταξύ των οποίων από τη Μούρθια της Ισπανίας και από το Ιράν, ανέβασαν με επιτυχία Ελληνική τραγωδία και κωμωδία. Επίσης πάνω από επτά και μισό χιλιάδες συνολικά οι επισκέπτες θεατές των σχολείων της Πιερίας.»

  Ολοκληρώνοντας ευχαρίστησε και στάθηκε σημειολογικά στην συμβολή των συνδιοργανωτών, χορηγών και υποστηρικτών  στην επιτυχή έμβαση του εγχειρήματος.

Η ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

  Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ήταν το πρώτο τιμώμενο πρόσωπο.  Παρέλαβε από τον κ. Μπίντα το εμβληματικό σύμβολο των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ» τον «ΛΙΘΟ ΑΓΙΕΥΣ». Χαιρετίζοντας, τόνισε: «Θερμά συγχαρητήρια στον πρόεδρο και καθηγητή μου Αθανάσιο Μπίντα, καθώς και με πολλές ιδιότητες την άοκνη και ασταμάτητη, Μυράντα Παππά. Η επιτυχία προήλθε από τη συλλογική προσπάθεια. Δεσμευόμαστε τόσο εγώ όσο και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ότι θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε.»  

Η ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

  Ιδιαίτερη ήταν η τιμή στους εκπροσώπους της Πολεμικής μας Αεροπορίας για την φιλοξενία των αποστολών στο ΚΕΔΑ Σκοτίνας. Στον Αντισμήναρχο Δημήτριο Στάθη, εκπρόσωπο του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, Γεώργιο Φασούλα, στον Σμήναρχο-υποδιοικητή του ΚΕΔΑ, Βασίλειο Δεληγιάννη, που εκπροσώπησε τον διοικητή, Σμήναρχο, Γεώργιο Σταφυλίδη και στην Επισμηναγό Ευαγγελία Καραχάλιου, υπεύθυνη υποδοχής του ΚΕΔΑ Σκοτίνας.

ΟΙ ΛΟΙΠΕΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

  Ο Λίθος και το Λεύκωμα των δέκα χρόνων «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» απονεμήθηκαν ακόμα. Στους εκπροσώπους των Δήμων. Της Κατερίνης, στο Δημοτικό Σύμβουλο, Αθανάσιο Μπαρμπαγεωργόπουλο, του Δίου-Ολύμπου στους Αντιδημάρχους, Αθανάσιο Καλαϊτζή και Διονύσιο Φόλιο.

  Στους προέδρους του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου, Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλή Τσιτλακίδη και Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας, Δημήτριο Αδαμόπουλο.

  Στους διευθυντές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Παρθένα Τριανταφυλλίδου και δευτεροβάθμιας, Γεώργιο Μακρή, καθώς επίσης και τον πρώην διευθυντή δευτεροβάθμιας, Ιωάννη Καζταρίδη.

  Για λογαριασμό του διευθυντή, Δημητρίου Γκατσώνη, του μεγάλου χορηγού της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» τη διάκριση παρέλαβε ο υπεύθυνος επικοινωνίας, Γρηγόριος Λιογγαρίδης.

  Επίσης τιμήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Διεθνούς Νεανικής Δράσης, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γεώργιος Φουρνιάδης που για μια ακόμα φορά γνωστοποίησε το παράπονό του στους εκπροσώπους της πολιτείας και φορέων, γιατί δεν αποδέχονται την πρότασή του για κοινή συνάντηση με σκοπό την αναστροφή της φθοράς που διέρχεται το πολιτιστικό προϊόν της Πιερίας.

  Με την τιμή στον καλλιτέχνη και ζωγράφο, Αστέρη Γκέκα και τον πρόεδρο του συλλόγου «Τα Πάτρια» Δημήτριο Ντούρο, για την τεχνική υποστήριξη, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τιμητικών απονομών.

ΤΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ

  Η όλη τελετή συνοδεύτηκε με μουσική και χορό. Η ιέρεια Νίκη Τσιούνη-Ελληνίς απέδωσε έναν ύμνο από την αρχαιότητα. Στο πιάνο η Κατερίνα Ελενίδου, Το δίδυμο των χορευτών, Ευριπίδης Γκούμας και Αλεξάνδρα Καρυπίδου παρουσίασαν παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα προσφερθέντα εδέσματα όπως τα γεύονταν και τα απολάμβαναν οι αρχαίοι Μακεδόνες, ετοιμάστηκαν μετά τη σχετική έρευνα, επιμέλεια και εκτέλεση από την Παρασκευή Φαργκάνη, πάντα με τη συνεργασία του ιδιοκτήτη του «Αγιονερίου», Αστέριου Τσουρέκα. Το Συμπόσιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, οι Βουλευτές, Φώντας Μπαραλιάκος και Σάββας Χιονίδης, οι εκπρόσωποι επίσης των Βουλευτών, Άννας Μάνη-Παπαδημητρίου και Μπέττυς Σκούφα, οι Θωμάς Παπαδημητρίου και Όλγα Καπαγιαννίδου, αντίστοιχα.  Ο πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο πρώην Δήμαρχος Δίου, Δημήτριος Καραΐσκος, ο διευθυντής του πολυπληθέστερου σχολείου στις παραστάσεις, του 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης, Αθανάσιος Καρακούσης και εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Παρόντα και τα διοικητικά μέλη των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ», Ειρήνη Ζαβρίδου, Αντώνης Αθανασιάδης, Αριστείδης Αγγέλου, Αντώνης Ράλλης και Αθανάσιος Μπίνιας.

  Στη φωτογραφική κάλυψη ο Δημήτριος Γατσιός-Πεσερίδης, γραφίστας και φωτογράφος, πτυχιούχος της σχολής τεχνών ήχου και εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στον κλάδο γραφικών τεχνών-πολυμέσα.