Τη μνήμη των χιλίων και πλέον Χωροφυλάκων σε Μ. Ασία & Αν. Θράκη, τίμησε ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας

Κοινωνία

Τιμές στη μνήμη πεσόντων από τη Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη καθώς και από τη Μητροπολιτική Ελλάδα αποδόθηκαν το πρωί τής Κυριακής 18/9/2022 στην Κατερίνη με τη συμμετοχή τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας (Σ.Α.Σ.Α.), του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας (που είναι και ο οικοδεσπότης σύλλογος των εν Κατερίνη επετειακών εκδηλώσεων) καθώς και πιερικών συλλόγων που φέρουν ονομασίες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες τού Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Θράκης.

Στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Θείας Αναλήψεως Κατερίνης, για το ιστορικό τής ημέρας μίλησε η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Πηνελόπη Τζιώκα.

Μετά το πέρας τής Δοξολογίας, ακολούθησε πομπή στα Γραφεία τού Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο των Μικρασιατών.

Τιμώντας τη μνήμη όλων των Ελλήνων που σφαγιάσθηκαν σε Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη, ιδιαίτερα όμως τιμώντας τη μνήμη των βιαίως εκτελεσθέντων Ελλήνων Χωροφυλάκων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, Δημήτριος Αδαμόπουλος, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Μικρασιατών.

Επίσης, μετά από αυτή την τελετή, ο Σύνδεσμος Αποστράτων προσέφερε και τον καφέ τού Μνημοσύνου στο Αρχοντικό τού Τσαλόπουλου.

Εκατό χρόνια μετά από τη γενοκτονία τού Ελληνισμού τής Ανατολής, ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας συμμετέχει, για πρώτη φορά, στην Έκθεση Φωτογραφίας και Ιστορικών Κειμηλίων τού Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας, στο Αρχοντικό τού Τσαλόπουλου.

Εκεί, ο Σύνδεσμος συμμετέχει εκθέτοντας ιστορικό φωτογραφικό υλικό από την παρουσία ταγμάτων Χωροφυλακής στις Αλησμόνητες Πατρίδες τής Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, υλικό που συνοδεύεται με αποσπάσματα από τη βιβλιογραφία τής «Ένδοξης Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής».

Συγκεκριμένα, εκθέτει φωτογραφίες και κείμενα αφιερωμένα στη μνήμη των άνω των χιλίων ανδρών τού εκστρατευτικού σώματος τής Χωροφυλακής σε Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη, οι οποίοι κράτησαν την τάξη και διεφύλαξαν, όσο ήταν δυνατόν, την ασφάλεια των εκεί ελληνικών πληθυσμών από Οθωμανούς και Βουλγάρους στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, αλλά όχι μόνο, συχνά δε υπό τα απαθή βλέμματα των …υποτιθέμενων συμμάχων μας.

Αυτοί, οι χίλιοι και πλέον, ήρωες Χωροφύλακες δεν επέστρεψαν ποτέ στην Ελλάδα αλλά άφησαν την τελευταία τους πνοή στις αλησμόνητες Πατρίδες. Αιωνία η μνήμη αυτών. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι Έλληνες Χωροφύλακες που επέζησαν από τις θηριωδίες και τους θανάτους, ήταν οι τελευταίοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα, τελευταίοι από όλα τα ελληνικά εκστρατευτικά πολεμικά σώματα.

Η Έκθεση Φωτογραφίας και Ενθυμημάτων τού Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας στο Αρχοντικό τού Τσαλόπουλου, όπου συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, θα διαρκέσει έως τις 2 Οκτωβρίου και είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι και από τις 7.00 το απόγευμα έως και τις 10.00 το βράδυ.