CINE ΚΑΠΝΙΚΟΣ: “Du Levande (Εσείς, οι Ζωντανοί)” – Τρίτη 16 Αυγούστου 2022, ώρα 21:00

Ψυχαγωγία

«Το Εσείς, οι ζωντανοί μιλά για το ανθρώπινο ον, για το μεγαλείο και την ποταπότητά του, για τη χαρά και τη λύπη του, την αυτοπεποίθηση και το άγχος του. Ένα ον με το οποίο θέλουμε να γελάσουμε και για το οποίο θέλουμε επίσης να κλάψουμε. Είναι απλώς μια τραγική κωμωδία ή μια κωμική τραγωδία για μας τους ιδίους.» Ρόι Άντερσσον

Η ταινία είναι ένα σύνολο από μικρά ταμπλό, γυρισμένα τα περισσότερα μέσα σε δωμάτια σπιτιών, μπαρ, καταστήματα, πάρκα και αυλές. Σε ένα παγκάκι του πάρκου, μια ευτραφής αλκοολική γυναίκα διώχνει τον φίλο της, γκρινιάζοντας πως κανείς δεν την καταλαβαίνει. Μην μπορώντας όμως να αντισταθεί στο ψητό μοσχάρι που της μαγειρεύει, του λέει την ώρα που εκείνος φεύγει: “μπορεί να έρθω σε λίγο”. Ένας χτίστης, οδηγώντας το φορτηγάκι του μέσα σε μποτιλιάρισμα, διηγείται το χθεσινό του όνειρο, όπου καταδικάστηκε σε θάνατο στην ηλεκτρική καρέκλα επειδή, κάνοντας το κόλπο με το τραπεζομάντηλο, έσπασε ένα σερβίτσιο 200 χρόνων. Μια γριά με άνοια πιέζεται από την κόρη της να αφηγηθεί την παιδική της ηλικία. Ένα στέλεχος μεγάλης επιχείρησης πέφτει θύμα της κακής διάθεσης του κουρέα του. Ένας γέρος τρομπονίστας παραπονιέται για τη μείωση των καταθέσεών του τη στιγμή που κάνει έρωτα με την παχουλή και βιτσιόζα γυναίκα του.

Καθημερινοί άνθρωποι, μικρά κορίτσια που ερωτεύονται τα είδωλά τους, ζευγάρια που βαριούνται ο ένας τον άλλον, αγχωμένοι υπάλληλοι εταιρειών, πωλητές που ξεσπούν στους πελάτες τους, γείτονες που ενοχλούν και ενοχλούνται, κλεφτοπορτοφολάδες και ψωνισμένοι φιγουρατζήδες, άνθρωποι που χαϊδεύουν το σκύλο τους, άνθρωποι που θέλουν να προστατευτούν από τη βροχή, πλήθη που συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν ένα ιωβηλαίο ή να αποχαιρετήσουν έναν νεκρό, γυναίκες που προσεύχονται για τις αμαρτίες των άλλων κι άλλες που τραγουδούν κάνοντας μπάνιο. Ένα κολάζ από ζωές που αποτελούν την κοινωνία των ανθρώπων, εισβάλλοντας η μία στην άλλη με τρόπο καθοριστικό αλλά και απρόβλεπτο, μια ανθρώπινη φούγκα, ένα συνονθύλευμα ονείρων και πραγματικότητας, το τραγικό και το κωμικό των ανθρώπινων καταστάσεων.

Παραγωγή: Σουηδία – Γερμανία – Γαλλία – Δανία – Νορβηγία
Σκηνοθεσία: Ρόι Αντερσσον
Πρωταγωνιστούν: Μπιορν Ενγκλουντ, Τζέσικα Λούντμπεργκ, Ελίζαμπετ Χελάντερ
Διάρκεια: 94′

Ο Roy Andersson γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ το 1943. Η πρώτη του μεγάλου μήκους «A Swedish Love Story», κέρδισε την Χρυσή Άρκτο στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 1970. Η δεύτερή του ταινία με τίτλο «Gilliap» παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ των Κανών το 1976 στο τμήμα «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών». Το 1975 ξεκίνησε να φτιάχνει μια σειρά από παράξενα αλλά πολύ πετυχημένα διαφημιστικά, κερδίζοντας συνολικά 8 Χρυσά Λιοντάρια στις Κάνες. Το 1981 ίδρυσε το « Studio 24», με στόχο να κάνει παραγωγή τις ταινίες του, απόλυτα ελεύθερος.