Λεπτοκαρυά | Αποκαλυπτήρια της προτομή του Ήρωα Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Κόκκα παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ν.Χαρδαλιά : “Πάντα τιμούμε τους ήρωες της Πατρίδας μας! “

Κοινωνία Πολιτική

Τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Συνταγματάρχη (Πεζικού) Κωνσταντίνου Κόκκα έγιναν από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και την κόρη του εκλιπόντος Ελένη Κόκκα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ι Μεραρχία Πεζικού. Η προτομή τοποθετήθηκε σε χώρο εντός του κέντρου Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς – λίγους μόλις μήνες μετά την επιστροφή των οστών του στη πατρογονική ελληνική γη – το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΚΚΑ».

Ο Συνταγματάρχης Κωνσταντίνος Κόκκας, ως επικεφαλής Διμοιρίας του 6ου Λόχου της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος στις πολεμικές επιχειρήσεις του 1974, στην περιοχή του χωριού «ΚΙΟΝΕΛΙ», στην Κύπρο, υπερασπιζόμενος την κυριαρχία της μεγαλονήσου κατά την τουρκική εισβολή.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης παρευρέθηκαν συγγενείς του πεσόντα Ήρωα, οι Βουλευτές Πιερίας κ.κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, Σάββας Χιονίδης και Ελισσάβετ Σκούφα, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, οι Δήμαρχοι Δίου-Ολύμπου κ. Ευάγγελος Γερολιόλιος και Νικολάου Σκουφά κ. Ροζίνα Βαβέτση,ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγος Πάρις Καπραβέλος και ο Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής Ι ΜΠ Σάββας Κολοκούρης.

Η ανάρτηση του κ. Χαρδαλιά

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, “σαράντα οκτώ χρόνια από το καλοκαίρι του 1974, όταν η Κύπρος βίωσε την ασύλληπτη τραγωδία της εισβολής του Αττίλα. Στη μνήμη μας παραμένουν πάντα ζωντανοί όσοι υπερασπίστηκαν την ελληνική σημαία και προάσπισαν τα ιερά και τα όσια του Κυπριακού Ελληνισμού μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός τους.

Έναν τέτοιο ήρωα, τον Συνταγματάρχη Κωνσταντίνο Κόκκα, τιμήσαμε σήμερα, σε μια σεμνή τελετή αποκαλυπτήριων της προτομής του, την οποία διοργάνωσε η Ι Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) στο Κέντρο Αναπλήρωσης Απωλειών Υγείας Λεπτοκαρυάς, λίγους μόλις μήνες μετά την επιστροφή των οστών του στη πατρογονική ελληνική γη.

Η «υπέρ βωμών και εστιών» θυσία του ηρωικού αξιωματικού μας, τον κατατάσσει αναμφίβολα στις τάξεις των ανδρείων και του δίνει μια ξεχωριστή θέση στο Πάνθεον των Ηρώων της ελληνικής ιστορίας. Τον ευχαριστούμε για το ήθος, την ανδρεία και την αυτοθυσία του. Του οφείλουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη για όλα όσα προσέφερε για την Πατρίδα. Η φλόγα του πατριωτισμού του θα παραμείνει άσβεστη για πάντα μέσα στην ψυχή μας. Αθάνατος!!!”