Το 23ο εθνικό συνέδριο της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ στην Κατερίνη

Κοινωνία

  «Η επιλογή από τη διοίκηση της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, να διοργανώσει το τμήμα «Ολύμπιος Ζευς» Κατερίνης ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ στην Πιερική πρωτεύουσα το επετειακό 23ο εθνικό συνέδριο της σημαντικότερης ομογενειακής οργάνωσης του Ελληνισμού, το τριήμερο 17-18-19 Ιουνίου 2022, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το τμήμα και την Πιερία γενικότερα.» επισήμανε ο πρόεδρος του «Ολύμπιος Ζευς», ιατρός Δρ Παναγιώτης Ταρενίδης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2022, στο Επιμελητήριο Πιερίας.

  Μετά την ευχαριστήρια προσφώνηση προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και την αντίστοιχη προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλία Χατζηχριστοδούλου για τη φιλοξενία και την ευγενική διάθεσή του να δίνει πάντα βήμα στις δράσεις μας, ο κ. Ταρενίδης, τόνισε: «Το φετινό εθνικό μας συνέδριο που συμπίπτει με τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της οργάνωσης που ενώνει τον Ελληνισμό, υλοποιείται συμβολικά στις παρυφές του Ολύμπου, στοιχείο που οδήγησε σε αυτή την επιλογή. Η ΑΧΕΠΑ ιδρύθηκε το 1922 στην Ατλάντα των ΗΠΑ από οκτώ ομογενείς για να στηρίξει τους συμπατριώτες από την ξενοφοβία και το ρατσισμό και να τους συσπειρώσει.

  Το συνέδριο δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν οι Πιεριείς την οργάνωση, δεδομένου πολλοί την συγχέουν με το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Μέλη της είναι Έλληνες  ανά τον κόσμο και Φιλέλληνες με παράλληλα τμήματα γυναικών και νέων.  Στη χώρα μας υφίστανται πενήντα ένα τμήματα και σε εθνικό επίπεδο διοικείται από ενδεκαμελές συμβούλιο με επικεφαλής τον Κυβερνήτη Κωνσταντίνο Βαρσάμη. Τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη τους».

Η ΤΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

  Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022 στις 8 το βράδυ, θα τιμηθεί η μνήμη των ιδρυτών και των αειμνήστων μελών με καταθέσεις στεφανιών στο μνημείο ηρώων του Δημοτικού πάρκου Κατερίνης, ενώ στη συνέχεια στο ανοικτό θέατρο του ιδίου χώρου θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης, με τις ανάλογες προσφωνήσεις και χαιρετισμούς. Την κεντρική ομιλία θα εκφωνήσει ο ιστορικός και  καθηγητής στο Χεϊβερφορντ Κόλετζ της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, Αλέξανδρος Κιτροέφ, με θέμα την ιστορική διαδρομή της ΑΧΕΠΑ.

  Η πρώτη ημέρα που είναι ανοικτή για το κοινό, θα ολοκληρωθεί με μουσικοχορευτικό δρώμενα από την χορωδία και το χορευτικό τμήμα της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης. Χαρακτηριστικά, ότι σε περίπτωση βροχόπτωσης η τελετή έναρξης θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης

  Το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022, στον προαναφερόμενο  συνεδριακό χώρο, οι αντιπρόσωποι των τμημάτων θα προχωρήσουν στις εσωτερικές διαδικασίες και στην εκλογική ανάδειξη νέων διοικητικών μελών. Την τρίτη ημέρα, Κυριακή 19 Ιουνίου 2022, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της Πιερίας.

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Π.Μ. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

  Πριν δώσει το λόγο στους δημοσιογράφους για υποβολή ερωτήσεων, ο κ. Ταρενίδης, ευχαριστώντας την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που συμπλέει υποστηρικτικά στην τελετή έναρξης, είπε: « Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην μητέρα και κορωνίδα όλων των πολιτιστικών φορέων της Πιερίας, την Εστία για τη σημαντική βοήθεια και υποστήριξη. Είμαστε βέβαιοι ότι θα μας προσφέρετε το καλύτερο. Και οι δύο φορείς αγωνιούμε για την ανάδειξη και προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Πιερίας και του εμβληματικού για τον Ελληνισμό, Όλυμπου.

  Κύριε επίτιμε πρόεδρε της Ε.Π.Μ. Κατερίνης, Γρηγόρη Μιτσοκάπα που εκπροσωπείτε το σύλλογο στον οργανωτικό τομέα του εθνικού μας συνεδρίου, σας ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ να μεταφέρετε τις ανάλογες ευχαριστίες και στην πρόεδρο, Στέλλα Τζιτζιλή και στα διοικητικά και λοιπά μέλη. Μαζί ξεκινήσαμε μια συνεργασία προ διετίας στην Πύδνα, την οποία βέβαια θα συνεχίσουμε. «

  Αντιφωνώντας ο κ. Μιτσοκάπας, ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη και τιμητική επιλογή της οργάνωσης προς την οικογένεια της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, σε αυτό για τον τόπο μας σημαντικό γεγονός. Για να συμπληρώσει: «Ετοιμάζουμε ένα μουσικό ταξίδι από κάθε γωνιά της Ελλάδας το οποίο θεωρώ θα σας ικανοποιήσει. Καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο σας.»

  Παρόντα στην παραχωρηθείσα συνέντευξη τύπου τα διοικητικά και απλά μέλη του τμήματος «Ολύμπιος Ζευς» Κατερίνης της ΑΧΕΠΑ-ΕΛΛΑΣ, οι: Ιωάννης Γρίβας, Γεώργιος Παπαδημητρίου, Ευθύμιος Σαρηγιαννίδης, Ηρακλής Τσανικίδης, Γεώργιος Παπαστεργίου, Νικόλαος Τσιμήτρης, Γρηγόριος Ταρενίδης και Κωνσταντίνος Ταρενίδης,