«Μελωδίες του Ελληνισμού της άλλης πλευράς του Αιγαίου» ταξίδεψαν το κοινό

Πολιτισμός

Τραγούδια & ύμνοι, καθρέφτες της ψυχής του λαού μας, ακριβά ακούσματα του τόπου μας, παρουσιάστηκαν χθες το βράδυ, στη «Μελωδική» εκδήλωση μνήμης των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.  

Οι «Μελωδίες του Ελληνισμού της άλλης πλευράς του Αιγαίου», εντάσσονται στο πλαίσιο των Εαρινών Ημερών Μουσών της Ε.Π.Μ. και πραγματοποιήθηκαν στο κατάμεστο ανοικτό θέατρο του δημοτικού πάρκου Κατερίνης.

Συμμετείχαν: ο Βυζαντινός χορός και η Παραδοσιακή Χορωδία-Ορχήστρα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω», το Εργαστήρι της Εκκλησιαστικής Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Μουσικό Σχήμα «Οι Μελωδοί της Παράδοσης» και το Χορευτικό Τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων.

Πανδαισία ηχοχρωμάτων

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, σε χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μουσική δημιουργία, που προάγει τον πολιτισμό, αναδεικνύει την ορθόδοξη πνευματικότητα  και καλλιεργεί την αγάπη όλων για τη μουσική, ενώ παράλληλα τιμά τα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας με τα οράματα, τις αξίες, τα υψηλά ιδανικά  και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Μια πραγματική πανδαισία ηχοχρωμάτων, οργάνων, ερμηνειών και παραδοσιακών τραγουδιών από τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, που από το προσεχές σχολικό έτος, θα μπορεί να χορηγεί πιστοποιημένους τίτλους σπουδών από το Υπουργείο Πολιτισμού στα παραδοσιακά όργανα και στο ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού

«100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή τιμούμε με την αποψινή εκδήλωση – καθώς και με άλλες που σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα – τους Μικρασιάτες, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα μεταλαμπαδεύοντας κουλτούρα, ήθη, ιερές παραδόσεις και αξίες. Η αποψινή εκδήλωση είναι πράγματι ξεχωριστή, καθώς βλέπουμε τον μουσικό θησαυρό της καθ’ ημάς Ανατολής να παρουσιάζεται μπροστά μας, να υφαίνεται και να δημιουργεί έναν εξαιρετικά ωραίο καμβά» τόνισε μεταφέροντας το χαιρετισμό του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου», ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Γιώργος Τσιαλός.

Παρόντες στην συναυλία ήταν επίσης: ο Βουλευτής Πιερίας Ξενοφών Μπαραλιάκος, εκπρόσωποι Βουλευτών και της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, οι εκπρόσωποι της Εστίας Πιερίδων Μουσών,  ιερείς, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κατερίνης, ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), η Εστία Πιερίδων Μουσών και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.