Συνάντηση της βουλεύτριας Ε.Σκούφα και κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νότιας Πιερίας με ομάδα καστανοπαραγωγών στον Νέο Παντελεήμονα

Αγροτικά Πολιτική

Με ομάδα καστανοπαραγωγών του Ν.Παντελεήμονα συναντήθηκε η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, συνοδευόμενη από τον αν.συντονιστή της Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Άρη Ρεμπατσιό και τον συντονιστή της Ο.Μ Νότιας Πιερίας Κώστα Χασιώτη για να ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με την συνεχή εξάπλωση της σφήκας του καστάνου, αλλά και της φαιάς σήψης, την μη καταβολή ακόμη αποζημιώσεων, αλλά και να τους ενημερώσει για τις δικές της ενέργειες και παρεμβάσεις.

Η συνάντηση έγινε μετά τη σύσκεψη στην Σκοτίνα και θα ακολουθήσει μια ακόμη τουλάχιστον με παραγωγούς των Πιερίων.

Συγκεκριμένα η κ. Σκούφα αφού ενημέρωσε τους αγρότες για τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, τις αναφορές αλλά και τις επίκαιρες ερωτήσεις που έχει καταθέσει από το 2020 έως σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αλλά και την ανοικτή επιστολή κάλεσμα σε όλους τους φορείς για συνεργασία στα ακανθώδη προβλήματα των καστανοπαραγωγών, ανέφερε στους αγρότες ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έχει, η χρηματοδότηση της τεχνικής μελέτης του Ιδρύματος Δασικών Ερευνών για την συνέχιση της έρευνας για την καταπολέμηση της φαιάς σήψης δυστυχώς θα απορριφθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αγρότες του Παντελεήμονα από την πλευρά τους εξέφρασαν την αγωνία τους για την συνεχιζόμενη απώλεια του εισοδήματός τους, αλλά και την παντελή έλλειψη στήριξης της πολιτείας στην καταπολέμηση της σφήκας του καστάνου, της φαιάς σήψης, αλλά και του μελανώματος, ασθενειών που συνεχώς εξαπλώνονται.

Ακόμη κατήγγειλαν τη διαφορετική στάση που τηρεί η πολιτεία που θεωρεί τα ιδιόκτητα καστανοπερίβολά τους  μη επιλέξιμα με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν παίρνει στοιχεία από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπου δηλώνονται κανονικά τα κτήματα, αλλά από δορυφορικές φωτογραφίες. Αντίθετα, δέχονται ως επιλέξιμα τα δημόσια κτήματα που οι καστανοπαραγωγοί ενοικιάζουν από την Πολιτεία!!!!

Καστανοπαραγωγοί

Τόνισαν ακόμη την αγωνία τους για την εξέλιξη με τους δασικούς χάρτες αλλά και το κτηματολόγιο.

Ο κ. Άρης Ρεμπατσιός, αλλά και ο κ.Κώστας Χασιώτης, μετέφεραν την πλήρη στήριξη και βοήθεια που θα έχουν οι αγρότες από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Πιερία και ζήτησαν από τους αγρότες να αντιδράσουν συλλογικά και οργανωμένα με την δημιουργία ομάδας παραγωγών ώστε να υπάρξει συντονισμένη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους και στήριξη της ντόπιας παραγωγής.

Η κ. Σκούφα δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις επαφές της με καστανοπαραγωγούς και αγρότες σε όλη την Πιερία και ότι ζητά για άλλη μια φορά δημόσια να εγκριθεί η χρηματοδότηση της έρευνας για την φαιά σήψη, αλλά και να δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα με την απόρριψη ως μη επιλέξιμων, των ιδιωτικών καστανοτεμαχίων.

Τέλος δεσμεύτηκε για νέα κοινοβουλευτική της παρέμβαση μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών σε όλη την Πιερία.