Επίσκεψη του Βουλευτή Πιερίας Σάββα Χιονίδη στο Εκθετήριο “Μαστόδοντα – Νεοκαισάρεια”

Πολιτική Πολιτισμός

Την Κυριακή 03 Απριλίου 2022 ο Όμιλός μας υποδέχθηκε στα πλαίσια της ενημέρωσης των φορέων της πόλης μας για το Εκθετήριο του «ΜΑΣΤΟΔΟΝΤΑ», τον Βουλευτή Πιερίας Σάββα Χιονίδη.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τους χώρους του Εκθετηρίου και τα εκθέματα του Μαστόδοντα Νεοκαισάρειας. Ο κος Σάββας Χιονίδης ενημερώθηκε από τα μέλη του Ομίλου μας για τις ενέργειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι ερευνητικές εργασίες του από τους Γεωλόγους – Παλαιοντολόγους καθηγητές του Α.Π.Θ. καθώς και οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Εκθετηρίου. Για την συνεργασία και την συνεχόμενη υποστήριξη που έχουμε με το Τμήμα Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Α.Π.Θ. καθώς και από ομάδα παλαιοντολόγων από το εξωτερικό. Για την αναγνώριση του Εκθετηρίου μας από το μουσείο της Γεωλογίας του Α.Π.Θ. «ΓΕ.ΠΑ.ΠΑΛ» ως Περιφερειακής Μονάδας του.  Για τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια με κορυφαίους παλαιοντολόγους ανά τον κόσμο, εκ των οποίων τον κο Dick Mol και Remie Bakker.

Συζητήσαμε για τον σχεδιασμό και τα βήματα που θα ακολουθήσουμε έως και την λειτουργία του Εκθετηρίου. Τις προοπτικές που διανοίγονται για όλη την Πιερία με την ανάπτυξη μιας νέας Τουριστικής Θεματικής Ενότητας, αυτήν της Γεωπαλαιοντολογίας και της Γεωμυθολογίας. Για την δυνατότητα ανάπτυξης δικτύωσης με αντίστοιχα εκθετήρια σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και γενικότερα με το παγκόσμιο δίκτυο της Γεωπαλαιοντολογίας. Αναφερθήκαμε στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν από άλλες χώρες στην δημιουργία Κέντρων Φυσικής Ιστορίας και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν στην ανάπτυξη των τοπικών δήμων και κοινοτήτων. Για την δυνατότητα που θα έχει από εδώ και πέρα η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα του Νομού μας, να αντλήσει γνώση και βιωματικές  εμπειρίες, μέσα από την επίσκεψη στον χώρο του Εκθετηρίου.

Ο κος Χιονίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του από το τελικό αποτέλεσμα. Τόνισε ότι στην περιοχή της Νεοκαισάρειας έχουν διαδραματιστεί πολλά και μεγάλα ιστορικά γεγονότα, πολλά εκ των οποίων τα μαρτυρούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Ο συνδυασμός αυτών με τα ευρήματα της παλαιοντολογίας και του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για την τοπική κοινωνία αλλά και συνολικά για την Πιερία.