Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το Νοσοκομείο Κατερίνης: “Με σοβαρή υποστελέχωση η λειτουργία του ΤΕΠ COVID στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης”

Πολιτική

Το ελλιπές σε αριθμό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης συνεχίζει να δίνει τη μάχη με τον κορονοϊό και την περίθαλψη των ασθενών της περιοχής.  Ενώ η κυβέρνηση καθησυχάζει  ότι το ΕΣΥ αντεπεξέρχεται, η κατάσταση τρομάζει, καθώς κρούσματα και νοσηλείες πιέζουν αφόρητα τα δημόσια νοσοκομεία λόγω των σοβαρών προβλημάτων από τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό. Στις ελλείψεις που προϋπήρχαν της πανδημίας προστέθηκαν και αυτές από την αναστολή εργασίας καθώς και αυτών που μολύνονται και τίθενται σε καραντίνα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αντί να εξασφαλίσει την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού συνεχίζει να «αντιμετωπίζει» το πρόβλημα της υποστελέχωσης  με μετακινήσεις υγειονομικών από τα  ΚΥ Λιτοχώρου και Αιγινίου στο νοσοκομείο της Κατερίνης, εντατικοποιώντας την εργασία τους και φθάνοντας τους στα όρια της σωματικής και πνευματικής εξάντλησης. Ουσιαστικά, επιχειρείται να “καλυφθούν” τα τεράστια κενά, δημιουργώντας πολλά περισσότερα. 

Στα – εδώ και χρόνια – υποστελεχωμένα και υποβαθμισμένα Κέντρα Υγείας της Πιερίας, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας προστίθενται και οι εμβολιασμοί, χωρίς την αναγκαία στελέχωσή τους, με αποτέλεσμα η ήδη υποβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ προς το λαό της περιοχής να επιδεινώνεται. Αυτή είναι η βάση στην οποία ένα μεγάλο μέρος του λαού εξαναγκάζεται να ξαναπληρώνει για υπηρεσίες υγείας στους επιχειρηματίες του χώρου.

Χαρακτηριστικό της προαναφερόμενης κατάστασης είναι και το γεγονός πως τα Περιφερειακά Ιατρεία στην Βόρεια Πιερία είναι ζήτημα αν λειτούργησαν 4-5 φορές όλο το  διάστημα που διαρκεί η πανδημία!

Ταυτόχρονα, οι αποφάσεις μετακίνησης και ένταξης ιατρών, του ΚΥ Αιγινίου και ΚΥ Λιτοχώρου, στο εφημεριακό πρόγραμμα του ΓΝ Κατερίνης για να λειτουργήσει το ΤΕΠ covid,  έρχονται κυριολεκτικά την προηγούμενη μέρα, χωρίς κανένα  σχεδιασμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη σωματική κατάρρευση του υγειονομικού προσωπικού από τις ατέλειωτες ώρες εργασίας και τη μεγάλη πίεση.

Χαρακτηριστικό της προαναφερόμενης τραγικής κατάστασης, γα τους γιατρούς, αλλά και για τους ασθενείς είναι και το εξής:

Στις 1.2.2022  γιατροί μετακινούνταν στο ΓΝ Κατερίνης για την κάλυψη έκτακτων αναγκών (συγκεκριμένα εκτέλεση 7 εφημεριών) στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, με βάση απόφαση (2681/65913/14.12.2021) της Δ/σης της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Μακεδονίας) που είχε ισχύαπό 13.02.2022 έως και 28.02.2022. Ενώ ήταν καθ’ οδόν ενημερωθήκαν, τηλεφωνικά από την διευθύντρια του ΚΥ Αιγινίου, για την έκδοση νέας απόφασης (128 /5164 /1.2.2022) της Δ/σης της 3ης ΥΠΕ, με την οποία αποφασίζεται η επιστροφή τους στην θέση τους στο ΚΥ Αιγινίου, καθώς επίσης ότι με νέα απόφαση 129/ (5165 /1.2.2022) εγκρίνεται η εκ νέου μετακίνηση τους από 13.2.2022 έως 28.2.2022 και πάλι στο Γ.Ν. Κατερίνης για την εκτέλεση 7 εφημεριών σε 15 ημέρες.

            ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα  προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση, για:

  • Να στελεχωθεί το ΤΕΠ Covid στο Γ.Ν. Κατερίνης και όλες οι κλινικές με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
  • Να στελεχωθούν όλα τα ΚΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία για την 24ωρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού ευθύνης τους.
  • Να ανακληθούν οι μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ των δημόσιων δομών υγείας της Πιερίας.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας