Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: Επίσκεψη στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής Πιερίας

Πολιτική

Στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί η Βουλευτής στις σχολικές μονάδες της Πιερίας, ξεχωριστή θέση καταλαμβάνει η πρόσφατη επίσκεψή της στις δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κατερίνης, στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥΛ) Κατερίνης καθώς και στο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης.

Η κυρία Μάνη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό, να ξεναγηθεί στους χώρους των σχολείων και να θαυμάσει τα έργα των μαθητών και των εκπαιδευτικών και τις διακρίσεις τους, όπως η βράβευση του ΕΕΕΕΚ για το έργο “Δευκαλίων και Πύρρα”.

Άκουσε με προσοχή τα ζητήματα που της τέθηκαν και αφορούν κυρίως τις κτιριακές υποδομές των ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ Κατερίνης, καθώς και τις επιμέρους ανάγκες των σχολείων για την καλύτερη λειτουργία τους, όπως η περαιτέρω ενίσχυσή τους με υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Της τέθηκε επίσης το ζήτημα για την ανάγκη δημιουργίας δομής προσωρινής φιλοξενίας των παιδιών, σε περίπτωση απουσίας των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Από την πλευρά της η Βουλευτής κατ’ αρχάς συνεχάρη όλους τους εκπαιδευτικούς για το εξαιρετικό έργο που επιδεικνύουν καθημερινά παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία.

Τόνισε δε ότι για την Κυβέρνηση η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους, και ιδιαίτερα για τα Άτομα με Αναπηρία, αποτελεί βασική προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διορισμός των 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής ήταν  κομβικής σημασίας για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ήταν ένα σημαντικό βήμα, χωρίς όμως να σταματά η προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση και στήριξη των συγκεκριμένων δομών.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που παρουσίασε η Κυβέρνηση, βασικός πυλώνας είναι η «Εκπαίδευση και Κατάρτιση για όλους». Η ισότιμη δηλαδή πρόσβαση για τα Άτομα με Αναπηρία σε μια ποιοτική και ενταξιακή εκπαίδευση και η εξασφάλιση κάθε είδους προσβασιμότητας σε αυτή. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες των συναρμόδιων Υπουργείων.

Τέλος, ως Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής, η κυρία Μάνη ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ότι για πρώτη φορά παραδίδονται στους εντυποανάπηρους πολίτες, καταστατικά κείμενα της ελληνικής πολιτείας σε μορφή ηχητικού βιβλίου, διαθέσιμα μέσω της ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης της βουλής.

“Για να ακούνε τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας”. Για να είναι ένα με μας.

Η κυρία Μάνη δεσμεύτηκε ότι θα είναι συνεχώς στο πλευρό των μαθητών και εκπαιδευτικών των Ειδικών Σχολείων της Πιερίας, θα μεταφέρει τα ζητήματα που της τέθηκαν στα αρμόδια υπουργεία και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.