Για ένα διαφορετικό συνέδριο – Του Γ. Τεκίδη

Απόψεις

Διαφορετικό στην ουσία, στην διαδικασία, στο αποτέλεσμα, μακριά από τα μέχρι σήμερα τετριμμένα και συνήθη που προηγούνται έως το κλείσιμό του. Ένα συνέδριο της δημοκρατικής ριζοσπαστικής αριστεράς, της προοδευτικής παράταξης και των κοινωνικών συμμάχων της, αντάξιο των λαϊκών προσδοκιών, με αναζωογονητικό και ελπιδοφόρο αντίκτυπο στη χειμαζόμενη σήμερα κοινωνική πλειοψηφία από τις πολιτικές της  ακροδεξιάς κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη. Το συνέδριο του Σύριζα-ΠΣ που προγραμματίζεται για το Φλεβάρη του 2022, μπορεί και πρέπει να ξεχωρίσει, να σταθεί ορόσημο και οδηγός του αγώνα του κόσμου της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικής τάξης, της αγροτιάς, της διανόησης.  Οι προσυνεδριακές διαδικασίες, τα ίδια τα συνέδρια, έχουν χαρακτηριστεί και όχι άδικα σαν κορυφαίες δημοκρατικές διαδικασίες των πολιτικών συλλογικοτήτων, αφού σε αυτές χαράσσεται η στρατηγική και οι τρόποι υλοποίησης των αποφάσεων τους. Όμως συνήθως δεν ξεφεύγουν από την πεπατημένη και την συνηθισμένη διαδικαστική ρουτίνα. Μια διαδικαστική προσυνεδριακή ρουτίνα με έντονα τα σημάδια της εσωστρέφειας, των ομαδοποιήσεων, των αντιπαραθέσεων δίχως πολιτικό νόημα, των μεθοδεύσεων για την επίτευξη  συσχετισμών της αρεσκείας κάποιων, της ανάδειξης ως αδιαπραγμάτευτης σημαίας της ορθότητας των απόψεων και θέσεων κάποιων μοναδικών ιδιοκτητών της αλήθειας. Ε να συνέδριο με δυο λόγια, αποκλειστική εσωτερική υπόθεση των μελών και κάποιων φίλων του κόμματος, μακριά από την κοινωνία, μακριά από την ίδια την πραγματική ζωή που καθημερινά επιβαρύνεται και με νέες δυσκολίες και προβλήματα. Αυτές οι διαδικασίες και ένα βγαλμένο από το παρελθόν άνευρο, πλαδαρό και με φανερή την γραφειοκρατική στάμπα στο μέτωπο του συνέδριο, είναι αυτό που δεν χρειάζεται σήμερα η κοινωνία.  Οι λεκτικές φιοριτούρες, οι ατελείωτες σε μάκρος αναλύσεις με την γνωστή και άκρως ανεπιθύμητη ξύλινη πολιτική γλώσσα, θα είναι τα στοιχεία αποξένωσης από τους σκοπούς του συνεδρίου, μεγάλου μέρους του κόσμου, ακόμη και αυτών που περιμένουν το ελπιδοφόρο μήνυμα της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης, της αριστεράς.

Το επικείμενο συνέδριο του Σύριζα-ΠΣ δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει υπόθεση αποκλειστικά και μόνο του κόμματος, αλλά συμμέτοχος και κοινωνός σε αυτή την υπόθεση μπορεί και πρέπει να γίνει και η κοινωνία. Οι προβληματισμοί, οι θέσεις και προτάσεις που θα τεθούν στις προσυνεδριακές διαδικασίες αφορούν το ίδιο και τον κοινωνικό μας περίγυρο, και τις οργανωμένες εκπροσωπήσεις όλων των επαγγελματικών ομάδων. Στις προσυνεδριακές συζητήσεις έχουν θέση και αναφαίρετο δικαίωμα να τοποθετηθούν, να μιλήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις, σωματεία εργαζομένων, εργατικά κέντρα, επαγγελματικές και αγροτικές ενώσεις, επιμελητήρια, κινηματικές επιτροπές πολιτών για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανοιχτή πρόσκληση, λοιπόν, προς όλους αυτούς από τις οργανώσεις μελών του Σύριζα-ΠΣ ώστε να γίνει πράξη για πρώτη φορά η συνέρρευση όλων αυτών πού πάσχουν και υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα σε μια προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων και πιθανής κατάληξης σε κοινές θέσεις. Ακόμη και η διαφωνία, η διαφορετική προσέγγιση και πρόταση, σε μια τέτοια συλλογική διαδικασία και συζήτηση προσφέρει προστιθέμενη πολιτική αξία και κατά κανένα τρόπο δεν είναι ζημιογόνος. Στο ίδιο το συνέδριο μπορούν και πρέπει να προσκληθούν ξεχωριστά όλοι οι παραπάνω, με δικαίωμα λόγου και παρέμβασης, ως παρατηρητές.

Η πολιτική περίοδος που διανύουμε δεν έχει μήτε στο ελάχιστο κανένα κοινό χαρακτηριστικό, ούτε μοιάζει με εκείνες της μεταπολίτευσης περιόδους. Η νεοφιλελεύθερη και άκρως δεξιά κυβέρνηση της κατ όνομα μόνο ΝΔ, σήμερα επιχειρεί την εδραίωση ενός καθεστώτος αυταρχικού στην κυριολεξία , ανάλογης κοινωνικής αγριότητας συνοδευόμενης από μια δίχως προηγούμενο κρατική καταστολή, των ολοκληρωτικών καθεστώτων, όπου κατά καιρούς άνθισαν αυτά.

Από τα πράγματα καθίσταται πλέον αναγκαιότητα χωρίς καμιά έκπτωση το συνέδριο του Σύριζα-ΠΣ να μην αποτελέσει απλά ένα κομματικό γεγονός, περίκλειστο και μικρό μόνο για τους απασχολούμενους με την πολιτική και τα κοινά, αλλά πρώτου μεγέθους κοινωνικό και πολιτικό γεγονός, που θα ακουμπά την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή τη μεγάλη δημοκρατική-προοδευτική πλειοψηφία που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα σημερινά πολιτικά και κοινωνικά αδιέξοδα υλοποιώντας ένα ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμοζόμενο πρόγραμμα που θα αποφασιστεί στο συνέδριο.