Το Π.Δ. βάζει θεμέλια για τη διεθνή αναγνώριση του Ολύμπου -Γράφει ο Σπύρος Κουλκουδίνας

Απόψεις

Το καλοκαίρι του ’17 σε άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο (http://dimtokaterinis.blogspot.com/2017/07/blog-post.html#more) κατέθεσα την άποψή μου για την ανάγκη  να «σπάσει» η σιωπή για τον Όλυμπο με την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος που επί σειρά ετών παρέμενε στα συρτάρια των αρμόδιων υπουργείων.

Τόνιζα πως μόνο με σεβασμό στη φύση και τους κανόνες της, με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στους κατοίκους της παρολύμπιας ζώνης έπρεπε να βγει ο Όλυμπος από την ιδιότυπη «ομηρία» και να μπορέσουμε πια να μιλήσουμε με όρους και κανόνες για την αειφορική διαχείριση και τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Όλυμπος κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός από το 1938 με βασιλικό διάταγμα ,που ισχύει μέχρι σήμερα (ΦΕΚ Α 248/1938) και ορίσθηκαν με αυτό δύο ζώνες προστασίας. Με τον Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου (ΦΕΚ Β 467/1985) τέθηκαν αυστηρότατα μέτρα προστασίας, που αφορούσαν ολόκληρο τον εθνικό δρυμό.

Από τότε πολύ μελάνι χύθηκε, πολύς λόγος έγινε, ατέλειωτες συσκέψεις, συναντήσεις, υπομνήματα, παρατηρήσεις, αιτιάσεις και επιχειρήματα καταγράφηκαν. 

Μόλις λίγες ημέρες πριν το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα υπογράφηκε και ο Όλυμπος  αποκτά τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική και νομοθετική προστασία.

 Την  οριοθέτηση και τον καθορισμό ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων γης, όρων και επιτρεπομένων δραστηριοτήτων υπέγραψε  η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.  Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος  επιπλέον  θα συμβάλει στη διατήρηση του Ολύμπου στο Πρόγραμμα Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO, καθώς η μη έκδοσή του,   παρουσίαζε τον κίνδυνο να απενταχθεί η περιοχή από το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με αποφασιστικότητα βάζει τα θεμέλια για τη διεθνή αναγνώρισή του  με την ένταξη του στον σημαντικότερο διεθνή κατάλογο, προσδίδοντας υπεραξία στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας αλλά και ολόκληρης της χώρας και έτσι ουσιαστικά το εμβληματικό αυτό βουνό, θα μπορέσει να γίνει  το σύμβολο αειφόρου ανάπτυξης της χώρας.

Η «σιωπή» έσπασε, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν τρεις και πλέον δεκαετίες. Οι όροι και οι κανόνες τέθηκαν τόσο για την προστασία του όσο και για την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού σχεδίου αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης της παρολύμπιας ζώνης με πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία.       

Σπύρος Κουλκουδίνας

Φαρμακοποιός MSc -Πολιτευτής Ν.Δ.