Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια των εγκληματικών πράξεων στις μέρες μας; Γράφει ο Θεοφάνης Γκατζής

Απόψεις

Καθημερινά ακούμε εμβρόντητοι ειδήσεις για αποτρόπαια εγκλήματα στην χώρα μας με θύματα συζύγους και γυναίκες, καθώς και άλλες αδιανόητες παραβατικές συμπεριφορές (σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων) που δεν τα χωράει ανθρώπινος νους! Ποιες είναι όμως οι βαθύτερες αιτίες των παραπάνω εγκληματικών πράξεων; Μια εξήγηση που μπορεί να δώσει κάποιος είναι ότι όλα τα παραπάνω είναι απόρροια της ηθικής κατάπτωσης της εποχής μας και της έλλειψης ελληνορθόδοξης παιδείας!

Ο σύγχρονος άνθρωπος διαπνέεται από το υλιστικό πνεύμα, αγνοεί αξίες όπως η άδολη αγάπη και η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο! Αντιθέτως, έχει κλειστεί στον εαυτό του, δεν έχει υπομονή και συγχωρητική διάθεση για τους άλλους και είναι έντονα εγωπαθής! Επιπρόσθετα, αρκετά άτομα έχουν αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα και εκδηλώνουν επιθετική, καθώς και βίαιη συμπεριφορά απόρροια του παρατεταμένου εγκλεισμού και των υπόλοιπων παράλογων κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού!

Για να αναστραφεί αυτή η θλιβερή κατάσταση επιβάλλεται να προβούμε σε αυτοκριτική, να κατευνάσουμε τα πάθη μας, να κατανοήσουμε ποιο είναι το βαθύτερο νόημα της ύπαρξής μας, που είναι η κατάκτηση της  αιωνιότητας κοντά στο Θεό και να συνειδητοποιήσουμε την ασημαντότητα του εαυτού μας! Τα παραπάνω θα επιτευχθούν αν προσεγγίσουμε τον Θεό μέσω της προσευχής! Ας προσευχηθούμε τα θύματα των δολοφονικών πράξεων να αναπαυθούν εν Κυρίω και οι θύτες να μετανοήσουν πραγματικά για να βρουν ψυχική αγαλλίαση!

Υ.Γ.  Το παρόν άρθρο το αφιερώνω στoν Τριαδικό Θεό (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα), στη μνήμη της Υπεραγίας Θεοτόκου, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, του Ιωάννη του Προδρόμου, των Αποστόλων Παύλου και Πέτρου, των δώδεκα Αποστόλων, των Εβδομήκοντα Αποστόλων, των Ευαγγελιστών, των Δικαίων Νώε και Έσδρα, Iωάννη του Δαμασκηνού, Ιωσήφ του Μνήστωρος, Λαζάρου, των  προφητών Ηλία, Ιωήλ, Μωυσή, Ζαχαρία και Αβραάμ, των Αγίων του Θεού Πάντων, Αναργύρων, Θεοδώρων, Ιούδα του Θαδαίου, Νεκταρίου, Παϊσίου, Λεοντίου, Ιερουσαλήμ, Γλυκερίας, Μάρθας, Ισιδώρων, Θεοδώρας, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Θεοκλή, Πλακίλλας, Xαραλάμπου, Ανδρέα, Ραΐς της Παρθένου, Ξανθίππης, Πολυξένης, Μαρίνας, Ιωάννη του Νεομάρτυρα  εξ Αγαρηνών,Νικολάου του παντοπώλη του Νεομάρτυρα από το Καρπενήσι, Πάπα, Μακαρίου του Νέου  οσιομάρτυρα, Γερασίμου κτήτορα της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Σουρβίας, Πελαγίου Επισκόπου Λευκάδος, Ιωάννη με τα δύο παιδιά του Πέτρο και Αντώνιο, Adamnan, Γρηγορίου Καλαμαρά Μητροπολίτη Άργους.

Επίσης, το αφιερώνω στη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος πατέρα μου Θωμά (Ταξίαρχο ε.α. ελληνικής αστυνομίας), στους αποθανόντες παππούδες μου Βασίλειο Γκατζή (ανάπηρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940- 941), Βασίλειο Μακρυγιάννη (συμμετείχε στην εθνική αντίσταση με ένα από τα ένοπλα σώματα του ΕΔΕΣ του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα) στις αποθανούσες γιαγιάδες μου Φανή Μακρυγιάννη (δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης) και Στυλιανή Γκατζή, στους προπαππούδες μου Ιωάννη Γκατζή (αποθανόντα στην μάχη μεταξύ ελληνικών και βουλγαρικών δυνάμεων στο Κιλκίς-Λαχανά τον Ιούνιο του 1913), ιερέα Δημήτριο Γκατζή, Σπυρίδων Μακρυγιάννη, Αθανάσιο Σάββα και Θωμά, στις προγιαγιάδες μου Μαρία Μακρυγιάννη, Βασιλική Σάββα, Ευανθία Γκατζή και Φωτεινή, στο θείο μου Δημήτριο, πάππου προς πάππου, στους συγγενείς και φίλους μου, στο νονό μου Βασίλειο και στη νονά μου Ελβίρα, καθώς και στους κεκοιμημένους από αρχής κόσμου! Ακόμη, το αφιερώνω στους ζώντες μητέρα μου Μαρία  στην αδερφή μου Στυλιανή (Ινώ), στους συγγενείς και φίλους μου, καθώς και στους ασθενούντες και μη του κόσμου!

Σας παρακαλώ όποιος/ όποια επιθυμεί ας μνημονεύσει τα παραπάνω ονόματα στις προσευχές του και ας τα δώσει να διαβαστούν στις Θείες λειτουργίες! Ειδικά η μνημόνευση των ονομάτων των κεκοιμημένων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, καθότι βοηθάει πολύ αυτούς που εκδήμησαν εις Κύριον και αυτούς που μνημονεύουν!

 

Θεοφάνης Γκατζής

Οικονομολόγος- Διεθνολόγος, αρθρογράφος

ΜSc Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Τουρισμού και Πολιτισμού